ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «κόκκινο» η Wall- Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

19:20 - 02 Ιουλ 2008 | Ειδήσεις
Οι αμερικανικοί δείκτες αντέστρεψαν το θετικό κλίμα που επικρατούσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης και αυτή τη στιγμή οδηγούνται στο «κόκκινο», καθώς οι σημαντικές απώλειες που καταγράφουν τα μέταλλα, πιέζει χαμηλά τις εταιρίες του κλάδου. Ακόμη, βαρίδι για τους δείκτες αποτελούν τα ιδιαιτέρως αρνητικά στοιχεία που κατέδειξαν σημαντική μείωση στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,05% στις 11.376,07 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.286,93 μονάδες με απώλειες 0,74% και τέλος ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,07% στις 1.283,43 μονάδες.

Σε αρνητική τροχιά βρίσκεται και ο κλάδος των εταιριών μεταλλευμάτων, καθώς τα μέταλλα σημειώνουν ισχυρές απώλειες.

Ακόμη, κατρακυλούν οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors, καθώς η  Merrill Lynch επεσήμανε ότι είναι πολύ πιθανό ακόμη και το ενδεχόμενο πτώχευσης της. Η Merill αναθεώρησε αρνητικά τη σύσταση από αγορά σε απόδοση κατώτερη της αγοράς, ενώ μείωσε και την τιμή- στόχο για τις μετοχές της στα 7 δολάρια.

Η Merrill Lynch επισημαίνει ότι το προσεχές διάστημα οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας θα μειωθούν κι άλλο, γεγονός που θα δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα ρευστότητας στην εταιρεία, πολύ περισσότερο, μάλιστα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε ανάλογο μήκος κύματος με τη Merrill κινήθηκε και η Bank of America, η οποία ανέφερε ότι η GM έχει ανάγκη από κεφάλαια ύψους 8 δισ. δολαρίων, ενώ η JPMorgan ανέβασε το ποσό των κεφαλαίων που θα χρειαστεί η GM σε 10 δισ. δολάρια.

Από την άλλη, σε ανοδική τροχιά βρίσκεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος με τις Wachovia, Lehman Brothers και Washington Mutual να ηγούνται των κερδών, μετά την ανακοίνωση των UBS και Deutsche Bank ότι δεν χρειάζονται επιπλέον αύξηση κεφαλαίου.

Ανοδο καταγράφει η Yahoo!, μετά και το δημοσίευμα της Wall Street Journal που αναφέρει ότι η Microsoft έχει προσεγγίσει επιχειρήσεις από το χώρο των media με σκοπό να προχωρήσουν σε μία από κοινού προσπάθεια εξαγοράς της εταιρείας.

Η Microsoft φέρεται να έχει έρθει σε επαφή με την Time Warner και τη News Corp., σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι συζητήσεις είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και ίσως να μην αποδώσουν καρπούς τελικά.

Κέρδη καταγράφει και η Starbucks σε Ευρώπη και Wall, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι βάζει «λουκέτο» σε 600 καταστήματα στις ΗΠΑ, ενώ ετοιμάζει και περικοπές προσωπικού κατά 12.000 άτομα. Η περικοπή των θέσεων εργασίας αποτελεί μείωση κατά 7% του συνολικού εργατικού δυναμικού της εταιρείας και το κλείσιμο των καταστημάτων θα αποφέρει στην εταιρεία 348 εκατ. δολάρια.

Πίεση στους δείκτες παρέχει ακόμη η σημαντική κάμψη στις θέσεις απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 79.000 τον Ιούνιο, καταγράφοντας τη σημαντικότερη μείωση από το Νοέμβριο του 2002. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν πτώση μόλις κατά 20.000 θέσεις εργασίας. Στον τομέα των υπηρεσιών οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 3.000, σημειώνοντας την πρώτη τους κάμψη από το Νοέμβριο του 2002.

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

Αντιστροφή κλίματος παρατηρείται και στην αντίπερα όχθη του Ατλανιτκού, με τους δείκτες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών να κινούνται με μεικτές τάσεις, μετά την κατακόρυφη πτώση των τιμών στα μεταλλεύματα, αλλά και την μείωση των πωλήσεων στα  Marks & Spencer. Από την άλλη, τους δείκτες στηρίζουν οι δηλώσεις του Προέδρου της UBS, αλλά και αυτού της Deutsche Bank ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,41% στις 5.475,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,58% στις 4.316,05 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει οριακή ανοδο κατά 0,07% στις 6.320,11 μονάδες.

Στον κλάδο των μεταλλευμάτων, των ρευστοποιήσεων ηγείται η BHP Billiton, η μεγαλύτερη εταιρία μεταλλευμάτων παγκοσμίως, που βρίσκεται σε χαμηλό δύο μηνών.

Σε αρνητική τροχιά βρίσκονται και τα Marks & Spencer, καθώς οι πωλήσεις σημείωσαν τη σημαντικότερη πτώση από το 2005.

Κατακόρυφη πτώση της τάξεως του 49% για τις μετοχές της Taylor Wimpey , καθώς η μεγαλύτερη κατασκευαστική της Αγγλίας απέτυχε στην αντληση κεφαλαιών από επενδυτές.

Από την άλλη, κέρδη αποκομίζει η μετοχή της UBS, της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας, μετά και τις

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.