ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθεροποίηση στη Wall-Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

00:02 - 19 Ιουλ 2008 | Ειδήσεις
Μεικτές τάσεις και συναισθήματα επικράτησαν στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές στην τελευταία συνεδρίαση μιας εβδομάδας, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η «βουτιά» κατά 11% του αργού, που έστρεψε το ενδιαφέρον των επενδυτών στις μετοχές. Στον απόηχο των αποτελεσμάτων των Google και Microsoft, ο δείκτηςNasdaq δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ Dow και S&P 500 διαμορφώθηκαν με θετικά πρόσημα.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,42%, στις 11.494,45 μονάδες, ο S&P 500 βρέθηκε στις 1.260,41 μονάδες, με κέρδη μόλις της τάξεως του 0,01%, ενώ ο Nasdaq λύγισε υπό το βάρος των Google και Microsoft, 1,28% χαμηλότερα στις 2.282,78 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, τα ισχυρά κέρδη των δεικτών σκιαγραφούν την αντίστροφη σχέση που υπάρχει μεταξύ αργού και κεφαλαιαγορών. Αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 3,54%, ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,95% και ο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,68%.

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκε και η Freddie Mac, ύστερα από την αίτηση που κατέθεσε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για έκδοση χρεογράφων, με σκοπό την αντληση κεφαλαίων ύψους 5,5 δισ. δολαρίων , ώστε να αποτρέψει την άμεση «διάσωσή» της από την κυβέρνηση.

Η αύξηση κεφαλαίου που σχεδιάζει η Freddie Mac, αμέσως μετά την κάλυψη των ισχυρών απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας, θα περιλαμβάνει κοινές και προνομιούχες μετοχές, με σκοπό να «διορθωθούν» τα προβλήματα ρευστότητας και να καλυφθούν τα ανεκπλήρωτα δάνεια.

Νωρίτερα, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι η εταιρεία εξετάζει τη συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω πώλησης νέων μετοχών αξίας έως και 10 δισ. δολ.

Πτώση 7% και για τη Microsoft, ύστερα από την ανακοίνωση για χαμηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη της στο δεύτερο τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 42% στα 4,3 δισ. δολάρια ή 46 λεπτά ανά μετοχή από 3,04 δισ. δολάρια ή 31 λεπτά ανά μετοχή. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 47 λεπτών.

Ανοδο 18% σημείωσε ο κύκλος εργασιών της εταιρείας στα 15,8 δισ. δολάρια για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου.

Περαιτέρω πίεση στον τεχνολογικό κλάδο ασκησε και η μετοχή της Sony Ericsson, ύστερα από την κατακόρυφη πτώση της τάξεως του 97% που παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη της στο δεύτερο τρίμηνο του 2008, αφού διαμορφώθηκαν στα 6 εκατ. ευρώ από 220 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2% στις 24,4 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με αυτές των κινητών τηλεφώνων, που αναμένεται να αυξηθούν το 2008 κατά 10%.

Τα αποτελέσματα δεν εξέπληξαν τους αναλυτές, αφού η εταιρεία είχε προειδοποιήσει από τα τέλη Ιουνίου την πτώση της ζήτησης και την καθυστέρηση εισαγωγής στην αγορά νέων προϊόντων.

Τέλος, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την υλοποίηση προγραμμάτων μείωσης των δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να καταγράψει ίδιου μεγέθους επιβαρύνσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Στον αντίποδα, ράλι ανόδου πραγματοποίησε η Schlumberger, αφού ενισχύθηκε κατά 4,7%, ύστερα από τη ανακοίνωση για αύξηση κατά 13% που εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου, της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών, σαφώς επηρεασμένα από το ράλι ανόδου του αργού. Τον τελευταίο χρόνο, οι πετρελαϊκές εταιρείες, στην προσπάθεια τους να προλάβουν τα κέρδη που προέρχονται από τις υψηλές τιμές του αργού, επιδίδονται στηνεξερεύνηση για την παραγωγή πετρελαίου, αυξάνοντας κατακόρυφα τις δαπάνες γι’ αυτό το σκοπό. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Lehman Brothers, οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, αναμένεται να ξοδέψουν επιπλέον 20% από τον προηγούμενο χρόνο, σε επενδύσεις έρευνας και παραγωγής.

Ανοδο 12% και για τη Mattel Inc., αφού η πτώση των κερδών του δευτέρου τριμήνου ήταν μικρότερη του αναμενομένου.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε και η Barr Pharmaceuticals (11%), ύστερα από τη συμφωνία εξαγοράς που κατέληξε με τη Teva Pharmaceutical Industries Ltd., τη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία.

Η Teva θα εξαγοράσει τη Barr, έναντι του ποσού των 7,46 δισ. δολαρίων, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται και τα δικαιώματα της δεύτερης σε φάρμακα, για τα οποία έχει μονοπώλιο.

Αναλυτικότερα, η τιμή ανά μετοχή είναι στα 66,50 δολάρια, κατά 16% δηλαδή περισσότερο από την τιμή κλεισίματος της Barr στη χθεσινή συνεδρίαση.

 

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

 

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η τελευταία μέρα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.