ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «κόκκινο» οι δείκτες σε Wall και Ευρώπη

20:08 - 18 Ιουν 2008 | Ειδήσεις
Με ισχυρές απώλειες διαμορφώθηκαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, με τις μετοχές του τραπεζικού και πετρελαϊκού κλάδου να ηγούνται της πτώσης, ενώ ιδιαιτέρως αρνητικά επέδρασε στην αγορά η επιβράδυνση των πωλήσεων της Sainsbury. Παράλληλα στο «κόκκινο» βρίσκονται οι δείκτες και στη Wall Street με τις ανησυχίες ότι η κρίση στις κεφαλαιαγορές δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί να εντείνονται.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,79% στις 5.756,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,44% στις 4.618,75 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες κατά 0,99% στις 6.728,91 μονάδες.

Στο «κόκκινο» κινήθηκε ο τραπεζικός κλάδος και κυρίως η UBS μετά και τη δήλωση της JP Morgan ότι θα εμφανίσει νέες διαγραφές στο τρίμηνο. Ειδικότερα, η JP Morgan ανέφερε ότι η τράπεζα θα εμφανίσει ακόμη 5 δισ. φράγκα διαγραφών για το 2008 και υπολογίζει τις ζημίες της σε 4,55 φράγκα ανά μετοχή από 3,33 φράγκα.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το momentum για την περίοδο των αποτελεσμάτων δεν είναι ιδιαίτερα καλό και κάνουν λόγο για επιστροφή στη δεκαετία του 1970 όταν επήλθε στις αγορές «σοκ» από το πετρέλαιο και τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων αναμένεται πτώση κατά 0,7% στα κέρδη που θα εμφανίσουν στο έτος οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600. Σημειώνεται ότι στην αρχή της χρονιάς έκαναν λόγο για ανάπτυξη κερδών της τάξεως του 11%.

Η Sainsbury κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα μιας εβδομάδας καθώς οι μειωμένες καταναλωτικές δαπάνες επιφέρουν πλήγμα στα κέρδη της.

Σε χαμηλό έτους βρέθηκε η Carnival, η μεγαλύτερη εταιρεία στις κρουαζιέρες, η οποία κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της χρονιάς. Η ABN Amro μείωσε σε «hold» από «buy» τη σύστασή της για την εταιρεία.

Πιέσεις δέχθηκαν και οι βρετανικές κατασκευαστικές εταιρείες, με την Bellway (-6,4%) και τη Redrow (-12%) να ηγούνται της πτώσης, καθώς η UBS μείωσε τις τιμές στόχους για τις μετοχές τους. Από την άλλη η Credit Suisse υποβάθμισε την Segro, και διατύπωσε σύσταση πώλησης για τις βρετανικές εταιρείες του real-estate.

Ισχυρές ρευστοποιήσεις και στη Wall

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι δείκτες κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα της FedEx, αλλά και την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το α΄ τρίμηνο. Επίσης, βαρίδι για τους δείκτες αποτελεί και η σημαντική μείωση του μερίσματος από τη Fifth Third Bancorp. που αναζωπυρώνει τις ανησυχίες ότι η τμή ρεκόρ του αργού και οι τραπεζικές απώλειες θα οδηγήσουν σε ύφεση την οικονομία.

Ο Dow Jones καταγράφει απώλειες ύψους 0,66% στις 12.079,86 μονάδες, o Nasdaq βρίσκεται στις 2.440,73 μονάδες με απώλειες 0,69% και o S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,64% στις 1.342,24 μονάδες.

Ζημιές ύψους 241 εκατ. δολαρίων εμφάνισε στο δ΄ τρίμηνο η FedEx Corp., η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία ταχυμεταφορών, με την εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών και τις διαγραφές στον κλάδο της εταιρίας FedEx Kinko να αποτελούν την κύρια αιτία. Οι καθαρές ζημιές είναι ύψους 78 σεντ ανά μετοχή, ή 241 εκατ. δολαρίων, από κέρδη 610 εκατ. δολαρίων, ή 1,96 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας. Τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 7,8%, στα 9,87 δις. δολάρια.

Ακόμη οι μετοχές της εταιρίας καταγράφουν σημαντικές απώλειες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς η FedEx προέβλεψε ένα «ιδιαιτέρως δύσκολο» περιβάλλον και εξέδωσε πρόβλεψη για την κερδοφορία της, χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εταιρία εκτιμά ότι τα κέρδη της στο α΄ τρίμηνο θα διαμορφωθούν στα 80 σεντ με 1 δολάρια, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για κέρδη 1,34 δολαρίων ανά μετοχή.

Πτώση 17% καταγράφουν οι μετοχές της Fifth Third, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας του Οχάιο μετά από το χαμηλό 12 ετών στο οποίο διαμορφώθηκαν χθες. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι μειώνει το μέρισμά της κατά 66% στα 15 σεντ από τα 44 που ήταν πριν.

Σε αρνητική τροχιά βρίσκεται και η Morgan Stanley, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το β΄ τρίμηνο. Η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική χρηματοοικονομική εταιρία κατέγραψε πτώση 57% στα κέρδη του β΄ τριμήνου, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 1,03 δις. δολάρια, από 2,58 δις. δολάρια, ήτοι στα 95 σεντ ανά μετοχή από 2,24 δολάρια κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.