ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιορίστηκαν τα κέρδη στη Wall Street

23:59 - 19 Μαϊ 2008 | Ειδήσεις
Περιορίστηκαν σημαντικά τα κέρδη στη συνεδρίαση της Wall Street, μετά τις αδύναμες πωλήσεις της SanDisk λόγω τoυ υψηλού ενεργειακού κόστους, ενώ οι δείκτες τερμάτισαν τελικά σε μεικτά πρόσημα με ισχυρές τεχνολογικές πιέσεις στον Nasdaq.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,31% στις 13.027,59 μονάδες, o Nasdaq βρέθηκε στις 2.516,09 μονάδες με απώλειες 0,50% και τέλος o S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,09% στις 1.426,63 μονάδες.

Στο επίκεντρο της ανόδου βρέθηκε η Union Pacific, η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια σιδηροδρόμων των ΗΠΑ, μετά την αναβάθμισή της σύστασής της σε «αγορά» από την Stifel Nicolaus & Co.

Στον αντίποδα, σημαντικές πιέσεις δέχθηκε η SanDisk, η οποία περιόρισε σημαντικά τα κέρδη στον τεχνολογικό κλάδο λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, καθώς οι πωλήσεις της τον μήνα Απρίλιο παρουσιάστηκαν σημαντικά μειωμένες.

Σχεδόν τέσσερις μετοχές υποχώρησαν για κάθε τρεις που ενισχύθηκαν στην αμερικανική κεφαλαιαγορά.

Κέρδη κατέγραψε η Intel, μετά την έκθεση της Goldman που υποδεικνύει ότι οι εταιρίες κατασκευής ημιαγωγών πρόκειται να επωφεληθούν από τη μείωση των αποθεμάτων. Κατά πόδας ακολούθησε και η Amazon.com, μετά τη σύσταση για «αγορά» από την Goldman, που επεσήμανε μάλιστα ότι η μεγαλύτερη εταιρία λιανικών πωλήσεων μέσω Διαδικτύου αναμένεται να αναπτυχθεί τουλάχιστον κατά 20% μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια.

Σε υψηλό ενός έτους σκαρφάλωσαν οι μετοχές της Texas Instruments, μετά τη θετική αναθεώρηση της κερδοφορίας από τη Citigroup.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ανοδικά κινήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ο δείκτης των δεικτών τον Απρίλιο, υποδεικνύοντας ότι η επιβράδυνση της οικονομίας ίσως και να μη συνεχιστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Ο δείκτης των δεικτών κατέγραψε ανοδο 0,1%, μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνει αμετάβλητος.

Από την άλλη, υπό πίεση βρέθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος, μετά τη μείωση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των Goldman Sachs, Lehman Brothers και Morgan Stanley από τη Citigroup.

Σε αρνητική τροχιά βρέθηκαν και οι μετοχές της Microsoft, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας για μία νέα μορφή συνεργασίας με τη Yahoo!, αυτή της συγχώνευσης των on line υπηρεσιών τους, που απέχει όμως πολύ από την πρώτη προσπάθεια για πλήρη εξαγοράς της.

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσημα σήμερα τα σχέδια για την πρόταση συνεργασίας και ξεκαθάρισε ότι δεν περιλαμβάνει την συνολική εξαγορά της Yahoo, σημειώνοντας ότι δεν είναι πλέον στους στόχους της κάτι τέτοιο. Η ανακοίνωση της Microsoft σηματοδοτεί ότι οι εταιρείες μπορούν να εργάζονται μαζί μετά την αποχώρηση της Microsoft από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξαγοράς στις 3 Μαΐου. Κοινός στόχος των δύο εταιρειών θα είναι φυσικά η «αποκαθήλωση» της Google.

Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη


Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν για τέταρτη συνεχή ημέρα σήμερα οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων ώθησαν ανοδικά τις μετοχές του κλάδου εκμετάλλευσης ορυχείων, ενώ και οι νέες ειδήσεις από το μέτωπο των deals ενισχύουν την κινητικότητα των δεικτών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 1,15%, στις 6.376,50 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX βρέθηκε στις 7.225,94 μονάδες με κέρδη 0,97% και στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 1,26%, στις 5.142,10 μονάδες.

Οι Anglo American και Vedanta Resources ηγήθηκαν της ανόδου στο κλάδο των εταιρειών εξόρυξης, καθώς ο χρυσός άγγιξε υψηλό τριών εβδομάδων και η Citigroup συνέστησε αγορά των μετοχών τους.

Στον κλάδο των πετρελαϊκών εταιριών ηγήθηκε η Royal Dutch Shell, μετά το νέο ράλι ανόδου του αργού, ενώ σε υψηλό τεσσάρων μηνών βρέθηκε και η E.ON

Οι δείκτες βρήκαν στήριγμα και στις νέες ειδήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Των κερδών ηγήθηκε η Enodis, μετά την αύξηση της προσφοράς από τη Manitowoc στα 1,08 δις λίρες (2,11 δις δολάρια ), σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει την ανταγωνιστική προσφορά της Illinois Tool Works.

Η Manitowoc, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μηχανών παρασκευής πάγου των ΗΠΑ προσέφερε 294 πένες για κάθε μετοχή της Enodis. Η βελτιωμέν

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.