ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ

13:35 - 01 Αυγ 2008 | Ειδήσεις
Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ, ύποπτος σε υπόθεση διαφθοράς και οικονομικής απάτης όπως ανακοινώθηκε από την προεδρία της κυβέρνησης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει το βράδυ της Τετάρτης ότι θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο μετά την εκλογή νέου αρχηγού στο κόμμα του, Καντίμα.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Γιόραμ Τούρμποβιτς που είχε επιφορτισθεί τα δύο τελευταία χρόνια με σειρά διπλωματικών αποστολών μείζονος σημασίας από τον Ολμερτ θα συνεχίσει να εκτελεί χρέη διπλωματικού συμβούλου του επικεφαλής της κυβέρνησης και θα παραμείνει για το λόγο αυτό αρμόδιος για τις έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη Συρία.

Ο Τούρμποβιτς μετέβη την Τετάρτη στην Τουρκία για ένα τέταρτο γύρο έμμεσων συνομιλιών υπό την αιγίδα της ’γκυρας. Στο τέλος της συνάντησης οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους, αν και το περιθώριο χειρισμών του 'Ολμερτ έχει περιοριστεί σημαντικά.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Μααρίβ, η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών πιστεύει ότι ο Ολμερτ ορθώς έπραξε όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της χώρας.

Ο Εχούντ Ολμερτ ανακρίνεται εκ νέου σήμερα από την ισραηλινή αστυνομία στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ. Η ανάκριση αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θεωρείται ύποπτος ότι έλαβε σημαντικά χρηματικά ποσά σε μετρητά από τον εβραϊκής καταγωγής αμερικανό επιχειρηματία Μόρις Ταλάνσκι, όταν ο Ολμερτ ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ μεταξύ 1993 και 2003 και αργότερα υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου έως τον Ιανουάριο του 2006. Επίσης θεωρείται ύποπτος ότι παρουσίασε πολλαπλά τιμολόγια για τα ίδια ταξίδια στο εξωτερικό σε διάφορα ιδρύματα ιδιωτικά ή δημόσια.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.