ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εβδομαδιαία κέρδη σε Wall και Ευρώπη

00:01 - 03 Μαϊ 2008 | Ειδήσεις
Σε μεικτά πρόσημα τερμάτισαν οι δείκτες στη Wall Street, παρουσιάζοντας ωστόσο κέρδη για τρίτη συνεχόμενη φορά σε επίπεδο εβδομάδας, λόγω των καλύτερων των αναμενόμενων μεγεθών που αφορούσαν στην απασχόληση, τα οποία κατάφεραν να επισκιάσουν την πτώση του τεχνολογικού κλάδου.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 13.058,12 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,15% στις 2.476,99 μονάδες και ο S&P 500 βρέθηκε στις 1.413,90 μονάδες με κέρδη 0,32%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,28%, ο Nasdaq κατά 2,23% και ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,14%.

Κάμψη μικρότερη του αναμενόμενου σημείωσε η απασχόληση στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση, ενώ απροσδόκητη πτώση εμφάνισε και η ανεργία.

Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 20.000, έναντι πτώσης 78.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Το Μάρτιο είχαν υποχωρήσει κατά 81.000. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε τον Απρίλιο στο 5% από 5,1% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό του στο 5,2%.

Στο επίκεντρο της ανόδου βρέθηκε η Marathon Oil, η οποία οδήγησε τον κλάδο της ενέργειας σε υψηλά μιας εβδομάδας επωφελημένη από το νέο ράλι του αργού στα 116 δολάρια. Κατά πόδας ακολούθησε και η Exxon Mobil.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι Wal-Mart Stores και Best Buy, μετά την δημοσιοποίηση των μακροοικονομικών στοιχείων για την αγορά εργασίας.

Ενισχυμένη κατά 8% βρέθηκε και η Yahoo! καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου,  η Microsoft με την Yahoo προχωρούν στην εντατικοποίηση των διαλόγων με σκοπό να διατηρηθεί η πιθανότητα φιλικής εξεύρεσης λύσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Microsoft θα ανεβάσει τελικά την προσφορά της για τη δεύτερη πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στον κόσμο.

Σε ανοδική τροχιά βρέθηκαν και οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, μετά τη Citigroup να προΐσταται των κερδών, μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας από τη Fed.

Αναλυτικότερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι από τις 5 Μαϊου αυξάνει κατά 50% σε 75 δις. δολάρια, από 50 δις., το ύψος των κεφαλαίων που προσφέρει σαν δάνειο στις αμερικανικές εμπορικές τράπεζες στα πλαίσια του προγράμματος Term Auction Facility, σε μια κόμη προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας.

H Fed ανακοίνωσε επίσης ότι διευρύνεται η συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων, την οποία διατηρεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 2/3 στα 50 δις. δολάρια, καθώς επίσης και με την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας κατά 100% στα 12 δις. δολάρια.

Τέλος, διευρύνεται το πρόγραμμα Term Securities Lending Facility, έτσι ώστε πλέον να περιλαμβάνονται και τίτλοι διασφαλισμένοι με ενυπόθηκα προϊόντα της κατηγορίας AAA.

Από την άλλη πλευρά, τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2002 κατέγραψε η Sun Microsystems, συμπαρασύροντας χαμηλότερα τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, μετά τη δημοσιοποίηση υψηλότερων από το αναμενόμενο ζημιών στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο και την ανακοίνωση για περικοπές στις θέσεις εργασίας.

Ράλι ανόδου στην Ευρώπη 

Σε ράλι ανόδου επιδόθηκαν σήμερα οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και την αποκλιμάκωση που κατέγραφαν νωρίτερα σήμερα οι πετρελαϊκές τιμές.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,11%, στις 6.215,50 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX βρέθηκε στις 7.043,23 μονάδες με κέρδη 1,36% και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,46% στις 5.069,71 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,03%, ο DAX κατά 2,12% και ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,83%.

Στο επίκεντρο της ανόδου στην Ευρώπη βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τη UBS, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης και τη Royal Bank of Scotland πρωταγωνίστριες. Θετικά για τον κλάδο λειτούργησε το δημοσίευμα της Daily Telegraph ότι η TPG μελετά την υποβολή προσφοράς για τη ασφαλιστική μονάδα της Royal Bank of Scotland.

Επίσης, ευνοημένες από την αποκλιμάκωση που σημείωναν νωρίτερα σήμερα οι πετρελαϊκές τιμές, ήταν οι αεροπορικές εταιρίες, με τη Air Fr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.