ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάλυψε το χαμένο έδαφος η Ευρώπη, άνοδος στη Wall

20:05 - 15 Μαϊ 2008 | Ειδήσεις
Με κέρδη κατάφεραν να κλείσουν οι δύο στους τρεις δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καλύπτοντας το αρχικά χαμένο έδαφος, με όχημα τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών όπως η BT Group και η Hochtief.

 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,58%, στις 6.251,80 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX βρέθηκε στις 7.081,05 μονάδες, με απώλειες 0,03% και στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,04%, στις 5.057,51 μονάδες.

Στο επίκεντρο της ανόδου στην Ευρώπη, βρέθηκε η BT Group, η μεγαλύτερη εταιρείατηλεφωνίας στη Βρετανία, καθώς οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Vivendi, καθώς τα κέρδη της ήταν υψηλότερα των αναμενόμενων.

Επίσης, στον κατασκευαστικό κλάδο, ξεχώρισε η Hochtief, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Γερμανίας και διαχειρίστρια του αεροδρομίου Αθηνών καθώς τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του έτους υπερτριπλασιάστηκαν.

Στον αντίποδα, η πτώση των τιμών των μετάλλων και δη του χαλκού άσκησε πιέσεις στις εταιρείες εξόρυξης, με τη BHP Billiton, τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου παγκοσμίως, προεξάρχουσα.

Στον κλάδο των εταιρειών κοινής ωφέλειας η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ενέργειας στη Γερμανία, RWE, υποχώρησε καθώς τα κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 48%.

Ασχημη η μέρα και για τις επιχειρήσεις μέσων επικοινωνίας, με τη μετοχή της TF1 της εταιρείας που κατέχει το μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό στη Γαλλία, να σημειώνει βουτιά,  καθώς τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν σημαντικά, λόγω συρρίκνωσης των διαφημιστικών εσόδων, ενώ επίσης αναμένει πτώση των πωλήσεων κατά 3% στο σύνολο της χρήσης.

Σε αρνητική τροχιά βρέθηκε και η βελγική KBC, μετά τη μείωση κατά 44% που κατέγραψε στα κέρδη α΄ τριμήνου, στα 554 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Από την άλλη, σε θετική τροχιά κινήθηκε ο πετρελαϊκός κλάδος, με τις Chevron και Exxon Mobil να σημειώνουν κέρδη στην αγορά της Γερμανίας, καθώς η UBS ενίσχυσε τις εκτιμήσεις τις για την τιμή του τιμή του αργού για το 2008 κατά 32% στα 115 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη κατέγραψε και General Electric, μετά τη φημολογία ότι αναμένεται να προχωρήσει σε πώληση ή να αναζητήσει συνεργάτη για τη μονάδα κατασκευής ψυγείων και πλυντηρίων.

Επίσης, σε θετικό έδαφος κινούνται πλέον και οι δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς,βρίσκοντας στήριγμα, στα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τη μεταποίηση στην πολιτεία της Φιλαδέλφεια.

Ο Dow ενισχύεται 0,19%, στις 12.922,39 μονάδες, ο  Nasdaq βρίσκεται στις 2.512,91 μονάδες, με κέρδη 0,65% και ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,33% στις 1.413,26 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης της Φιλαδέλφεια διαμορφώθηκε το Μάιο στο -15,6 από -24,9 τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Federal Reserve.

Στον αντίποδα, επιδείνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη καταγράφεται το Μάιο για τέταρτη συνεχή φορά σε διάστημα τριών μηνών, με το μεταποιητικό δείκτη NY Fed να κατρακυλά κάτω από το 0 και τις νέες παραγγελίες να διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα.

Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης υποχώρησε στο -3,2, χαμηλότερα δηλαδή των εκτιμήσεων που εκτιμούσαν ότι διαμορφωθεί στο 0, από 0,65 τον Απρίλιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.