ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίαςστο δ΄3μηνο βλέπει η Βundesbank, ανεβάζει τον πήχη για το 2006 η Ενωση Γερμανικών Τραπεζών

17:08 - 23 Ιαν 2006 | Ειδήσεις
Εντονη επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών της γερμανικής οικονομίας διαπιστώνει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, στο τέταρτο τρίμηνο του 2005 έναντι του τρίτου τριμήνου. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Ενωση Γερμανικών Τραπεζών αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας το 2006, την οποία και βλέπει να αναπτύσσεται με ρυθμό 1,5% έναντι αρχικών προβλέψεων για 1,3%.
Eιδικότερα στην τελευταία της έκθεση η Bundesbank εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο δεν θα ξεπεράσει το 0,4% σε σχέση με το τρίτο. Το τρίτο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 0,6% σε σχέση με το δεύτερο. Για το 2006, όμως, η Ενωση των γερμανικών τραπεζών προβλέπει ότι θα σημειωθεί μετά από έξι χρόνια ισχυρή ανάπτυξη, οφειλόμενη σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των εξαγωγών και στη μείωση της ανεργίας. Επιπλέον εκτιμά ότι η αύξηση του ΦΠΑ το 2007 θα οδηγήσει σε ενίσχυση της κατανάλωσης διαρκών προϊόντων το 2006 καθώς οι καταναλωτές θα σπεύσουν να αγοράσουν σε φθηνότερες τιμές. Ειδικότερα σε ότι αφορά στην ανεργία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ενωσης θα μειωθούν κατά 200.000 περίπου οι άνεργοι το 2006. Τώρα, σε ότι αφορά στις εκτιμήσεις της Bundesbank για το τέταρτο τρίμηνο του 2005, επισημαίνει μεταξύ άλλων την ελαφρά αύξηση των εξαγωγών παρά το γεγονός ότι τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή έδειχνε ισχυρά σημάδια ανάκαμψης σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Διαπιστώνει, πάντως, ότι και στο τέταρτο τρίμηνο συνέχισαν στην ανοδική τροχιά οι επενδύσεις σε εξοπλισμό στη μεταποιητική δραστηριότητα, ενώ το ίδιο διάστημα η οικοδομική δραστηριότητα μάλλον παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Σε ότι αφορά στην ιδιωτική κατανάλωση, εκτιμά ότι παραμένει αδύναμη, καθώς οι λιανικές πωλήσεις δεν σημείωσαν σοβαρή άνοδο.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.