ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Βαρίδι" για τη Wall o χρηματοοικονομικός κλάδος

00:02 - 04 Ιουν 2008 | Ειδήσεις
Στο «κόκκινο» βρέθηκαν σήμερα οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς πιθανολογείται ότι η Lehman θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ακόμη πίεση δέχθηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά την υποχώρηση που κατέγραψαν για μια ακόμη φορά το Μάιο οι πωλήσεις τους. Νωρίτερα, οι αγορές κατέγραφαν κέρδη μετά τα θετικά μάκρο και την ομιλία του Μπρνάνκι.

Ο Dow υποχώρησε κατά 0,81%, στις 12.402,85 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.480,48 μονάδες, με απώλειες 0,44% και ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,58%, στις 1.377,65 μονάδες.

Η Lehman Brothers, η τρίτη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική εταιρία βρέθηκε σήμερα σε χαμηλό πέντε ετών, καθώς πιθανολογείται ότι θα καταγράψει τις πρώτες ζημιές στην ιστορία της σε επίπεδο τριμήνου.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε σήμερα ότι η Lehman Brothers θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 3 ή 4 δισ. δολάρια, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει τον ισολογισμό της. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα νέα κεφάλαια θα αντληθούν από την έκδοση κοινών μετοχών, περιορίζοντας ωστόσο το κεφάλαιο των «παλαιών» μετόχων. Το πόσο που θα συγκεντρωθεί από την ΑΜΚ καταδεικνύει ότι οι ζημίες της τράπεζας στο δεύτερο τρίμηνο θα είναι μάλλον υψηλότερες από τα 300 εκατ. δολάρια που έχουν προβλέψει οι αναλυτές.

Σε αρνητική χρονιά κινήθηκε και η Wachovia, καθώς σημερινό δημοσίευμα θέλει τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή, Michael Price να στοιχηματίζει ότι η μετοχή της θα σημειώσει κάμψη.

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν και οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου με τις Exxon Mobil και Chevron να ηγούνται των απωλειών μετά τη σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές του αργού για πρώτη φορά μετά από τρεις ημέρες.

Απώλειες κατέγραψε και η Sherwin-Williams, καθώς η μεγαλύτερη εταιρία λιανικής πώλησης χρωμάτων στις ΗΠΑ, προέβη σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία της το 2008.

Πίεση δέχθηκε και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς οι περισσότερες εταιρίες ανακοίνωσαν το Μάιο για ακόμη μια φορά μειωμένες πωλήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, την έκτη συνεχόμενη μηνιαία υποχώρηση κατέγραψαν οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford Motor το Μάιο. Οι πωλήσεις της εταιρίας κατέγραψαν απώλειες ύψους 16%, καθώς η βενζίνη άγγιξε τα 4 δολάρια το γαλόνι, μειώνοντας τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις της Volkswagen, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, ενισχύθηκαν οριακά, με ανοδο μικρότερη του 1%, ενώ αυτές της Porsche σημείωσαν κάμψη 16%. Οι πωλήσεις της General Motors διαμορφώθηκαν κατά 23% χαμηλότερα το Μάιο, ενώ της Chrysler κατά 16%.

Μάλιστα, η General Motors ανακοίνωσε το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων της ώστε να επανέλθει η εταιρία στην κερδοφορία μετά από τα επί τρία χρόνια αρνητικά της αποτελέσματα.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές ειδήσεις της ημέρας, ζημιές- αν και μικρότερες από το αναμενόμενο- ανακοίνωσε η εταιρία Toll Brothers. Οι ζημίες της επιχείρησης στο δεύτερο τρίμηνο που έληξε στις 30 Απριλίου έφτασαν τα 93,7 εκατ. δολάρια ή 59 λεπτά ανά μετοχή, από κέρδη ύψους 36,7 εκατ. δολαρίων ή 22 λεπτών ανά μετοχή που είχε εμφανίσει για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ζημίες 90 λεπτών ανά μετοχή.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, σε ομιλία του νωρίτερα υποστήριξε ότι το ύψος του επιτοκίου του δολαρίου βρίσκεται σε επίπεδα τέτοια που προωθεί την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών, γεγονός που παράσχει στήριγμα στο αμερικανικό νόμισμα

Ο κ. Μπερνάνκι τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της νομισματικής πολιτικής παρακολουθούν με προσοχή της επίδραση του ασθενέστερου δολαρίου. Υπενθυμίζεται ότι το δολάριο υποχώρησε πέρυσι κατά 16% έναντι του δολαρίου. Να σημειωθεί ότι οι ενδείξεις για επιτάχυνση του πληθωρισμού, παρέχουν στήριγμα στην άποψη του Μπερνάνκι για διατήρηση του επιτοκίου του δολαρίου στα τρέχοντα επίπεδα.

Τέλος, στήριγμα στις αγορές παρείχαν νωρίτερα τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, καθώς οι βιομηχανικές παραγγελίες Απριλίου στις ΗΠΑ κατέγραψαν απροσδόκητη ανοδο της τάξεως του 1,1%, διαψεύδοντας τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για οριακή άνοδο της τάξεως του 0,1%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, ο δείκτης των βιομηχανικ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.