ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τάσεις ανάκαμψης στη Wall-Στα "τάρταρα" η Ευρώπη

00:06 - 02 Ιουλ 2008 | Ειδήσεις
Με οριακά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές, ύστερα από μια συνεδρίαση που κυριάρχησε η νευρικότητα και η αναμονή. Στο μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων οι μετοχές των αμερικανικών δεικτών υποχωρούσαν, στον απόηχο της απειλής πολέμου στο Ιράν και της ανακοίνωσης για αναπάντεχη ανοδο του μεταποιητικού δείκτης ISM Ιουνίου. Περίπου μία ώρα πριν το κλείσιμο της πρώτης ημέρας του Ιουλίου και αμέσως μετά το κλεισίμο του αργού με μόλις 50 λεπτά κέρδος, οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές αρχισαν να καταγράφουν κέρδη μετά.

Ο Dow Jones βρέθηκε στις 11.381,60 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,28%, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά  0,52% στις 2.304,97 μονάδες και τέλος ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,38% στις 1.284,91 μονάδες.

Το αργό φαίνεται να έχει πλέον εγκατασταθεί για τα καλά πάνω από τα 140 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα δέχθηκε νέα ώθηση, λόγω της ανησυχίας ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον του Ιράν, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις προμήθειες από τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα μέλος του ΟΠΕΚ. Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι οι πιθανότητες να επιτεθεί το Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράκ μέσα στο 2008 είναι αυξημένες, επικαλούμενο ανεπίσημες πηγές του Πενταγώνου. Στο ράλι ανόδου συνέβαλλαν και οι προτάσεις Αμερικανών αξιωματούχων, που ζήτησαν αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν ενώ ο στρατιωτικός εκπρόσωπος υποσχέθηκε τη διατήρηση των προμηθειών μέσω των Στενών του Χορμούζ. Από τα Στενά διέρχεται περίπου το 20% των παγκόσμιων ημερήσιων προμηθειών σε πετρέλαιο.

Ακόμη η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) μείωσε εκ νέου τις εκτιμήσεις της για την πετρελαϊκή ζήτηση κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2012, εξαιτίας των τιμών ρεκόρ στις οποίες έχουν εκτιναχθεί τα πετρελαϊκά προϊόντα και τη μείωση την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που θα πλήξει την πετρελαϊκή ζήτηση. Η ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση θα υποχωρεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή 1,6% ετησίως κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2009-2013, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή της έκανε λόγο για μείωση κατά 2,2% συνολικά μέχρι το 2012.

Πρωταθλήτρια της σημερινής ανόδου αναδείχθηκε η μετοχή της Lehman Brothers, αφού έκλεισε ενισχυμένη κατά 5,2%, περιορίζοντας τις κατά 11% απώλειες των προηγούμενων ημερών, δείχνοντας παράλληλα ότι οι φήμες για προβλήματα ρευστότητας δεν ευσταθούν.

Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκε η μετοχή της Fortune Brands, η πτώση της οποίας αγγιξε το 13,3%, ύστερα από τις εκτιμήσεις για μεγάλη πτώση των κερδών το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν κι άλλες εταιρίες του κλάδου λιανικής, με τις Wal-Mart Stores, United Parcel Service και Dow Chemical, καθώς το αργό εξακολουθεί να διαπραγματεύεται υψηλότερα από τα 140 δολάρια το βαρέλι.

Στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών έκπληξη παρουσίασε η μετοχή της General Motors, της οποίας ενώ οι πωλήσεις Ιουνίου παρουσίασαν πτώση κατά 21%, ωστόσο το γεγονός ότι ήταν μικρότερες του αναμενομένου την έφεραν κατά 2,1% υψηλότερα από χθες.

Αναλυτικότερα, πτώση 28% στις πωλήσεις του Ιουνίου ανακοίνωσε και η αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor, σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, πτώση που αναδεικνύει τον Ιούνιο που μας πέρασε ως το χειρότερο μήνα των τελευταίων 16 ετών, για τη συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και η Chrysler, της οποίας οι πωλήσεις μειώθηκαν 36%.

Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Kelley Blue Book of Irvine, περίπου το 42% των Αμερικανών έχουν αναβάλλει επ’ αόριστο την αγορά αυτοκινήτου, εξαιτίας των τιμών των καυσίμων.

Σε χαμηλό πέντε ετών βρέθηκε και η Home Depot, μετά τη σύσταση της Merrill Lynch για πώληση των μετοχών της, καθώς η αγορά κατοικίας δε δείχνει να ανακάμπτει.

Απώλειες και στο χρηματοοικονομικό κλάδο, αφού οι Goldman Sachs Group και Citigroup σημείωσαν σημαντικές απώλειες, μετά την ανακοίνωση για έρευνα της UBS από τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ για την κατηγορία ότι βοηθούσε πελάτες της να φοροδιαφεύγουν.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αναπάντεχη αύξηση κατέγραψε ο μεταποιητικός δείκτης ISM τον Ιούνιο στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μάλιστα από τον Ιανουάριο. Ο μεταποιητικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες από τις 49,6 μονάδες το Μάιο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση του δείκτη στις 48,5 μονάδες.

Από την άλλη, πτωτικά κινήθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ το Μάιο, εξαιτίας της κρίσης που επικρατεί στην αγορά

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.