ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ήπια ανοδος στη Wall- Κέρδη στην Ευρώπη

17:44 - 19 Μαϊ 2008 | Ειδήσεις
Ήπια άνοδο καταγράφουν οι οι δείκτες κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται της ανόδου, μετά τη σύσταση αναλυτών για αγορά μετοχών εταιριών κατασκευής λογισμικού, αλλά και της Amazon.com. Από την άλλη, σε λίγο τα αποτελέσματα για τον δείκτη των δεικτών που εκτιμάται ότι θα είναι αρνητικά.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,06% στις 12.994,45 μονάδες, o Nasdaq βρίσκεται στις 2.531,08 μονάδες και τέλος o S&P 500 καταγράφει ανοδο 0,14% στις 1.427,34 μονάδες.

Κέρδη καταγράφει η Intel, μετά την έκθεση της Goldman που υποδεικνύει ότι οι εταιρίες κατασκευής ημιαγωγών πρόκειται να επωφεληθούν από τη μείωση των αποθεμάτων. Κατά πόδας ακολουθεί και η Amazon.com, μετά τη σύσταση για «αγορά» από την Goldman, που επεσήμανε μάλιστα ότι η μεγαλύτερη εταιρία λιανικών πωλήσεων μέσω Διαδικτύου αναμένεται να αναπτυχθεί τουλάχιστον κατά 20% μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια.

Από την άλλη, σε αρνητική τροχιά βρίσκεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος, μετά τη μείωση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των Goldman Sachs, Lehman Brothers και Morgan Stanley από τη Citigroup.

Σε αρνητική τροχιά βρίσκονται και οι μετοχές της Microsoft, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας για μία νέα μορφή συνεργασίας με τη Yahoo!, αυτή της συγχώνευσης των on line υπηρεσιών τους, που απέχει όμως πολύ από την πρώτη προσπάθεια για πλήρη εξαγοράς της.

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσημα σήμερα τα σχέδια για την πρόταση συνεργασίας και ξεκαθάρισε ότι δεν περιλαμβάνει την συνολική εξαγορά της Yahoo, σημειώνοντας ότι δεν είναι πλέον στους στόχους της κάτι τέτοιο.

Η ανακοίνωση της Microsoft σηματοδοτεί ότι οι εταιρείες μπορούν να εργάζονται μαζί μετά την αποχώρηση της Microsoft από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξαγοράς στις 3 Μαΐου. Κοινός στόχος των δύο εταιρειών θα είναι φυσικά η «αποκαθήλωση» της Google.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Carl Icahn πίεσε την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε τη Yahoo για νέες διαπραγματεύσεις, σε μια προσπάθεια να αποπέμψει τη διοίκηση της εταιρείας. Σε σημερινή της ανακοίνωση η Yahoo είπε ότι είναι ανοιχτή σε όποια εμπορική συναλλαγή που είναι προς όφελος των επενδυτών της.

Κέρδη στην Ευρώπη

Σε ανοδική τροχιά εξακολουθούν να κινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι υψηλότερες τιμές των μετάλλων ωθούν ανοδικά τις μετοχές του κλάδου εκμετάλλευσης ορυχείων, ενώ και οι νέες ειδήσεις από το μέτωπο των deals ενισχύουν την κινητικότητα των δεικτών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,53%, στις 6.337,90 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται στις 7.190,79 μονάδες με κέρδη 0,48% και στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 0,53%, στις 5.104,86 μονάδες.

Οι Anglo American και Vedanta Resources ηγούνται της ανόδου στο κλάδο των εταιρειών εξόρυξης, καθώς ο χρυσός άγγιξε υψηλό τριών εβδομάδων και η Citigroup συνέστησε αγορά των μετοχών τους.

Οι δείκτες βρίσκουν στήριγμα και στις νέες ειδήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Πρωταγωνιστεί η Enodis, μετά την αύξηση της προσφοράς από τη Manitowoc στα 1,08 δις λίρες (2,11 δις δολάρια ), σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει την ανταγωνιστική προσφορά της Illinois Tool Works.

Η Manitowoc, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μηχανών παρασκευής πάγου των ΗΠΑ προσέφερε 294 πένες για κάθε μετοχή της Enodis. Η βελτιωμένη προσφορά είναι υπερδιπλάσια της τιμής κλεισίματος της μετοχής της Enodis στις 8 Απριλίου, μία μέρα πριν η Manitowoc υποβάλει την πρώτη προσφορά και 5% υψηλότερη από την προσφορά της Illinois Tool.

Η Enodis, που προμηθεύει εξοπλισμό εστίασης στη McDonald's, εκτιμάται ότι θα τετραπλασιάσει τις ετήσιες πωλήσεις της Manitowoc, που αναμένεται να υπερβούν τα 2 δις δολάρια, θέτοντας την μπροστά από την τώρα ΝΟ 1 εταιρεία, Illinois Tool.

Στον αντίποδα, η μετοχή της British Airways δέχεται πιέσεις, καθώς η Deutsche Bank προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της τρίτης μεγαλύτερη εταιρείας αερομεταφορών της Ευρώπης, σε πώληση έναντι προηγούμενης σύστασης για αγορά, διαβλέποντας σημαντικές πιέσεις στα κέρδη ανά μετοχή.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.