ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτές τάσεις επικρατούν σε Wall και Ευρώπη

17:42 - 27 Ιουν 2008 | Ειδήσεις
(upd) Με μεικτές τάσεις διαμορφώνονται οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, όπου παρατηρούνται συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Από τη μια ώθηση δίνει η η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση σε καταναλωτικές δαπάνες και προσωπικό εισόδημα. Από την άλλη βέβαια ιδιαιτέρως ισχυρές πιέσεις ασκεί στους δείκτες το νέο ράλι του αργού που έσπασε σήμερα το φράγμα των 142 δολαρίων και απειλεί να πλήξει την κερδοφορία των εταιριών. Μετά την ανακοίνωση των μακροοικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ περιορίστηκαν σημαντικά οι απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,17% στις 11.433,63 μονάδες, o Nasdaq βρίσκεται στις 2.325,52 μονάδες με κέρδη 0,18% και τέλος o S&P 500 καταγράφει ανοδο 0,42% στις 1.288,15 μονάδες.

Σε ανοδική τροχιά βρέθηκαν οι General Motors, Tiffany και D.R. Horton, μετά τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ανοδο σε προσωπικό εισόδημα και καταναλωτικές δαπάνες.

Μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ήταν η αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες το Μάιο στις ΗΠΑ, καθώς οι περικοπές φόρων οδήγησαν στη μεγαλύτερη αύξηση των εισοδημάτων σε διάστημα τριών ετών, επιτρέποντας έτσι στα νοικοκυριά να αυξήσουν τις δαπάνες, επισκιάζοντας την εκτίναξη στις πετρελαϊκές τιμές.

Πιο αναλυτικά, κατά 0,8% αυξήθηκαν το Μάιο οι καταναλωτικές δαπάνες, πραγματοποιώντας το ισχυρότερο αλμα από το Νοέμβριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,7%. Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 1,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το Σεπτέμβριο του 2005, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πέντε φορές μικρότερη ανοδο μόλις κατά 0,4%.

Κέρδη καταγράφουν και οι πετρελαϊκές, μετά την κατακόρυφη ανοδο στο αργό, με τις Exxon Mobil και Chevron να ηγούνται των κερδών.

Nέα υψηλά καταγράφει η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ξεπερνώντας ακόμη και τα 142 δολάρια το βαρέλι. Το νέο «άλμα» των τιμών πυροδοτήθηκε από την εξασθένηση του δολαρίου σε συνδυασμό με τις ισχυρές απώλειες στους δείκτες των διεθνών κεφαλαιαγορών, η οποία έχει στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών στα εμπορεύματα.

 «Φωτιά» έβαλαν στις τιμές του πετρελαίου οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλ ότι ο μαύρος χρυσός θα φτάσει τα 150 με 170 δολ. το βαρέλι κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού. Εν τω μεταξύ, επιπλέον ώθηση αναμένεται να δώσει στο αργό μια πιθανή ενίσχυση στα ευρωπαϊκά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 3 Ιουνίου, που θα σπρώξει χαμηλότερα το αμερικανικό νόμισμα.

Από την άλλη πίεση ασκεί στις αεροπορικές εταιρίες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρίες λιανικής το ασταμάτητο ράλι του αργού που απειλεί να πλήξει τα κέρδη τους.

Επίσης, πιέσεις δέχονται οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, μετά τη νέα μείωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη και τις πωλήσεις της από τη Sony Ericsson, καθώς η ζήτηση για τις πιο ακριβές συσκευές εξασθενεί.

Η εταιρία σημειώνει ότι οι διαρκείς προκλήσεις της αγοράς έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις πωλήσεις και στα κέρδη της, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Sony Ericsson. Τα αποτελέσματα τριμήνου της εταιρίας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 18 Ιουλίου. Πρόκειται για τη δεύτερη ανακοίνωση της χρονιάς με την οποία η εταιρία προχωρά σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τον στόχο κερδοφορίας της, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν φθηνότερα μοντέλα, τη στιγμή που οι μεγάλοι ανταγωνιστές της Nokia και Apple εισάγουν ακριβότερα μοντέλα.

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

Η διάσπαση του φράγματος των 142 δολαρίων από το πετρέλαιο ασκεί ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ την ίδια ώρα ανησυχίες προκαλούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου. Από την άλλη, οι ρεστοποιήσεις περιορίστηκαν μετά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Στον Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,07% στις 5.522,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,53% στις 4.402,89 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει απώλειες κατά 0,51% στις 6.426,58 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,6%, περιορίζοντας τις απώλειες ύψους 1,1% που κατέγραφε νωρίτερα. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η κατάσταση μπορεί και να επιδεινωθεί πριν καλυτερέψει και αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και ο πληθωρισμός.

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι πετρελαϊκές Exxon Mobil και ConocoPhillips στην Ευρώπη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.