ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιόρισε τις απώλειες η Ευρώπη- Ευφορία στη Wall

20:18 - 10 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν σήμερα οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, καθώς εντείνονται οι φόβοι για επιβράδυνση στην ανάπτυξη της εταιρικής κερδοφορίας, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Η Τράπεζα της Αγγλίας, ωστόσο, μείωσε το επιτόκιο της στερλίνας κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%, καθώς η χειρότερη κρίση στην αγορά κατοικίας από το 1992 έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η οικονομία της χώρας εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης. Παρόλα αυτά οι δείκτες κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τις απώλειές τους πριν το κλείσμο της συνεδρίασης, επηρεασμένοι από την ισχυρή κερδοφορία που καταγράφεται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,31%, στις 5.965,10 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 βρέθηκε στις 4.859,42 μονάδες, μειωμένος κατά 0,32% και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,22% στις 6.704,32 μονάδες.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη βρέθηκε για άλλη μια μέρα ο χρηματοοικονομικός κλάδος, μετά τις δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου Τζωρτζ Σόρος ότι η πιστωτική κρίση θα επιδεινωθεί. Αρνητικές πρωταγωνίστριες αναδείχθηκαν η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Commerzbank, με απώλειες 1,7% και η δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα BNP Paribas, με απώλειες 1,4%.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε για τρίτη ημέρα ο κλάδος λιανικής, μετά τη δήλωση της Kingfisher ότι η αγγλική αγορά θα είναι μάλλον «δύσκολη», αλλά και την αρνητική αναθεώρηση της κερδοφορίας από την DSG International.

Απώλειες για πρώτη φορά σε διάστημα 13 ημερών σημείωσε και η μεγαλύτερη εταιρία μεταλλευμάτων στον πλανήτη BHP Billiton.

Την προσήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην καταπολέμηση του πληθωρισμού επανέλαβε ο πρόεδρος της Ζαν Κλωντ Τρισέ στη καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της απόφασης για διατήρηση του επιτοκίου του ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ακολούθησε την πολιτική μείωσης των επιτοκίων της FED και της ΒοΕ και δεν προχώρησε σε μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς η κύρια ανησυχία της είναι ο πληθωρισμός. Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε η Τράπεζα της Αγγλίας , η οποία μείωσε το βασικό επιτόκιο της λίρας για τρίτη φορά από το Δεκέμβριο, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας της χώρας θα διαχυθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Έτσι, το επιτόκιο του ευρώ παρέμεινε στο 4%, ενώ αυτό της στερλίνας μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%.

Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να μειώνει το κόστος δανεισμού κοντά στα τέλη του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, και μόνο αφού θα έχει πεισθεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν «χαλιναγωγηθεί». Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 3% για να αποφασιστεί μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει διαμορφωθεί σε υψηλά 16 ετών στο 3,5%

Διεύρυνση κερδών στη Wall

Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με τους δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά να επεκτείνουν ολοένα και περισσότερο την κερδοφορία τους. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq είναι αυτός που ξεχωρίζει, μετά την είδηση για την ενδεχομένη συμφωνία συγχώνευσης της Yahoo με την AOL. Επίσης, το ηθικό των επενδυτών αναπτέρωσε η ανακοίνωση για μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, αλλά και η άνοδος των πωλήσεων το Μάρτιο στις Wal- Mart, Costco και Du-Pont.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,75% στις 12.621,63 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.357,28 μονάδες με κέρδη 1,51%, και ο S&P 500 καταγράφει ανοδο 0,73% στις 1.364,40 μονάδες.

Η Yahoo φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία συγχώνευσης με την AOL της Time Warner. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως αμυντική κίνηση στην προσφορά εξαγοράς ύψους 44,6 δισ. δολ. που έχει καταθέσει για την τελευταία η Microsoft.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Yahoo θα αποκτήσει τον έλεγχο της AOL, θα λάβει χρηματοδότηση από την Time Warner, και θα παραχωρήσει μερίδιο της τάξεως του 20% στην νέα εταιρεία. Η επένδυση θα επιτρέψει στη Yahoo να επαναγοράσει μετοχές της αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να πιέσει τη Microsoft να αυξήσει την προσφορά των 31 δολ. ανά μετοχή που απέρριψε τον Φεβρουάριο η Yahoo λέγοντας ότι είναι πολύ χαμηλή.

Θετικά μηνύματα εκπέμπουν τα αποτελέσματα των εταιρειών της Wall Street σήμερα, με τις λιανικές Wal-Mart και Costco να σημειώνουν κέρδη στο α τρίμηνο του έτους, ενώ τις εκτιμήσεις των αναλυτών ξεπέρασε και η κερδοφορία τ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.