ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση αναμένεται στη Wall, «στο κόκκινο» παραμένει η Ευρώπη

13:38 - 14 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Αρνητικά είναι τα προμηνύματα για την έναρξη της χρηματιστηριακής εβδομάδας στη Wall Street, όπως καταδεικνύουν τα παράγωγα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες παραμένουν στο κόκκινο, στον αρνητικό απόηχο της βουτιάς κατά 75% των κερδών της Philips και των εκτιμήσεων των υπουργών οικονομικών της ομάδας των επτά πλουσιότερων κρατών του πλανήτη για επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,54%, στις 5. 863,50 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται στις 6.563,10 μονάδες με απώλειες 0,61% και στο Παρίσι CAC 40 καταγραφεί πτώση 0,31%, στις 4.783,02 μονάδες.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκεται η μετοχή της Philips καθώς μετά τη GE, που την Παρασκευή ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα, είναι η δεύτερη εταιρεία της οποίας τα αποτελέσματα ανέμενε η αγορά για να ανακάμψει αλλά διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της Royal Philips Electronics, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο, σημείωσαν πτώση 75%. Η μείωση της κερδοφορίας αποδίδεται στην πώληση μετοχών της στην Taiwan Semiconductor Manufacturing ένα χρόνο νωρίτερα αλλά και στις χαμηλότερες τιμές των τηλεοράσεων στις ΗΠΑ. Τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης υποχώρησαν στα 219 εκατ. ευρώ ή 21 λεπτά ανά μετοχή, από 875 εκατ. ευρώ ή 79 λεπτά ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις ωστόσο ενισχύθηκαν κατά 0,5% στα 5,97 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 276 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 6,01 δισ. ευρώ.

Ρευστοποιήσεις καταγράφονται στον τραπεζικό κλάδο, με τη Wachovia, να ξεχωρίζει, εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου. Επίσης, σημαντικές πιέσεις δέχεται η HSBC Holdings, μετά και τη δήλωση των G-7 ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας περιορίστηκαν και οι ζημίες από τις πιστωτικές αγορές θα διευρυνθούν.

«Στο κόκκινο» βρίσκεταιο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών, με τη British Airways αρνητική πρωταγωνίστρια, καθώς η Morgan Stanley υποβάθμισε της σύσταση για της μετοχή της καθώς εκτιμά ότι τα κέρδη της ενδέχεται να πληγούν από τις ζημίες λόγω της δυσλειτουργίας στον τερματικό σταθμό 5 του αεροδρόμιου Χήθρόου στο Λονδίνο.

Επίσης, πτωτικά κινείται και η μετοχή της Air Berlin, καθώς η Morgan Stanley προχώρησε σε ανάλογη υποβάθμιση της μετοχής της.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.