ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με αρνητικά πρόσημα η Wall-Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

00:04 - 08 Ιουλ 2008 | Ειδήσεις
Με περιορισμένες απώλειες έκλεισαν τελικά οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ύστερα από μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση όπου μία ώρα περίπου πριν το καμπανάκι σημάνει τη λήξη της οι δείκτες βρέθηκαν να υποχωρούν περίπου στο 1%. Σημαντικός παράγοντας στην ανατροπή του αρνητικού κλίματος αποτέλεσαν οι εταιρείες του δείκτη Standard & Poor's 500. "Βουτιά" της τάξεως του 20% σημειώσαν οι μετοχές της Fannie Mae και Freddie Mac. μετά από τις δυσοίωνες προβλέψεις για τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Σημαντικοί συντελεστές της πτώσης, βρέθηκαν να είναι και οι μετοχές των χρηματιστηριακών και ενεργειακών εταιρειών. 
Αντιστάσεις κράτησαν οι εταιρίες λιανικής πώλησης, καθώς και οι εταιρίες μέσων μεταφοράς, μετά την αποκλιμάκωση της τιμής του αργού που κατέγραψε απώλειες πάνω από 2,5 δολάρια.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,50% στις 11.231,96 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,09% στις 2.243,32 μονάδες και τέλος ο S&P 500 βρέθηκε στις 1.252,31 μονάδες με απώλειες 0,84%.

Αποκλιμακώθηκε σήμερα σημαντικά η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, που έκλεισε λίγο πάνω από τα 141 δολάρια το βαρέλι, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στις διαπραγματεύσεις με τις δυτικές κυβερνήσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε «θετικό περιβάλλον και πλησιάζουν σε νέες προοπτικές», επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών Manouchehr Mottaki σε χθεσινή συνέντευξή του στο CNN, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν νέες προοπτικές και όσον αφορά τις σχέσεις Ιράν - ΗΠΑ.

Ανησυχία ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δε θα καλύψει τις διαγραφές ζημιών υπάρχει για τις Freddie Mac και Fannie Mae. Η Freddie Mac κατέγραψε απώλειες 17,2%, ενώ κατά τη διάρκεια είχε καταγράψει  χαμηλό 13 ετών, ύστερα από την εκτίμηση της Lehman Brothers Holdings Inc. ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε περαιτέρω διαγραφές που θα επιβαρύνουν την ήδη καταπονημένη ρευστότητα της.

Η Freddie Mac, είχε προχωρήσει το Δεκέμβριο σε ΑΜΚ ύψους 13,5 δισ. δολαρίων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε τα σχέδια της για άλλη μια ΑΜΚ ύψους 5,5 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους οι μετοχές των Freddie Mac και Fannie Mae έχουν καταγράψει απώλειες ύψους 62% και 66% αντίστοιχα, ενώ ενδέχεται να διευρυνθούν λόγω των εκτιμήσεων για περισσότερες διαγραφές.

Της πτώσης ηγήθηκαν οι μετοχές της Citigroup, που κατέγραψαν απώλειες 4,9%, και της ExxonMobil Corp., οι οποίες μειώθηκαν κατά 1,8%. Μεγάλες απώλειες και για τη Lehman Brothers, η οποία υποχώρησε κατά 8% και τη Wachovia η οποία βρέθηκε κατά 9% χαμηλότερα.

Ισχυρές απώλειες και για τη φαρμακοβιομηχανία Merck & Co, η οποία έκλεισε -4,8%, και τη μετοχή της Walt Disney, η οποία βρέθηκε μειωμένη κατά 2,7%.

Στον αντίποδα, τα σημαντικότερα κέρδη από το Μάιο κατέγραψε η General Motors, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία τις ΗΠΑ, μετά την υποχώρηση της τιμής του αργού, αλλά και τις φημολογίες ότι πρόκειται να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα για να επιστρέψει στην κερδοφορία. Δημοσίευμα της Wall Street Journal φέρει την αυτοκινητοβιομηχανία να προχωρά σε περικοπές θέσεων εργασίας, αλλά και να σκέπτεται το ενδεχόμενο να είτε να πουλήσει, είτε να κλείσει κάποια από τις οκτώ εμπορικά σήματά της, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η Buick, η Saturn και η Saab.

Οι μετοχές της μάλιστα έχουν κατρακυλήσει σε χαμηλό 54 ετών, καθώς η Merrill Lynch σε έκθεσή της δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο πτώχευσης για την εταιρία. Το σχέδιο για περικοπή των θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και άλλων μέτρων για τη συγκέντρωση κεφαλαίων θα παρουσιαστεί από τη διοίκηση στην προγραμματισμένη για τις αρχές Αυγούστου συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.

Ακόμη, σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν οι μετοχές της General Electric, καθώς ο κλάδος της NBC Universal συμφώνησε στην εξαγορά του Weather Channel μαζί με τις εταιρείες private equity Bain Capital and Blackstone. Η τιμή φημολογείται ότι ανέρχεται περίπου στα 3,5 δισ. δολάρια, ωστόσο οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Το ισχυρότερο άλμα (12%) από το Φεβρουάριο κατέγραψαν οι μετοχές της Yahoo!, καθώς η Microsoft ανακοίνωσε πως είναι «ανοιχτή» σε νέες συνομιλίες για μια «μεγάλη συναλλαγή» σε περίπτωση που η διαδικτυακή εταιρεία εκλέξει νέο διοικητικό συμβούλιο στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της, τον επόμενο μήνα. Σημειώνεται, ότι από τότε που η

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.