ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με θετικά πρόσημα έκλεισε η εβδομάδα σε Wall και Ευρώπη

00:03 - 14 Ιουν 2008 | Ειδήσεις
Ενώ η Σοφοκλέους κατέρρευσε σημειώνοντας πτώση 2,61% κλείνοντας σε νέα χαμηλά έτους, οι διεθνείς αγορές ανακάμπτουν. Σε ανοδική τροχιά έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μειώνοντας τις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων. Επίσης, ώθηση στους δείκτες παρείχε η αποκλιμάκωση των τιμών του αργού.

 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,37% στις 12.307,35 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 2,09% στις 2.454,50 μονάδες και τέλος ο S&P 500 βρέθηκε στις 1.360,03 μονάδες με κέρδη 1,50%.

Σε εβδομαδιαία βάση όμως οι δείκτες διαμορφώθηκαν με μεικτές τάσεις, με τον Dow Jones να βρίσκεται υψηλότερα κατά 0,87%, ενώ ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,81% και ο DAX μειώθηκε οριακά κατά 0,02%.

Σε ανοδική τροχιά βρέθηκαν οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές παγκοσμίως η UAL Corp. και η AMR, μετά την αποκλιμάκωση που καταγράφεται στις τιμές του αργού.

Στο χρηματοοικονομικό κλάδο ράλι ανόδου σημείωσαν οι Citigroup, Bank of America και JPMorgan Chase & Co. μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Μαΐου στις ΗΠΑ.

Πρωταγωνίστριες της ανόδου αναδείχθηκαν η Target, η AMR και Dow Chemical επωφελούμενες από την πτώση του αργού. Αξιοσημείωτη ήταν και η ενίσχυση της Microsoft, ύστερα από το «όχι» της Yahoo! Inc.

Βαρίδι της ανόδου αναδείχθηκαν και η Citigroup, με 0,9%, η Goldman Sachs με 5,3% και η Morgan Stanley με 4,8%.

Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η άνοδος της τιμής της US Airways κατά 8,9%, αφού χτες οι αναλυτές έκαναν δυσμενείς εκτιμήσεις για το μέλλον της εταιρείας, ενώ σήμερα η Merrill Lynch την αναβάθμισε με σύσταση ``buy''.

Από τη μια ήταν η αύξηση του πληθωρισμού το Μάιο στις ΗΠΑ ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών οι το Μάιο κατά 0,6%, εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των τιμών ενέργειας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές προέβλεπαν ανοδο 0,5%. Τον Απρίλιο είχαν ενισχυθεί κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν ανοδο 4,2% το Μάιο από 3,9% τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές ενέργειας σημείωσαν άνοδο 4,4% τον περασμένο μήνα -τη μεγαλύτερη από το Νοέμβριο του 2007 -ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,3%, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο.

Σημειώνεται ότι το αργό έκλεισε με πτώση στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων στα 134,86 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 1,88 δολάρίων ενώ και το αντίστοιχο του μπρεντ κινήθηκε πτωτικά κατά 1,61% στα 134,32 δολάρια το βαρέλι.

Από την άλλη όμως, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει είδη τροφίμων και ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,2% και διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε πτωτική τροχιά βρίσκεται σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, εμφανίστηκε σίγουρος ότι μια διάσκεψη κορυφής αυτό το μήνα θα βρει λύση για τις «αδικαιολόγητες» τιμές- ρεκόρ. Στην αποκλιμάκωση των τιμών του αργού συμβάλλει και η ανοδος του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρωπαϊκού.

Το μίτινγκ που θα λάβει χώρα στις 22 Ιουνίου στη Jeddah θα σταθεροποιήσει τις πετρελαϊκές τιμές, σημείωσε ο al-Naimi. Το βασίλειο θα ξεκινήσει άντληση 500.000 βαρελιών από τη νέα πετρελαιοπηγή στο Khursaniyah μέσα στον επόμενο μήνα, επεσήμανε μέλος του ΔΣ της εταιρίας Saudi Aramco. Η Σαουδική Αραβία έχει προσκαλέσει στο μίτινγκ και τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γερμανία, την Ινδία και την Ιαπωνία.

Τέλος, χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ το Μάιο, υποδεικνύοντας τη μείωση στις καταναλωτικές δαπάνες, καθώς από τη μια η τιμές της βενζίνης βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και η ανεργία ολοένα και αυξάνεται. Ειδικότερα, ο δείκτης Michigan για την καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις 56,7 από τις 59,8 μονάδες. Ο μέσος όρος του δείκτη για το 2007 είχε διαμορφωθεί στις 85,6 μονάδες. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις 59 μονάδες.

Ανάκαμψη στην Ευρώπη

Στις ευρωπαϊκές αγορές οι δείκτες διαμορφώθηκαν με κέρδη ανατρέποντας την προηγούμενη αρνητική πορεία. Στην ανάκα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.