ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιπλέον 2% πιο κάτω η Wall-Διεύρυνση κερδών στην Ευρώπη

00:02 - 10 Ιουλ 2008 | Ειδήσεις
Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, αφού τα αυξημένο κόστος δανεισμού εντείνει τις ανησυχίες ότι τα οικονομικά αποτελέσματα των χρηματιστηριακών εταιρειών θα είναι πολύ χειρότερα τους επόμενους μήνες. «Βαρίδι» στη σημερινή πτώση στάθηκαν και οι μετοχές της Cisco Systems και της Intel, αφού οι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομική ύφεση θα πλήξει καίρια τις πωλήσεις τους, καθώς και η πτώση κατά 11% των κερδών των εταιρειών του δείκτη S&P 500.

Οι δείκτες της Wall είχαν ένα ιδιαιτέρως νευρικό ξεκίνημα, αφού το αργό στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε με κέρδη πάνω από 1%, μειώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία των αεροπορικών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιριών λιανική πώλησης, ενώ από την άλλη, στήριγμα στους δείκτες παρείχαν τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Alcoa.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2,08% στις 11.174,44 μονάδες, o Nasdaq βρέθηκε στις 2.234,89 μονάδες με απώλειες 2,60% και τέλος o S&P 500 κατέγραψε απώλειες 2,28% στις 1.244,69 μονάδες.

Πρωταγωνίστρια των απωλειών αναδείχθηκε η Cisco (2,3%), η οποία έκλεισε στη χαμηλότερη τιμή από το Σεπτέμβριο του 2006, ενώ και η Intel (3,7%) βρέθηκε σε χαμηλά τεσσάρων μηνών.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και ο τραπεζικός κλάδος, με τη Bank of America Corp.(-3%)  και Citigroup Inc.(-3%), να ηγούνται των απωλειών μετά την ανακοίνωση της Credit Suisse AG ότι το 40% θυγατρικές τους σε άλλες χώρες θα μειώσουν το μέρισμα τους ή θα χρειαστούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αναλυτές της Credit Suisse αναφέρθηκαν σε μείωση κατά 17% του μερίσματος των τραπεζικών ομίλων.

Ισχυρές απώλειες της τάξης του 3,9% σημείωσε και η μετοχή της Wachovia Corp., ύστερα από την αναθεώρηση της τιμής στόχου από την Credit Suisse, από 18 δολάρια σε 14 δολάρια.

Μείωση της τιμής στόχου από τη Credit Suisse είχε και η Regions Financial Corp., από 21 δολάρια στα 12 δολάρια.

Σε αρνητική τροχιά βρέθηκε και η Mohawk Industries, μετά την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και η Northwest Airlines, ύστερα από την ανακοίνωση ότι θα προβεί στην περικοπή 2.500 διοικητικών θέσεων απασχόλησης, λόγω των αυξημένων δαπανών για τα καύσιμα, ακολουθώντας τους ανταγωνιστές της στην αύξηση των ναύλων.

Με το μέτρο αυτό η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως θα περιοριστούν οι δαπάνες καταφέρνοντας να εξοικονομήσει το ποσό των 250 με 300 εκατ. δολαρίων.

Στο «κόκκινο» και η Mattson Technology, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε μεγαλύτερες από το αναμενόμενο ζημιές.

Στον αντίποδα, ελάχιστες εταιρείες έκλεισαν με θετικό πρόσημο, όπως η QLogic Corp., η οποία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 9,6%, το μεγαλύτερο από τον περασμένο Οκτώβριο, αφού η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά του πρώτου.

Σε ανοδική τροχιά βρέθηκαν και οι μετοχές της Alcoa, της μεγαλύτερης εταιρίας κατασκευής αλουμινίου παγκοσμίως. Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που εξέδωσε χθες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στην αμερικανική κεφαλαιαγορά η εταιρία. Ειδικότερα, τα κέρδη της υποχώρησαν κατά 24% στα 546 εκατ. δολάρια ή 66 λεπτά ανά μετοχή από 715 εκατ. δολάρια ή 81 λεπτά ανά μετοχή για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Πάντως, σύμφωνα με τον John Carey, αναλυτή της Pioneer Investment Management, αναμένεται, πλην των χρηματιστηριακών, να δούμε βελτίωση στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών.

Διεύρυνση κερδών στην Ευρώπη

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών στη σημερινή συνεδρίαση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ανοδο των τελευταίων δύο μηνών, καθώς ιδιαίτερη αισιοδοξία προκάλεσε στους κύκλους των επενδυτών αφενός η εκτίμηση του CEO της JP Morgan, Jamie Dimon ότι η πιστωτική κρίση θα εκτονωθεί και αφετέρου η πτώση του αργού μετά την αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης. Σημαντική επίδραση είχαν και οι δηλώσεις του Alan Beaney, αναλυτή της Principal Investment Management Ltd., ότι οι αγορές τείνουν να ξεπεράσουν την αρνητικότητα των τελευταίων εβδομάδων.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,64% στις 5.529,60 μονάδες,

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.