ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

'Ανοδος στη Wall Street-''Ξεχώρισε'' ο Nasdaq

00:00 - 11 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Σε θετικά πρόσημα έληξε η συνεδρίαση στη Wall Street με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της βραδιάς μετά την είδηση για την ενδεχομένη συμφωνία συγχώνευσης της Yahoo με την AOL, ενώ τους επενδυτές δεν φαίνεται να πτόησαν ιδιαίτερα η «Κασσάνδρες» που προειδοποιούν για πτώση στις εταιρικές κερδοφορίες στο α τρίμηνο.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 12.581,98 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.351,70 μονάδες με κέρδη 1,27%, και ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,45% στις 1.360,55 μονάδες.

Στα εταιρικά που καθόρισαν το κλίμα της σημερινής συνεδρίασης ξεχώρισε η είδηση ότι η Yahoo φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία συγχώνευσης με την AOL της Time Warner, που είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της πρώτης να καταγράψει ράλι σχεδόν 3%.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως αμυντική κίνηση στην προσφορά εξαγοράς ύψους 44,6 δισ. δολ. που έχει καταθέσει για την τελευταία η Microsoft, η οποία όμως δεν πτοήθηκε και ενισχύθηκε κατά 1,8%.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Yahoo θα αποκτήσει τον έλεγχο της AOL, θα λάβει χρηματοδότηση από την Time Warner, και θα παραχωρήσει μερίδιο της τάξεως του 20% στην νέα εταιρεία. Η επένδυση θα επιτρέψει στη Yahoo να επαναγοράσει μετοχές της αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να πιέσει τη Microsoft να αυξήσει την προσφορά των 31 δολ. ανά μετοχή που απέρριψε τον Φεβρουάριο η Yahoo λέγοντας ότι είναι πολύ χαμηλή.

Θετικά μηνύματα εξέπεμψαν τα αποτελέσματα των εταιρειών της Wall Street σήμερα, με τις λιανικές Wal-Mart και Costco να σημειώνουν κέρδη στο α τρίμηνο του έτους, ενώ τις εκτιμήσεις των αναλυτών ξεπέρασε και η κερδοφορία της εταιρείας του γεωργικού κλάδου Du-Pont.

Αυξημένες κατά 11% ήταν οι πωλήσεις Μαρτίου που κατέγραψε η εταιρία Costco Wholesale, μετά την αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα της τόσο εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, αλλά και εντός καθώς οι αμερικανοί καταναλωτές αναζητούν πιο οικονομικές λύσεις για τα προϊόντα διατροφής.

Τόσο η Costco, όσο και η Wal-Mart Stores που σημείωσε αύξηση πωλήσεων 0,7%, επωφελούνται του γεγονότος ότι οι καταναλωτές αναζητούν συνεχώς φθηνότερες λύσεiς για τα προϊόντα λιανικής, προκειμένου να αντισταθμίσουν την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα πετρελαϊκά προϊόντα, αλλά και στα είδη διατροφής.

Eπίσης, σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη α΄τριμήνου η εταιρία DuPont, μετά την αύξηση των γεωργικών της δραστηριοτήτων και την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυσή της στις αναδυόμενες αγορές.

Στην κερδοφορία επέστρεψε κατά την περίοδο του τέταρτου τριμήνου μετά από τρία χρόνια και η Pier 1 Imports, η μεγαλύτερη εταιρία λιανικών πωλήσεων επίπλων στις ΗΠΑ, μετά τη μείωση των δαπανών. Τα κέρδη της εταιρίας ανήλθαν σε 13, εκατ. δολάρια, ή 16 σεντ ανά μετοχή, από ζημιές ύψους 587 εκατ., ή 67 σεντ ένα χρόνο πριν.

Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία της ημέρας αναφορικά με την αγορά εργασίας, καθώς οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που έληγε στις 5 Απριλίου ήταν μειωμένες κατά 53.000 και διαμορφώθηκαν στις 357.000, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας.

Από την άλλη, σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία της προέβη η εταιρία Bed Bath & Beyond για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Επίσης, στη ρευστοποίηση τριών επενδυτικών funds προχωρά η Lehman Brothers, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ, λόγω «των αναταραχών στις διεθνείς αγορές». Σύμφωνα με ανακοίνωση της Lehman , το ενεργητικό των κεφαλαίων των funds, που αποτιμάται στα 1 δισ. δολάρια, μεταφέρθηκε στον ισολογισμό της της εταιρείας. Επιπλέον, η Lehman προχώρησε στην εξαγορά «προβληματικού ενεργητικού», αξίας 800 εκατ. δολαρίων από άλλα άγνωστα fund.

Τέλος, τους επενδυτές φαίνεται ότι δεν πτόησε ούτε η ομιλία του Υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ, Χενρι Πόλσον που έκανε λόγο για ραγδαία επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περιατέρω επιβράδυνσή της. Πρόκειται μάλιστα για τη χειρότερη περιγραφή της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει προβεί μέχρι σήμερα ο Πόλσον, αποφεύγοντας όμως να αναφέρει και αυτή τη φορά τη λέξη που όλοι φοβούνται, «ύφεση», καθώς κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη.

 Περιόρισε τις απώλειες η Ευρώπη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.