ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεύρυναν τα κέρδη Wall και Ευρωαγορές

00:04 - 07 Αυγ 2008 | Ειδήσεις
Με κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall, ύστερα από ένα αρνητικό ξεκίνημα λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Freddie Mac, αφού η πτώση που κατέγραψε το αργό και τα κέρδη των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου, έδωσαν νέα ώθηση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, διευρύνοντας τα χθεσινά κέρδη του 2,5%. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, την ίδια πορεία ακολούθησαν και οι ευρωαγορές, κλείνοντας με κέρδη, ελαχιστοποιώντας την επίδραση των αντίρροπων τάσεων που κυριαρχούσαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 11.656,07 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq βρέθηκε στις 2.378,37 μονάδες, με κέρδη 1,21%, ενώ και ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 1.289,19 μονάδες.

Όσον αφορά στους ευρωπαϊκούς δείκτες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 5.486,10 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 1,41% στις 4.448,33 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,65% στις 6.561,39 μονάδες.

Τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου έχουν παρουσιάσει πτώση 19% στις 400 εταιρείες του δείκτη S&P 500, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ενώ και οι προσδοκίες για τα επόμενα τρίμηνα είναι απαισιόδοξες.

Oι ζημίες της Freddie Mac έφτασαν τα 821 εκατ. δολάρια ή 1,63 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι επισφάλειές της για δάνεια διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. δολάρια. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ζημίες 38 λεπτών ανά μετοχή. Η τράπεζα πρόκειται να προχωρήσει στη μείωση του μερίσματος τρίτου τριμήνου στα 5 λεπτά ανά μετοχή ή και λιγότερο, από 25 λεπτά.

Κλείνει τη «στρόφιγγα» στις πιστώσεις που δίνονται με ενέχυρο τα σπίτια των πελατών της η Μorgan Stanley. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ ειδοποίησε τις προηγούμενες μέρες χιλιάδες πελάτες της ότι στο εξής δεν θα μπορούν να «τραβήξουν» άλλα χρήματα από τα ενυπόθηκα δάνειά τους.

Ο λόγος είναι ότι η πλειοψηφία των πελατών έχουν περιουσίες που έχουν χάσει την αξία τους. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία η τράπεζα θα προχωρήσει μέσα στον επόμενο μήνα σε επανεξέταση των συγκεκριμένων δανείων.

Σημειώνεται ότι τόσο η JP Morgan όσο και η Bank of America έχουν ειδοποιήσει από το Μάρτιο 150.000 πελάτες τους για τροποποιήσεις στα ενυπόθηκα δάνεια.

Κέρδη 4,4% κατέγραψε η Cisco Systems, ύστερα από την ανακοίνωση των εκτιμήσεων του τέταρτου τριμήνου, οι οποίες κάνουν λόγο για αύξηση άνω των 10 δις δολαρίων στα έσοδα της εταιρείας.

Πτώση 20% έχει γνωρίσει η μετοχή της Microsoft από το Φεβρουάριο, όταν και έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της εταιρείας για τη Yahoo! Inc, οδηγώντας τους μετόχους σε απώλειες ύψους 20 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τη UBS, οι επενδυτές θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Microsoft, αφού η τιμή της είναι ιδιαιτέρως δελεαστική, αφού έχει αγγίξει τα ιστορικά χαμηλά, στα 22 χρόνια της χρηματιστηριακής της «ζωής».

Σύμφωνα με τη φημολογία γύρω από την εταιρεία, το ΔΣ σχεδιάζει επιστροφή κεφαλαίου ύψους μεταξύ 15 και 20 εκατ. δολαρίων, γεγονός που θα αποδώσει κέρδος 10 cents ανά μετοχής. Επιπλέον, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για rebound 53% το επόμενο έτος. Η φημολογία αυτή ώθησε τη μετοχή της Microsoft να καταγράψει κέρδη της τάξεως του 3,1%.

Σημαντική αύξηση της τάξεως του 16%, κατέγραψε και η Fidelity National Information Services, ύστερα από την αναθεώρηση των κερδών δευτέρου τριμήνου στα 51 cents ανά μετοχή, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κέρδη στην Ευρώπη

Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, ύστερα από μια συνεδρίαση που επικρατούσαν αντίρροπες τάσεις και ιδιαίτερη νευρικότητα. Η αρχική αισιοδοξία για την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, αναμείχθηκε με την ανησυχία για τις μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημίες που ανακοίνωσε η Freddie Mac. Πρωταγωνίστρια της σημερινής συνεδρίασης αναδείχθηκε η BNP Paribas, της οποίας τα κέρδη κατέγραψαν ρεκόρ δύο εβδομάδων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600, ενισχύθηκε κατά 1%, στις 287,72 μονάδες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται αύριο οι συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας, αν και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διατήρηση των επιτοκίων στο 4,25% και 5% αντίστοιχα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του πληθωρισμού στην καθιερωμένη ομιλία του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου του ευρώ πριν το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί για το αν τελείωσε η διόρθωση των τιμών του π

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.