ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτές τάσεις στη Wall- Ξεχώρισε ο Nasdaq

00:04 - 14 Μαϊ 2008 | Ειδήσεις
Με μεικτές τάσεις διαμορφώθηκαν οι δείκτες στη Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να ξεχωρίζει, καθώς νέες εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αναπτέρωσαν τις ελπίδες ότι θα επιτευχθούν τελικά οι εξαγορές των Yahoo! και Clear Channel Communications. Επίσης, τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου τόνωσε το νέο ράλι του αργού. Από την άλλη, η ομιλία του επικεφαλής της Fed Ben Bernanke δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους επενδυτές, αλλά μάλλον να εντείνει την ανησυχία, καθώς ο πρόεδρος της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι η αγορές δεν έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα παρά τις προσπάθειες.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,34% στις 12.832,18 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 2.495,12 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε οριακές απώλειες 0,04% στις 1.403,04 μονάδες.

Η Yahoo, η οποία είχε απορρίψει τελικά την προσπάθεια εξαγοράς της από την Microsoft, σημείωσε ράλι ανόδου μετά την είδηση που μετέδωσε το CNBC ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Carl Icahn αναμένεται να επιχειρήσει να αποκτήσει τον έλεγχο στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

Σημαντική κερδοφορία κατέγραψε και η Clear Channel, μετά από την είδηση ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της μεταξύ των εταιριών Thomas H. Lee Partners και Bain Capital και των τραπεζών που χρηματοδοτούν τη συμφωνία θα καταφέρει τελικά να επιτευχθεί.

Σε ανοδική τροχιά βρέθηκαν και οι μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές Exxon Mobil και Chevron,  μετά την αναρρίχηση της τιμής του αργού στο νέο ιστορικό υψηλό των 126,98 δολαρίων ανά βαρέλι.

Από την άλλη, αρνητικό κλίμα προκάλεσε η ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε «ετοιμότητα» για να βοηθήσει τις αγορές αν χρειαστεί.

Αναλυτικότερα, παρά τις όποιες βελτιώσεις, οι κεφαλαιαγορές παραμένουν σημαντικά πιεσμένες, δήλωσε ο επικεφαλής της Fed, σήμερα. Οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για εισροή ρευστού στις αγορές, έχουν βοηθήσει πολύ, ενώ οι πιέσεις για τις χρηματοοικονομικές έχουν ελαττωθεί σημαντικά.

Όπως τόνισε στην σημερινή ομιλία του σε εκδήλωση για τις κεφαλαιαγορές που διοργάνωσε η Fed της Ατλάντα, «αυτά τα σημάδια είναι καλοδεχούμενα, αλλά υπό τις δεδομένες συνθήκες, η κεφαλαιαγορές απέχουν ακόμη από την κανονική τους μορφή».

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρέθηκαν τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ που κατέδειξαν χαμηλότερη του αναμενόμενου πτώση στις λιανικές πωλήσεις Απριλίου, αλλά και

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, για τρίτη κατά σειρά φορά στους τελευταίους πέντε μήνες υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, με την μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις πωλήσεις αυτοκινήτων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείο Εμπορίου. Αναλυτικότερα, οι λιανικές πωλήσεις για το μήνα Απρίλιο υποχώρησαν κατά 0,2%, με άνοδο 2% στους τελευταίους 12 μήνες και συνολική πτώση 0,4% στους τελευταίους τρεις μήνες.

Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις ήταν ελαφρά ενισχυμένες σε σχέση με την πτώση 0,3% που ανέμενε το σύνολο των αναλυτών.

Επίσης, απογοήτευση προκάλεσε η είδηση ότι οι τιμές κατοικιών κινήθηκαν πτωτικά στα δύο τρίτα των πολιτειών των ΗΠΑ κατά την περίοδο του πρώτου τριμήνου του 2008, καθώς η αύξηση των κατασχέσεων, οδήγησε σε μείωση της αξίας των κατοικιών, αλλά και των πωλήσεών τους κατά 22%. Η μέση τιμή κατοικιών υποχώρησε στις 100 από τις 149 μητροπολιτικές περιοχές. Οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 4,95 εκατ., από 6,36 εκατ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σημαντικές απώλειες σημείωσε και η μετοχή της HP, στον απόηχο της είδησης εξαγοράς της Electronic Data Systems.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με μεικτά πρόσημα τερμάτισαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών καθώς επέστρεψε η ανησυχία ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποτρέψουν τις Κεντρικές Τράπεζες από περεταίρω μειώσεις στα επιτόκια των νομισμάτων.

Ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,14% στις 6.211,90 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 7.060,19 μονάδες και ο CAC 40 τερμάτισε ενισχυμένος κατά 0,45% στις 4.998,67 μονάδες.

Για τέταρτη κατά σειρά μέρα σημείωσε απώλειες η Barclays στο Λονδίνο, μετά την άνοδο του πληθωρισμού σε υψηλό 6 χρόνων, παρασύροντας χαμηλότερα τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Πτωτικά κινήθηκε και ο ενεργειακός κλάδος με τηRoyal Dutch Shell να υποχωρεί σημαντικά μετά τη δημοσίευση έκθεσηςτου Διεθνούς Πρακτορείου Ενέργειας,

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.