ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό πίεση η Wall- Κέρδη στην Ευρώπη

18:22 - 28 Μαϊ 2008 | Ειδήσεις
Υπο πίεση βρίσκονται οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς από τη μια οι πετρελαϊκές τιμές εξακολουθούν και σήμερα να κινούνται πτωτικά και να διαμορφώνονται σε χαμηλό εβδομάδας. Από την άλλη μειωμένες ήταν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, αν και καλύτερες από το αναμενόμενο.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,06% στις 12.540,45 μονάδες, ο Nasdaq κατά 0,37% στις 2.472,14 μονάδες και ο S&P 500 κατά 0,21% στις 1.382,47 μονάδες

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι εταιρίες, η τύχη των οποίων εξαρτάται από τις πετρελαϊκές τιμές, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι αεροπορικές εταιρίες. Της κερδοφορίας ηγούνται οι General Motors και American Airlines, καθώς η αρνητική πορεία του αργού συνεχίζεται.

Στο βιομηχανικό κλάδο των κερδών προΐσταται η General Electric, μετά την ανακοίνωση ότι τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά εξαιρουμένων των μεταφορικών άγγιξαν υψηλό εννέα μηνών.

Σε ράλι ανόδου έχει επιδοθεί η Yahoo!, καθώς δημοσίευμα θέλει τη δεύτερη πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στον κόσμο να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία είτε μετη Microsoft είτε με τη Google.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση κατέγραψαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, μετά τη σημαντική μείωση της ζήτησης για αεροσκάφη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,5% στα 214,42 δολάρια. Η κάμψη πάντως ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για μείωση της τάξεως του 2%. Το Μάρτιο οι παραγγελίες είχαν καταγράψει υποχώρηση της τάξεως του 0,3%.

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και των αεροσκαφών οι παραγγελίες κατέγραψαν αναπάντεχη ανοδο τον Απρίλιο, τη μεγαλύτερη των τελευταίων εννέα μηνών. Με αφορμή την είδηση αυτή, αναλυτές θεωρούν ότι η εξωγενής ζήτηση μπορεί να βοηθήσει τις βιομηχανίες να ξεπεράσουν την επιβράδυνση που έχει προκαλέσει στην εγχώρια αγορά η στεγαστική κρίση.

Εξαιρουμένων των παραγγελιών για μεταφορές των οποίων η εικόνα είναι μάλλον ρευστή, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 2.5%, που ήταν και η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2007, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου.

Κέρδη στην Ευρώπη

Αισιοδοξία επικρατεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να διευρύνουν τα κέρδη τους, καθώς η αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών δίνει ώθηση στις αεροπορικές αλλά και τις εταιρείες λιανικής.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,20% στις 6.070,50 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 1,20% στις 4.965,27 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει κέρδη κατά 1,11% στις 7.035,72 μονάδες.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το πετρέλαιο ήταν η κύρια ανησυχία των επενδυτών το τελευταίο διάστημα, και η πτώση των τιμών του «ανακούφισε» την επενδυτική ψυχολογία.

Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις ότι οι τιμές ρεκόρ του πετρελαίου, οι ισχυρές πιέσεις του πληθωρισμού και οι διαγραφές ζημιών ύψους 383 δισ. δολαρίων των τραπεζών θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, έχουν οδηγήσει τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 20% χαμηλότερα από τα υψηλά 6 ½ από τον Ιούνιο.

Κέρδη της τάξεως του 3% σημειώνει η μετοχή της Deutsche Lufthansa. Ανοδικά κινείται και η British Airways. Το συμβόλαιο του αργού υποχωρεί κατά 2,29 δολάρια στα 126,56 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης, ενώ χθες σημείωσε πτώση κατά 3 δολάρια.

Η Vodafone, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, καταγράφει κέρδη καθώς έλαβε άδεια για κινητή τηλεφωνία στο Κατάρ έναντι 2,1 δισ. δολαρίων.

Θετική ήταν η επίδραση της κίνησης της Credit Suisse να αναβαθμίσει τη μετοχή της Royal Bank of Scotland σε «neutral» από «underperform».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.