ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραπεζικά κέρδη σε Wall και Ευρώπη

17:55 - 02 Ιουλ 2008 | Ειδήσεις
Θετικό ξεκίνημα πραγματοποιήσαν οι δείκτες κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς πιθανολογείται ότι οι τράπεζες έχουν προβεί στις επαρκείς αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πιστωτική κρίση. Παρόλα αυτά, την ανοδο των δεικτών περιορίζουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που κατέδειξαν σημαντική μείωση στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,03% στις 11.385,92 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.307,88 μονάδες με κέρδη 0,13% και τέλος ο S&P 500 καταγράφει ανοδο 0,49% στις 1.291,17 μονάδες.

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος με τις Wachovia, Lehman Brothers και Washington Mutual να ηγούνται των κερδών, μετά την ανακοίνωση των UBS και Deutsche Bank ότι δεν χρειάζονται επιπλέον αύξηση κεφαλαίου.

Ράλι ανόδου καταγράφει η Yahoo!, μετά και το δημοσίευμα της Wall Street Journal που αναφέρει ότι η Microsoft έχει προσεγγίσει επιχειρήσεις από το χώρο των media με σκοπό να προχωρήσουν σε μία από κοινού προσπάθεια εξαγοράς της εταιρείας.

Η Microsoft φέρεται να έχει έρθει σε επαφή με την Time Warner και τη News Corp., σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι συζητήσεις είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και ίσως να μην αποδώσουν καρπούς τελικά.

Κέρδη καταγράφει και η Starbucks σε Ευρώπη και Wall, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι βάζει «λουκέτο» σε 600 καταστήματα στις ΗΠΑ, ενώ ετοιμάζει και περικοπές προσωπικού κατά 12.000 άτομα. Η περικοπή των θέσεων εργασίας αποτελεί μείωση κατά 7% του συνολικού εργατικού δυναμικού της εταιρείας και το κλείσιμο των καταστημάτων θα αποφέρει στην εταιρεία 348 εκατ. δολάρια.

Τα κέρδη των αμερικανικών δεικτών περιορίζονται από την ανακοίνωση για σημαντική κάμψη στις θέσεις απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 79.000 τον Ιούνιο, καταγράφοντας τη σημαντικότερη μείωση από το Νοέμβριο του 2002. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν πτώση μόλις κατά 20.000 θέσεις εργασίας. Στον τομέα των υπηρεσιών οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 3.000, σημειώνοντας την πρώτη τους κάμψη από το Νοέμβριο του 2002.

Κέρδη στην Ευρώπη

Ευφορία επικρατεί και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με τους δείκτες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών αν εξακολουθούν να κινούνται σε ανοδική τροχιά, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της UBS, αλλά και αυτού της Deutsche Bank ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια. Ώθηση στους δείκτες παρέχει και η σημαντική ανοδος της φαρμακυτικής AstraZeneca.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,87% στις 5.527,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 0,02% στις 4.341,93 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει κέρδη κατά 0,72% στις 6.361,72 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,5%.

Κέρδη 2,8% αποκομίζει η μετοχή της UBS, της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας, μετά και τις δηλώσεις του Προέδρου της Peter Kurer ότι η τράπεζα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε άντληση νέων κεφαλαίων. Ο Πρόεδρος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάζει τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου και τη φημολογία ότι η τράπεζα έχει γίνει στόχος εξαγοράς. Σε ανάλογη ανακοίνωση προέβη καιη Deutsche Bank, η οποία καταγράφει ράλι ανόδου.

Καθησυχαστική εμφανίζεται η JP Morgan για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και σημειώνει ότι δεν θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέα κεφάλαια καθώς τα χειρότερα πέρασαν αναφορικά με τις διαγραφές ζημιών.

«Τα χειρότερα μάλλον είναι πίσω μας» σημειώνεται σε σημερινό report του διεθνούς οίκου και επισημαίνεται ότι «δεν πιστεύουμε ότι νέες αυξήσεις κεφαλαίου είναι απαραίτητες σε αυτό τη σημείο».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η UBS θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε διαγραφές 5,01 δισ. δολαρίων και η Credit Suisse 2,1 δισ. ελβετικών φράγκων. Παράλληλα η JP Morgan «βλέπει» νέες απομειώσεις χρεογράφων για τη Societe Generale ύψους 1,9 δισ. ευρώ και 1,4 δισ. ευρώ για τη Natixis.

Η AstraZeneca ηγείται της ανόδου μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών μετά και την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου ενέκρινε την κατοχύρωση της πατέντας για το σκεύασμα Seroquel, το οποίο και έχει τις δεύτερες υψηλότερες πωλήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα της εταιρείας.

Σε ανοδική τροχιά κινούνται η GlaxoSmithKline και η γαλλ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.