ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Σημάδια συρρικνωσης για τον τομέα των υπηρεσιών

13:28 - 04 Ιουν 2008 | Ειδήσεις
Για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια ο τομέας των υπηρεσιών στη Βρετανία δείχνει σημάδια συρρίκνωσης. ’μεσο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ο δείκτης των υπηρεσιών που αποτελείται από 700 εταιρίες παροχής υπηρεσιών, κατρακύλησε στο 49,8 σημειώνοντας για πρώτη φορά μετά το Μάρτιο του 2003, αρνητικό ρεκόρ κάτω από το 50.

Ο τομέας που υποφέρει περισσότερο είναι αυτός της αγοράς κατοικίας, εξαιτίας του κλονισμού της εμπιστοσύνης των καταναλωτών απέναντι στο δανεισμό.

Με αριθμούς, οι τιμές κατοικιών έπεσαν κατά 2,5% τον Απρίλιο, ενώ η οικονομική ανάπτυξη ήταν μόλις στο 0,4%, για πρώτη φορά από το 2005.

Στις «δύσκολες οικονομικές συνθήκες» αποδίδει η τράπεζα Bradford & Bingley την πτώση της ζήτησης για ιδιοκατοίκηση, σχολιάζοντας και την σημαντική πτώση της μετοχής της μετά το 2002.

Επιπλέον η Bank of England, εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη δε θα ξεπεράσει το 1% το 2008, ποσοστό που είχε γνωρίσει η χώρα και το 1992.

Την ίδια ώρα η συνεχής αύξηση της τιμής του πετρελαίου πλήττει τον κλάδο των αερομεταφορών, αποδυναμώνοντας εταιρίες κολοσσούς, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και παγκοσμίως, όπως η British Airways.

Τέλος, οι πληθωριστικές πιέσεις φτάνουν στο 3%  τον Απρίλιο, δημιουργώντας ανησυχία και αβεβαιότητα, αφού το ράλι του αργού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.