ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πούτιν: «Η ενέργεια δεν είναι... εσώρουχα»!

17:49 - 29 Απρ 2008 | Ειδήσεις
(Του απεσταλμένου μας) «Αν θέλετε ρολόγια, γραβάτες ή εσώρουχα να απευθυνθείτε σε άλλες χώρες. Στην ενέργεια, εμείς έχουμε τις καλύτερες τιμές και τη καλύτερη ποιότητα. Και οι χώρες που πουλάνε ενέργεια στον πλανήτη είναι μετρημένες στα δάχτυλα»! Τη δήλωση αυτή έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, έπειτα από την υπογραφή του South Stream, progect στο οποίο πλέον μετέχει ενεργά και η χώρα μας, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ, που, ως γνωστόνμ, αντιτίθεται στη κατασκευή του αγωγού.


Νωρίτερα την Τρίτη, υπεγράφη στη Μόσχα η συμφωνία Ελλάδας Ρωσίας για τον αγωγό South Stream, ανάμεσα υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια και στον Ρώσο ομόλογό του Βίκτορ Χριστένκο.

Ο ελληνικός κλάδος του αγωγού South Stream θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας.

Προβλέπεται ότι η συμφωνία θα έχει ισχύ για 30 χρόνια και μέσω του αγωγού θα διέρχονται 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Μέρος της ποσότητας αυτής θα διοχετεύεται στη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα θα εισπράττει και τέλη διέλευσης.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις Βουλγαρία, Ιταλία, και Σερβία για τους υπόλοιπους κλάδους του αγωγού.

Προβλέπεται ακόμη συμφωνία για την ίδρυση εταιρίας που θα έχει την ευθύνη για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού, η οποία θα υπογραφεί ανάμεσα στην ελληνική ΔΕΣΦΑ και την GASPROM. Η έδρα της εταιρίας θα είναι κατά προτίμηση στην Ελλάδα και το έργο της θα είναι ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού.   

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.