ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρά.. ''τρίχα'' γλύτωσαν Dow και S&P 500-Τεχνολογικές απώλειες στον Nasdaq

00:17 - 18 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Σε μεικτά πρόσημα πραγματοποιήθηκε η λήξη της συνεδρίασης στη Wall Street, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να γυρίζουν σε θετικό έδαφος και τον Nasdaq να δέχεται τεχνολογικές πιέσεις, καθώς τα εταιρικά της ημέρας δημιούργησαν ανάμεικτα συναισθήματα στους επενδυτές.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,01% στις 12.620,49 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,35% στις 2.341,83 μονάδες, ενώ ο S&P 500 βρέθηκε στις 1.365,56 μονάδες με κέρδη 0,06%.

Μεγάλες πιέσεις δέχτηκε ο τεχνολογικός κλάδος με τη Nokia να ηγείται των απωλειών, με πτώση 14,7% στον απόηχο των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της και τις eBay, Google και Yahoo να ακολουθούν με πτώση 4,4%, 1% και 0,80% αντίστοιχα.

Αρνητικός πρωταγωνιστής αποδείχθηκε και η Pfizer με πτώση 4% στον Dow, ο οποίος όμως σώθηκε από το ράλι ανόδου της ΙΒΜ, η οποία παρουσίασε κέρδη αυξημένα κατά 26% στο α τρίμηνο του 2008 αναβαθμίζοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του έτους.  

Νωρίτερα, τα κέρδη πρώτου τριμήνου της Pfizer, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στον κόσμο εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 18% λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού από αντίγραφα σκευάσματα του Lipitor και του Norvasc. Τα αποτελέσματα κινήθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σε θετικά πρόσημα γύρισαν ακόμη και οι πολύπαθες χρηματοοικονομικές μετά την βουτιά που κατέγραψαν νωρίτερα στον απόηχο των ζημιών της Merrill Lynch. Κατά τη λήξη της συνεδρίασης οι Bank of America, JP Morgan και Merrill Lynch βρέθηκαν ενισχυμένες.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, η αποδυνάμωση στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να επεκταθεί και στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, καθώς ο δείκτης των δεικτών παρουσίασε αύξηση μόλις 0,1% τον μήνα Μάρτιο. Οι πέντε από τους 10 σημαντικότερους δείκτες της αμερικανικής οικονομίας παρουσίασαν άνοδο τον μήνα Μάρτιο, με την μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνεται στις εισροές κεφαλαίων και τη χειρότερη πτώση στον δείκτη ανεργίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας θα είναι πολύ δύσκολο καθώς οι δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έχει μειωθεί σημαντικά και τα δυο πιθανά σενάρια είναι αφενός η ύφεση και αφετέρου η μη ανάπτυξη.

Επιπλέον, υποχώρησε για πέμπτο κατά σειρά μήνα ο μεταποιητικός δείκτης της Φιλαδέλφια στις ΗΠΑ στις -24,9 μονάδες για το μήνα Απρίλιο από τις -17,4 μονάδες που είχε σημειώσει το μήνα Μάρτιο.Οι ενδείξεις κάτω του μηδενός υποδηλώνουν ότι οι συνθήκες στη βιομηχανία της περιοχής επιδεινώνονται συνεχώς.

Οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν στις -18,8 μονάδες έναντι των -9,3 μονάδων του προηγούμενου μήνα, ενώ οι αποστολές εμπορευμάτων κατέγραψαν πτώση στις -8 μονάδες από τις -6,3 μονάδες του προηγούμενου μήνα.

Οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι για την πτώση του δείκτη οφείλεται κυρίως οι αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο στις τιμές των παραγόμενων προϊόντων.

Μεικτά πρόσημα και στην Ευρώπη

Σε μεικτά πρόσημα τερμάτισαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών καθώς η μειωμένη κερδοφορία της Nokia και η πτώση στις πωλήσεις της Roche έστειλαν χαμηλότερα FTSE 100 και DAX, ενώ ο CAC 40 επωφελήθηκε από το ράλι της Societe Generale.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,09% στις 5.980,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0146% στις 4.862,14 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε υποχώρηση 0,31% στις 6,681,81 μονάδες.

Σε χαμηλό τεσσάρων ετών βρέθηκε η μετοχή της Nokia καθώς τα κέρδη της δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές. Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 1,22 δισ. ευρώ ή 32 σεντς ανά μετοχή, από 979 εκατ. ευρώ ή 25 σεντς ανά μετοχή. Οι αναλυτές τα προέβλεπαν κατά μέσο όρο στα 1,38 δισ. ευρώ.

Η φαρμακοβιομηχανία Roche υποχώρησε σε χαμηλό δυο χρόνων, λόγω των μειωμένων της πωλήσεων για το α τρίμηνο του έτους.

Στον αντίποδα, ράλι ανόδου κατά 4,6% κατέγραψε στο Παρίσι η μετοχή της Societe Generale, μετά την αναβάθμιση της τιμής στόχου της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας στα 93,5 ευρώ από τα 78 ευρώ από την Goldman Sachs.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.