ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη-Πίεσεις στη Wall

21:20 - 27 Ιουν 2008 | Ειδήσεις
Η διάσπαση του φράγματος των 142 δολαρίων από το πετρέλαιο άσκησε ισχυρές πιέσεις σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, που οδεύουν στη σημαντικότερη πτώση α΄ εξαμήνου από το 1987. Παράλληλα, ανησυχίες προκαλούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου. Από την άλλη, οι ρευστοποιήσεις περιορίστηκαν και διαμόρφωσαν τους δείκτες με μεικτά πρόσημα, μετά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ για τις προσωπικές δαπάνες και το εισόδημα. Την ίδια ώρα οι δείκτες στη Wall Street επέστρεψαν στο «κόκκινο».

Στον Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 5.529,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,65% στις 4.397,32 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες κατά 0,58% στις 6.421,91 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες σε επίπεδο εβδομάδας με τον FTSE 100 να υποχωρεί κατά 1,61%, τον CAC 40 κατά 2,48% και τον DAX κατά 2,37%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,%, περιορίζοντας τις απώλειες ύψους 1,1% που κατέγραφε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η κατάσταση μπορεί και να επιδεινωθεί πριν καλυτερέψει και αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και ο πληθωρισμός.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι πετρελαϊκές Exxon Mobil και ConocoPhillips στην Ευρώπη και ανοδικά αναμένεται να κινηθούν και στη Wall, μετά το νέο ράλι του αργού.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, μετά την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία της από την Accenture.

Από την άλλη, Daimler και Ryanair ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων μετά και το νέο ράλι του αργού που νωρίτερα έσπασε το φράγμα των 142 δολάρίων το βαρέλι.

Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Carrefour η οποία ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη θα παρουσιάσουν αύξηση μικρότερη του αναμενόμενου. Η Deutsche Bank υποβάθμισε τη μετοχή σε «hold» από«buy», η Citigroup μείωσε την τιμή στόχο και η JP Morgan την αφαίρεσε από την λίστα «analyst focus list».

Πτωτικά κινήθηκε και η βρετανική Barclays, μετά και τις εκτιμήσεις της Citigroup ότι η τράπεζα θα χρειαστεί να αντλήσει συνολικά 18 δισ. δολάρια.

Απώλειες κατέγραψε και η Deutsche Bank, καθώς η Citigroup δήλωσε ότι η γερμανική τράπεζα θα αντιμετωπίσει πιέσεις για αύξηση κεφαλαίου.

Απώλειες στη Wall

Με αρνητικά πρόσημα διαμορφώνονται στην αμερικανική κεφαλαιαγορά,όπου ύστερα από την αρχική νευρικότητα, οι δείκτες ακολουθούν την κατιούσα. Πίεση στους δείκτες παρέχει η δημοσιοποίηση των ιδιαιτέρως απογοητευτικών στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ιδιαιτέρως ισχυρές πιέσεις ασκεί στους δείκτες το νέο ράλι του αργού που έσπασε σήμερα το φράγμα των 142 δολαρίων και απειλεί να πλήξει την κερδοφορία των εταιριών. Το στήριγμα που παρείχε η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση σε καταναλωτικές δαπάνες και προσωπικό εισόδημα, δε φαίνεται μέχρι τώρα ικανό να διασκεδάσει το κλίμα.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,02% στις 11.336,82 μονάδες, o Nasdaq βρίσκεται στις 2.297,68 μονάδες με απώλειες 1,02% και τέλος o S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,64% στις 1.274,98 μονάδες.

Σε αρνητική τροχιά βρίσκονται οι μετοχές του κλάδου των εταιριών τηλεφωνίας, μετά τη νέα μείωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη και τις πωλήσεις της από τη Sony Ericsson, καθώς η ζήτηση για τις πιο ακριβές συσκευές εξασθενεί. Πρόκειται για τη δεύτερη ανακοίνωση της χρονιάς με την οποία η εταιρία προχωρά σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τον στόχο κερδοφορίας της, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν φθηνότερα μοντέλα, τη στιγμή που οι μεγάλοι ανταγωνιστές της Nokia και Apple εισάγουν ακριβότερα μοντέλα. Των απωλειών ηγούνται οι εταιρίες AT&T και Verizon.

Πτωτικά κινείται και η KB Home,η οποία δημοσιοποίησε τις πέμπτες κατά σειρά τριμηνιαίες απώλειες κατέγραψε κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η κρίση στα στεγαστικά δάνεια και η υποχώρηση στις τιμές κατοικιών μείωσε σημαντικά τη ζήτηση.

Nέα υψηλά καταγράφει σήμερα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ξεπερνώντας ακόμη και τα 142 δολάρια το βαρέλι. Το νέο «άλμα» των τιμών πυροδοτήθηκε από την εξασθένηση του δολαρίου σε συνδυασμό με τις ισχυρές απώλειες στους δείκτες των διεθνών κεφαλαιαγορών, η οποία έχει στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών στα εμπορεύματα.

Πίεση ασκεί στις αεροπορικές εταιρίες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρίες

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.