ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με αρνητικό πρόσημο οι δείκτες στη Wall-Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

20:52 - 07 Ιουλ 2008 | Ειδήσεις
Στροφή σε αρνητικό έδαφος έκαναν οι δείκτες στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, ύστερα από ένα θετικό ξεκίνημα που σηματοδοτούσε η πτώση του πετρελαίου και η ενίσχυση του δολαρίου, που βρέθηκε σε υψηλά της τελευταίας εβδομάδας. Σημαντικοί συντελεστές της πτώσης, βρίσκονται να είναι οι μετοχές των χρηματιστηριακών και ενεργειακών εταιρειών. Αντιστάσεις κρατούν οι εταιρίες λιανικής πώλησης, καθώς και οι εταιρίες μέσων μεταφοράς, μετά την αποκλιμάκωση της τιμής του αργού που έχει καταγράψει απώλειες 4 δολαρίων.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,54% στις 11.227,56 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει πτώση 0,38% στις 2.236,80 μονάδες και τέλος ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.253,42 μονάδες με απώλειες 0,75%.

Αποκλιμακώνεται σημαντικά η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, που βρίσκεται αυτή την ώρα χαμηλότερα από τα 141 δολάρια το βαρέλι, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στις διαπραγματεύσεις με τις δυτικές κυβερνήσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε «θετικό περιβάλλον και πλησιάζουν σε νέες προοπτικές», επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών Manouchehr Mottaki σε χθεσινή συνέντευξή του στο CNN, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν νέες προοπτικές και όσον αφορά τις σχέσεις Ιράν - ΗΠΑ.

Της πτώσης ηγούνται οι μετοχές της Citigroup, που καταγράφουν απώλειες 4,9%, και της ExxonMobil Corp., οι οποίες μειώνονται κατά 1,8%.

Στον αντίποδα, τα σημαντικότερα κέρδη από το Μάιο καταγράφει η General Motors, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία τις ΗΠΑ, μετά την υποχώρηση της τιμής του αργού, αλλά και τις φημολογίες ότι πρόκειται να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα για να επιστρέψει στην κερδοφορία. Δημοσίευμα της Wall Street Journal φέρει την αυτοκινητοβιομηχανία να προχωρά σε περικοπές θέσεων εργασίας, αλλά και να σκέπτεται το ενδεχόμενο να είτε να πουλήσει, είτε να κλείσει κάποια από τις οκτώ εμπορικά σήματά της, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η Buick, η Saturn και η Saab.

Οι μετοχές της μάλιστα έχουν κατρακυλήσει σε χαμηλό 54 ετών, καθώς η Merrill Lynch σε έκθεσή της δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο πτώχευσης για την εταιρία. Το σχέδιο για περικοπή των θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και άλλων μέτρων για τη συγκέντρωση κεφαλαίων θα παρουσιαστεί από τη διοίκηση στην προγραμματισμένη για τις αρχές Αυγούστου συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.

Ακόμη, σε ανοδική τροχιά κινούνται οι μετοχές της General Electric, καθώς ο κλάδος της NBC Universal συμφώνησε στην εξαγορά του Weather Channel μαζί με τις εταιρείες private equity Bain Capital and Blackstone. Η τιμή φημολογείται ότι ανέρχεται περίπου στα 3,5 δισ. δολάρια, ωστόσο οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Το ισχυρότερο άλμα ανόδου από το Φεβρουάριο καταγράφουν οι μετοχές της Yahoo!, καθώς η Microsoft ανακοίνωσε πως είναι «ανοιχτή» σε νέες συνομιλίες για μια «μεγάλη συναλλαγή» σε περίπτωση που η διαδικτυακή εταιρεία εκλέξει νέο διοικητικό συμβούλιο στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της, τον επόμενο μήνα. Σημειώνεται, ότι από τότε που η Microsoft απέσυρε την προσφορά της ύψους 47 δισ. δολαρίων, στις αρχές Μαΐου, η μετοχή της διαδικτυακής εταιρείας έχει καταγράψει απώλειες άνω του 25%.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η Microsoft αποκαλύπτει πως είχε συνομιλίες με τον δισεκατομμυριούχο Καρλ ʼικαν, ο οποίος κατέχει ποσοστό της Yahoo και έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών. Αν και δεν υπόσχεται τη σύναψη συμφωνίας, ο αμερικανικός κολοσσός λογισμικού επισημαίνει πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί σε περίπτωση που παραμείνει το τρέχον δ.σ. στη Yahoo. Αντιθέτως, η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει «ανοιχτή» σε συνομιλίες με ένα νέο δ.σ.

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

Με σημαντικά κέρδη διαμορφώθηκαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, μετά την σημαντική αποκλιμάκωση που καταγράφει σήμερα η τιμή του αργού, ενώ παράλληλα στο «πράσινο» εξακολουθούν να βρίσκονται οι δείκτες της Wall Street. Oι σημαντικές απώλειες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πέντε εβδομάδων έχει καταστήσει πλέον τις περισσότερες μετοχές ιδιαιτέρως φθηνές, «δελεάζοντας» έτσι τους επενδυτές για αγορές.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,85% στις 5.512,70 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,80% στις 4.342,59 μονάδες και στη Φρανκ

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.