ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιστάθηκε κλείνοντας στο "πράσινο" η Wall-Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη

00:04 - 24 Ιουλ 2008 | Ειδήσεις
Κατάφερε τελικά να αντισταθεί στις πιέσεις που δέχτηκε η Wall κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από τα αρνητικά αποτελέσματα της Beige Book, και να κλείσει με κέρδη, αν και περιορισμένα, ύστερα μάλιστα από το κλείσιμο του αργού κάτω από τα 125 δολάρια. Τράπεζες και εταιρείες λιανικής πρωταγωνίστησαν και τη δεύτερη μέρα ανόδου της Wall, ωστόσο «βαρίδια» της ανόδου αναδείχθηκαν τα εταιρικά αποτελέσματα των AT&T, Pfizer και Yahoo!, καθώς και το νέο σχέδιο διάσωσης των Fannie Mae και Freddie Mac.

O Dow ενισχύθηκε 0,26%, στις 11. 633,70 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.325,88 μονάδες, με κέρδη 0,95% και ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,40%, στις 1.282,05 μονάδες.

Στη σύσταση hedge fund που θα παρέχει ρευστότητα σε εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου που έχουν πληγεί από διαγραφές σε ενυπόθηκα δάνεια σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία, ο μάνατζερ κεφαλαίων John Paulson.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Paulson οι ζημίες που έχουν προκληθεί από την πιστωτική κρίση θα φτάσουν τα 1,3 τρισ. δολάρια. Οι μεγαλύτεροι χρηματοπιστωτικού όμιλοι στον κόσμο έχουν προβεί σε αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 345 δισ. δολαρίων την προηγούμενη χρονιά, μετά και τις διαγραφές των 467 δισ. δολαρίων.

Ανοδο της τάξεως του 11% σημείωσαν και οι εταιρείες Fannie Mae και Freddie Mac.

Με ανοδο 4,7% έκλεισε η AT&T, η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία των ΗΠΑ, ύστερα από την αύξηση 30% που εμφάνισαν τα κέρδη της, στο δεύτερο τρίμηνο του 2008, αφού διαμορφώθηκαν στα 3,77 δισ. δολάρια, ή 63 σεντς ανά μετοχή. Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 30,9 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 4,7%.

Κέρδη 2,8% σημείωσε και η Bank of America, ύστερα από την ανακοίνωση για έγκριση του προγράμματος αγοράς ίδιων μετοχών, το οποίο περιλαμβάνει αγοράς έως και 75 εκατ. ιδίων μετοχών, συνολικής αξίας 3,75 δισ. δολαρίων, μέσα σε διάστημα από 12 έως 18 μήνες.

Αύξηση 2,5% και για τη Yahoo, ύστερα από τις δηλώσεις του CEO της εταιρείας Blake Jorgensen, ότι οι «συμμαχίες» με εταιρείες όπως η Wal-Mart Stores Inc, βοηθούν την εταιρεία να πετύχει τους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει.

Κέρδη σημείωσε και η μετοχή της Pfizer (3,8%), η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως, ύστερα από την ανακοίνωση για αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 2,2%.

Στον αντίποδα, πτώση 3,3% παρατηρήθηκε στις μετοχές της Boeing, εξαιτίας της εμφάνισης χαμηλότερων των εκτιμήσεων των αναλυτών κερδών δευτέρου τριμήνου, λόγω αυξημένων δαπανών για ένα καθυστερημένο στρατιωτικό πρόγραμμα.

Αναλυτικότερα, τα κέρδη της υποχώρησαν κατά 19%, στα 852 εκατ. δολάρια ή 1,16 δολάρια ανά μετοχή, έναντι κερδών 1,05 δις δολαρίων ή 1,35 δολαρίων ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Beige Book

Μείωση της οικονομικής ανάπτυξης με έντονες πληθωριστικές πιέσεις ανακοίνωσε με την τελευταία έκδοση της Φαιάς Βίβλου (Beige Book) η FED, η οποία δίνει μηνιαίως το στίγμα της αμερικανικής οικονομίας. Μείωση και στην κατανάλωση ανέφερε η FED, παρόλο που η αγοραστική δύναμη των μικρών και μεσαίων στρωμάτων των Αμερικανών, τονώθηκε από τις αυξημένες επιστροφές φόρων.

Αποθαρρυντικά ήταν και τα αποτελέσματα στις πωλήσεις αυτοκινήτων, αφού σύμφωνα με τη Beige Book, οι Αμερικανοί προτιμούν αυτοκίνητα ξένων εταιρειών, τα οποία είναι πιο οικονομικά στην κατανάλωση καυσίμων.

Η αγορά ακινήτων παραμένει σε «τέλμα», ενώ οι τράπεζες «υποφέρουν» από τη χαμηλή ζήτηση χρηματοοικονομικών προϊόντων και τη μη αποπληρωμή των ήδη εκκρεμών.

Η χειρότερη αναφορά όλων των εποχών θεωρήθηκε αυτή των τιμών σε ενεργειακά προϊόντα, σε μέταλλα, σε χημικά προϊόντα και σε ναύλα, από τη Beige Book.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους μισθούς, αφού σε πάρα πολλές περιοχές υπάρχουν ταραχές από εργαζομένους που διεκδικούν αυξήσεις, ώστε να καλύψουν το «ακριβό» κόστος διαβίωσης.

 

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

 

Ορμητική άνοδος παρατηρήθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές, αφού οι δείκτες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, ύστερα μάλιστα και από τη νέα πτώση που κατέγραφε το αργό, και την αντιστροφή του κλίματος για τον τραπεζικό κλάδο. Στο θετικό κλίμα συνέβαλλαν μια σειρά από θετικότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα εταιρειών όπως η Volkswagen και η Peugeot, αλλά και η συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζει για τον τραπεζικό κλάδο η Deutsche Bank.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,60% στις 5.449,9 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,88% στις 4.408,74 μονάδες ενώ στη Φρανκφούρ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.