ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πετρελαϊκά κέρδη στην Ευρώπη- Υπό πίεση η Wall

20:29 - 28 Μαϊ 2008 | Ειδήσεις
Αισιοδοξία επικράτησε σήμερα στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές με τους δείκτες να καταγράφουν κέρδη, καθώς η αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών έδωσε ώθηση στις αεροπορικές, στις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και τις εταιρείες λιανικής. Στο θετικό κλίμα ήρθαν να προστεθούν αργότερα και η μικρότερη από το αναμενόμενο υποχώρηση στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά αυτή τη στιγμή οι δείκτες στη Wall Street παραμένουν στο «κόκκινο».

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 6.069,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,32% στις 4.971,11 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη κατά 1,08% στις 7.033,84 μονάδες.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το πετρέλαιο ήταν η κύρια ανησυχία των επενδυτών το τελευταίο διάστημα, και η πτώση των τιμών του «ανακούφισε» την επενδυτική ψυχολογία.

Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις ότι οι τιμές ρεκόρ του πετρελαίου, οι ισχυρές πιέσεις του πληθωρισμού και οι διαγραφές ζημιών ύψους 383 δισ. δολαρίων των τραπεζών θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, έχουν οδηγήσει τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 20% χαμηλότερα από τα υψηλά 6 ½ από τον Ιούνιο.

Κέρδη της τάξεως του 3% σημείωσε η μετοχή της Deutsche Lufthansa. Ανοδικά κινείται και η British Airways. Το συμβόλαιο του αργού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 129 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί χαμηλότερα και από τα 127 δολάρια.

Σε ανοδική τροχιά βρέθηκε στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών η Porsche, καθώς η αποκλιμάκωση των τιμών του αργού επισκίασε τις ανησυχίες ότι τα υψηλά ενεργειακά κόστη θα μειώσουν τη ζήτηση και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Κέρδη και για την ABB, καθώς η μικρότερη του αναμενόμενου μείωση των διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ, υπέδειξε ότι η ζήτηση από το εξωτερικό θα καταφέρει να βοηθήσει την οικονομία να ξεπεράσει την επιβράδυνση που προέρχεται κυρίως από την αγορά κατοικίας.

Η Vodafone, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, καταγράφει κέρδη καθώς έλαβε άδεια για κινητή τηλεφωνία στο Κατάρ έναντι 2,1 δισ. δολαρίων.

Θετική ήταν η επίδραση της κίνησης της Credit Suisse να αναβαθμίσει τη μετοχή της Royal Bank of Scotland σε «neutral» από «underperform».

Υπό πίεση παραμένει η Wall

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, υπό πίεση εξακολουθούν να βρίσκονται οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς η εντεινόμενη ανησυχία ότι οι αμερικανικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περισσότερες διαγραφές επισκίασε τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,16% στις 12.528,08 μονάδες, ο Nasdaq κατά 0,41% στις 2.471,14 μονάδες και ο S&P 500 κατά 0,24% στις 1.382,02 μονάδες.

Η KeyCorp,η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του Οχάιο, καταγράφει τη σημαντικότερη κάμψη από 1987 μετά από αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις ζημιές που θα της επιφέρει η έκθεσή της σε ενυπόθηκα δάνεια.

Ανάλογο είναι το κλίμα και για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ουάσινγκτον, την Marshall & Ilsley, αλλά και για την Regions Financial, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Αλαμπάμα, που σημειώνουν απώλειες 4% έκαστη.

Σε χαμηλό εννέα ετών διαμορφώνεται και η μεγαλύτερη ασφαλιστική του κόσμου American International Group, μετά από δήλωση της Citigroup ότι ενδέχεται να χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου.

Από την άλλη, σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι εταιρίες, η τύχη των οποίων εξαρτάται από τις πετρελαϊκές τιμές, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι αεροπορικές εταιρίες. Της κερδοφορίας ηγούνται οι General Motors και American Airlines, καθώς η αρνητική πορεία του αργού συνεχίζεται.

Στο βιομηχανικό κλάδο των κερδών προΐσταται η General Electric, μετά την ανακοίνωση ότι τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά εξαιρουμένων των μεταφορικών άγγιξαν υψηλό εννέα μηνών.

Σε ράλι ανόδου έχει επιδοθεί η Yahoo!, καθώς δημοσίευμα θέλει τη δεύτερη πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στον κόσμο να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία είτε μετη Microsoft είτε με τη Google.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση κατέγραψαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, μετά τη σημαντική μείωση της ζήτησης για αεροσκάφη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό Υπουργ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.