ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανέκαμψε η Wall-Στο κόκκινο η Ευρώπη

00:03 - 20 Ιουν 2008 | Ειδήσεις
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, όπου ο δείκτης Nasdaq σκιαγραφεί την αντιστροφή του κλίματος, αφού οι εταιρείες της τεχνολογίας σημείωσαν σημαντικά κέρδη.

Από τη μια αναπάντεχη ήταν η αύξηση που κατέγραψε ο δείκτης των δεικτών, από την άλλη η κίνηση της Κίνας να αυξήσει τις τιμές του diesel και της βενζίνης παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, προκαλώντας ταυτόχρονη πτώση του αργού, που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 134,10 δολάρια το βαρέλι, βελτιώνουν την εικόνα της σημερινής διαπραγμάτευσης.

Πρώτη φορά, λοιπόν, μετά από τρεις ημέρες, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,28% στις 12.063,09 μονάδες, o Nasdaq κατά 1,33% στις 2.462,07 μονάδες και τέλος o S&P 500 βρέθηκε στις 1,342,83 μονάδες με κέρδη 0,38%.

Ιδιαίτερη ώθηση έδωσε στην αμερικανική κεφαλαιαγορά η πτώση με την οποία έκλεισε το αργό, ξεπερνώντας το 3,5% ,ύστερα από την ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης ότι θα αυξήσει τις τιμές της βενζίνης και του diesel, ώστε να κάμψει την αυξημένη ζήτηση των παραγόντων της ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας της, παραμονές μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αναλυτικά, το αργό των συμβολαίων παράδοσης Ιουλίου έκλεισε στα 131,80 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 4,88 δολαρίων. Σημειώνεται, ότι η τιμή κλεισίματος είναι και η κατώτατη τιμή που αγγιξε σήμερα ο μαύρος χρυσός, ενώ η ανώτατή του ήταν η τιμή ανοίγματος, δηλαδή τα 134 δολάρια. Κατά πόδας στην πτώση ακολούθησε και το brent, αφού μειώθηκε κατά 3,34% στα 130,98 δολάρια το βαρέλι.

Αντίβαρο των δεικτών αναδείχθηκε ο κλάδος της υγείας, ο οποίος κατέγραψε πτώση 5,6%, με πρωταγωνίστριες την Coventry Health Care, η οποία έπεσε κατά 20%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 9 ετών, εξαιτίας της αύξησης τους κόστους περίθαλψης, και την UnitedHealth, που κατέγραψε απώλειες 6,2%.

Περιόρισε της απώλειες της η Citigroup ύστερα από την ανακοίνωση ότι περιμένει επιπλέον διαγραφές, κλείνοντας στα 20,04 δολάρια (-2,2%), ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε και 4% χαμηλότερα. Σημαντικές απώλειες και για την American Express κατά 2,5%.

Σε χαμηλό 16 ετών βρέθηκαν και οι μετοχές της τράπεζας της Νότιας Καρολίνας BB&T Corp., που όμως στο τέλος κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες τους στο 2,2%.

Από την άλλη, η ανοδος των δεικτών οφείλεται και στον πετρελαϊκό κλάδο με τις Schlumberger, Transocean και Halliburton , μετά την εκτίμηση της Goldman Sachs Group ότι οι εταιρίες του κλάδου είναι ελκυστικές, αναβαθμίζοντας τες από τη σύσταση διακράτησης, καθώς εκτιμάται ότι θα έχουν υψηλότερη κερδοφορία.

Εξαιρετική πτώση και για τη Huntsman, καταγράφοντας απώλειες 40% στα 12,47 δολάρια, τη μεγαλύτερη που γνώρισε από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο, τρία χρόνια νωρίτερα. Η Huntsman Corp. πρόσφατα εξαγόρασε Apollo Management LP και την Hexion Specialty Chemicals Inc. για 6,54 δις. δολάρια.

Αξιοσημείωτη άνοδος και για την American International Group στα 32,57 δολάρια, υψηλότερα κατά 3,3%, καθώς η Citigroup αναβάθμισε τη σύστασή της για την εταιρία σε buy και προέβλεψε ότι οι μετοχές της εταιρίας ίσως είναι υποτιμημένες και ενδέχεται να καταγράψουν κέρδη έως 35% τη φετινή χρονιά.

Κέρδη και για τη Broadcom, της τάξεως του 8,7% στα 27,50 δολάρια, σημειώνοντας της μεγαλύτερη ανοδο στο δείκτη S&P 500, ύστερα από την εκτίμηση της Lehman για αύξηση των κερδών του δεύτερου τριμήνου του 2008.

Σε ανοδικό έδαφος βρέθηκε και η Wachovia, καθώς ο αναλυτής της Deutsche Bank, Michael Mayo επεσήμανε ότι η τράπεζα μπορεί να αποτελέσει στόχο εξαγοράς.

Στον κλάδο των μεταφορών, της ανόδου ηγήθηκαν η Ryder, σκαρφαλώνοντας στα 73,76 δολάρια, κατά 3,49 δολάρια δηλαδή υψηλότερα, και η Southwest Airlines, που βρέθηκε στα 14,72 δολάρια.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, συρρίκνωση εμφάνισε ο δείκτης μεταποίησης της Fed της Philadelphia κατά την περίοδο του Ιουνίου, μετά την εξασθένιση που παρατηρήθηκε σε παραγγελίες και πωλήσεις.

Ο μεταποιητικός δείκτης υποχώρησε τον Ιούνιο στο -17,1, καταγράφοντας την έβδομη κατά σειρά μηνιαία συρρίκνωση, από -15,6 το Μ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.