ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη σε Wall και Ευρώπη με όχημα τα μάκρο

17:51 - 02 Μαϊ 2008 | Ειδήσεις
Θετικό ξεκίνημα πραγματοποίησαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, μετά τα καλύτερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και την ανακοίνωση νέων μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας από τη Fed. Εν τω μεταξύ, σε ράλι ανόδου έχουν επιδοθεί οι δείκτες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,65% στις 13.093,95 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει ανοδο 0,20% στις 2.485,69 μονάδες και ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.418,83 μονάδες με κέρδη 0,67%.

Κάμψη μικρότερη του αναμενόμενου σημείωσε η απασχόληση στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση, ενώ απροσδόκητη πτώση εμφάνισε και η ανεργία.

Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 20.000, έναντι πτώσης 78.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Το Μάρτιο είχαν υποχωρήσει κατά 81.000. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε τον Απρίλιο στο 5% από 5,1% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό του στο 5,2%.

Κέρδη καταγράφουν οι Wal-Mart Stores και Best Buy, μετά την δημοσιοποίηση των μακροοικονομικών στοιχείων για την αγορά εργασίας.

Κατά πόδας ακολουθεί και η Exxon Mobil, μετά την ανάκαμψη που παρατηρείται στις τιμές του αργού.

Σε θετικό έδαφος βρίσκεται και η Yahoo!, καθώς πιθανολογείται ότι η Microsoft θα ανεβάσει τελικά την προσφορά της για τη δεύτερη πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στον κόσμο.

Ακόμη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι από τις 5 Μαϊου αυξάνει κατά 50% σε 75 δις. δολάρια, από 50 δις., το ύψος των κεφαλαίων που προσφέρει σαν δάνειο στις αμερικανικές εμπορικές τράπεζες στα πλαίσια του προγράμματος Term Auction Facility, σε μια κόμη προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας.

Ακόμη, η Fed ανακοίνωσε ότι διευρύνεται η συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων,την οποία διατηρεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 2/3 στα 50 δις. δολάρια, καθώς επίσης και με την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας κατά 100% στα 12 δις. δολάρια.

Τέλος, διευρύνεται το πρόγραμμα Term Securities Lending Facility, έτσι ώστε πλέον να περιλαμβάνονται και τίτλοι διασφαλισμένοι με ενυπόθηκα προϊόντα της κατηγορίας AAA.

Κέρδη και στην Ευρώπη

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σε ράλι ανόδου έχουν επιδοθεί οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που διεύρυναν τα κέρδη τους, μετά την ανακοίνωση των μάκρο για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 1,85%, στις 6.199,70 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται στις 7.066,71 μονάδες με κέρδη 1,70% και στο Παρίσι ο CAC 40 βρίσκεται στις 5.085,68 μονάδεςσημειώνοντας άνοδο 1,78%.

Στο επίκεντρο της ανόδου στην Ευρώπη βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, με τη UBS, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης και τη Royal Bank of Scotland πρωταγωνίστριες. Θετικά για τον τραπεζικό κλάδο λειτουργεί το δημοσίευμα της Daily Telegraph ότι η TPG μελετά την υποβολή προσφοράς για τη ασφαλιστική μονάδα της Royal Bank of Scotland.

Επίσης, ευνοημένες από την αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών, σε σχέση με τις τιμές ρεκόρ των προηγούμενων ημερών, είναι οι αεροπορικές εταιρείες, με τη Air France-KLM να ανέρχεται σε υψηλό τριών μηνών.

Κέρδη και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και ειδικά για την Toyota και την BMW, μετά και τα στοιχεία για άνοδο των πωλήσεων τους στις ΗΠΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.