ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στην Eυρώπη- Συγκρατημένες απώλειες στη Wall

20:15 - 15 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Σε θετικό έδαφος βρέθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα έξι ημερών οι ευρωπαϊκοί δείκτες , καθώς τα θετικά νέα από τον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ δεν άφησαν ανεπηρέαστους τους δείκτες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Επίσης, την αρχική ανησυχία για την πορεία της οικονομίας, μετά και την απροσδόκητη υποχώρηση του δείκτη ZEW στη Γερμανία αντικατέστησε ο ενθουσιασμός για την εταιρική κερδοφορία.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,29% στις 5.906,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε ανοδο κατά 0,30% στις 4.780,68 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,47% στις 6.585,05 μονάδες.

Η Royal Dutch Shell ηγήθηκε των κερδών στον ενεργειακό κλάδο μετά και την «αναρρίχηση» του αργού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή μια ανάσα μακριά από τα 114 δολάρια το βαρέλι, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ανοδικά και η BP μετά και τη είδηση ότι η Κίνα αγόρασε μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στην Ευρώπη.

Τα θετικότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα στο σύνολο της χρήσης 2007 έδωσαν ώθηση στη μετοχή της Tesco, της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, που βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2002. Τα κέρδη της εταιρίας σημείωσαν ανοδο 12% για τη χρήση του 2007. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη βραδύτερη ανάπτυξη της κερδοφορίας σε διάστημα οκτώ ετών, την ίδια ώρα που οι Βρετανοί ξοδεύουν όλο και λιγότερα χρήματα. Τα κέρδη της επιχείρησης ενισχύθηκαν στα 2,1 δισ. λίρες ή 26,61 πένες ανά μετοχή για τη χρήση που έληξε στις 23 Φεβρουαρίου, από 1,89 δισ. λίρες ή 23,54 πένες ανά μετοχή για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Σε ανοδική τροχιά βρέθηκαν και οι μετοχές της AstraZeneca, της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στην Αγγλία, σημειώνοντας κέρδη 7,8% μετά κατάφερε να κατοχυρώσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και να αποκλείσει την Ranbaxy Laboratories από την κατασκευή του Nexium.

Στα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, απροσδόκητη πτώση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία. Ο ZEW υποχώρησε στις -40,7 μονάδες, από -30 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Η πτώση του αποδίδεται στις ανησυχίες για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, την ισχυροποίηση του ευρώ αλλά και την κρίση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ.

Ήπια πτώση στη Wall

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, σε αρνητική τροχιά βρίσκονται οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, παρά το θετικό τους ξεκίνημα καθώς οι απώλειες στον τεχνολογικό κλάδο επισκίασε το άλμα στην κερδοφορία των Johnson & Johnson, State Street και Regions Financial. Επίσης, τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας προκαλούν αντικρουόμενα συναισθήματα μετά την εκτίναξη των τιμών παραγωγού και τον υπερδιπλασιασμό των κατασχέσεων από τη μια και το άλμα στο δείκτη μεταποίησης από την άλλη.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,13% στις 12.285,69 μονάδες, ο Nasdaq κατά 0,23% στις 2.270,60 μονάδες και ο S& P βρίσκεται στις 1.326,19 μονάδες με απώλειες 0,27%

Των απωλειών στον τεχνολογικό κλάδο ηγούνται οι International Business Machines, Cisco Systems και Apple.

Ανοδο 40% σημείωσαν τα κέρδη πρώτου τριμήνου της Johnson & Johnson, της μεγαλύτερης εταιρείας παγκοσμίως ειδών προσωπικής φροντίδας χάρις στις αυξημένες πωλήσεις προϊόντων όπως των στοματικό διάλυμα Listerine και το παυσίπονο Tylenol. Αναλυτικότερα, τα κέρδη της ανήλθαν στα 3,6 δις δολάρια ή 1,26 δολάρια ανά μετοχή, έναντι κερδών 2,57 δις δολαρίων ή 88 λεπτών ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Ράλι καταγράφουν οι μετοχές της State Street, μετά την κατακόρυφη αύξηση κατά 69% που σημείωσε στα κέρδη πρώτου τριμήνου, καθώς η προσθήκη νέων πελατών και η μείωση των επιτοκίων οδήγησε σε τόνωση της κερδοφορίας της. Τα καθαρά έσοδα της εταιρίας ανήλθαν στα 530 εκατ. δολάρια, ή 1,35 δολάρια ανά μετοχή, από 314 εκατ. δολάρια ή 93 σεντ ανά μετοχή ένα χρόνο πριν.

Αυξημένα ήταν και τα κέρδη της Regions Financial, της μεγαλύτερης τράπεζας της Αλαμπάμα, και της τράπεζας M&T Bank, καθώς οι εταιρίες επωφελήθηκαν από την πώληση μετοχών κατά την δημόσια προσφορά της Visa.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, κάτι παραπάνω από θετική ήταν η άνοδος που κατέγραψε τον Απρίλιο ο δείκτης μεταποίησης New York Fed στις ΗΠΑ, πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο άλμα των τελευτ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.