ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα αποτυχημένα deals προκάλεσαν απώλειες στη Wall

00:04 - 06 Μαϊ 2008 | Ειδήσεις
Με απώλειες τερμάτισαν οι δείκτες των αμερικανικών κεφαλαιαγορών, με τη Yahoo αρνητική πρωταγωνίστρια, καθώς το θρίλερ της πολιορκίας της από τη Microsoft έλαβε τέλος με την απόσυρση της προσφοράς των 44 δισ. δολαρίων από την δεύτερη, ενώ τους δείκτες παρέσυρε χαμηλότερα και η Countrywide, μετά τη σύσταση αναλυτή ότι η Bank of America πρέπει να αποσύρει την προσφορά της για την εταιρία.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,68% στις 12.969,54 μονάδες, ο Nasdaq κατά 0,52% στις 2.464,12 μονάδες και τέλος ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,45% στις 1.407,49 μονάδες.

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν οι μετοχές της Yahoo, με πτώση που άγγιξε το 22% ενδοσυνεδριακά και διαμορφώθηκε σε χαμηλό δυο χρόνων. Στον αντίποδα, η Microsoft και η ανταγωνίστρια της Yahoo, Google κατέγραψαν κέρδη στον απόηχο της απόσυρσης της πρότασης εξαγοράς.

Σε αρνητική τροχιά βρέθηκαν και οι μετοχές της Countrywide Financial, μετά την έκθεση της Friedman Billings Ramsey & Co, στην οποία υποδεικνύεται ότι η Bank of America πρέπει να αποσύρει ή έστω να μειώσει την προσφορά εξαγοράς για την εταιρία. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Friedman, η εξαγορά της Countrywide Financial θα επιφέρει πλήγμα στην κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας, καθώς η εταιρία παροχής ενυπόθηκων δανειών έχει σημαντικά δάνεια.

Σε χαμηλό δύο μηνών διαπραγματεύτηκαν και οι μετοχές της Berkshire Hathaway, του Warren Buffet μετά τις απώλειες ύψους 64% που κατέγραψε η εταιρία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου

Από την άλλη, θετικά ήταν τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, καθώς ο δείκτης ISM για τον τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ σημείωσε απρόσμενη άνοδο τον Απρίλιο, μετά από τρις διαδοχικούς μήνες απωλειών, ξαφνιάζοντας τους αναλυτές.  Ο ISM διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες, από πτώση στις 49,6 μονάδες που είχε καταγράψει τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση του στις 49,4 μονάδες.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Αρνητικό ήταν το κλίμα σήμερα στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, με τους δείκτες να διαμορφώνονται με μεικτά πρόσημα στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Αρνητική πρωταγωνίστρια αναδείχθηκε η Yahoo, μετά την ανακοίνωση της Microsoft ότι απέσυρε τελικά την προσφορά της για την δεύτερη πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης του κόσμου.

Κλειστή παρέμεινε σήμερα η αγορά του Λονδίνου λόγω αργίας. Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,13% στις 5.063,36 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,13% στις 7.052,08 μονάδες.

Των απωλειών, όπως είναι αναμενόμενο, ηγήθηκε ο τεχνολογικός κλάδος με τη Yahoo! να σημειώνει απώλειες 22%. Από την άλλη, όπως ήταν αναμενόμενο, σε θετικό έδαφος βρέθηκαν οι μετοχές της Google.

Η Microsoft ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου πως αποσύρεται από την διεκδήκηση της Yahoo. Ούτε η νέα βελτιωμένη κατά 5 δισ. δολάρια προσφορά της έγινε δεκτή από τους ιδρυτές της Yahoo. Στην ανακοίνωση της τονίζεται, πως δεν κάτεστη δυνατόν να γεφυρωθεί το χάσμα όσον αφορά το τίμημα και οτι δεν θα προχωρήσει σε πρόταση επιθετικής εξαγοράς.

Χαμηλότερα πίεσε τον τεχνολογικό κλάδο και η μετοχή της Ericsson, της μεγαλύτερης εταιρείας ασύρματων δικτύων στον κόσμο, εξαιτίας της πιθανολογίας ότι τα περιθώρια κερδοφορίας δεν θα αυξηθούν, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η Nokia.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Deutsche Telekom, καθώς έγινε γνωστό ότι εξετάζει την εξαγορά της Sprint Nextel Corp, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το έγκριτο γερμανικό περιοδικό Spiegel, η Sprint Nextel αποτελεί ελκυστικό στόχο, τόσο λόγω της αποτίμησης της όσο και λόγω του ισχυρού ευρώ. Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες, τότε η T Mobile, δηλαδή η θυγατρική της DT στην κινητή τηλεφωνία, θα πιάσει την κορυφή στην αμερικανική αγορά.

Στο «κόκκινο» κινήθηκε και η European Aeronautic, Defence & Space μετά και τις νέες καθυστερήσεις που σημειώνονται στις παραδόσεις παραγγελιών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.