ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κερδη στην Ευρώπη-Ισχυρή ανοδος η Wall

20:00 - 14 Αυγ 2008 | Ειδήσεις
(upd) Ισχυρά δείγματα αντίστασης έδειξαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τους τριγμούς που προκάλεσαν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, επισκιάζοντας τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα μιας σειράς εταιρειών. Στην αντιστροφή του κλίματος συνέβαλλε το αρνητικό πρόσημο που έδειξε το αργό, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, προμηνώντας νέα πτώση της κατανάλωσης και της ζήτησης του.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 5.497,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,41% στις 4.420,91 μονάδες ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 0,31% στις 6.442,21 μονάδες.

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,6% στις 286,09 μονάδες.

Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για +0,5%, τελικά διαμορφώθηκε στο +0,8% κυρίως λόγω της δραματικής ανόδου των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, των ειδών ρουχισμού και του καπνού.

Παρόλα αυτά, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της Wall-Mart δίνουν θετική ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες, με τον δείκτη Dow Jones να ενισχύεται κατά 1,42% στις 11.696,54 μονάδες, τον δείκτη Nasdaq να σημειώνει κέρδη 1,20% στις 2.457,66 μονάδες και τον S&P 500 να βρίσκεται στις 1.297,91 μονάδες με κέρδη 0,94%.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο +5,7% βρέθηκε η BHP Billiton, η μεγαλύτερη εταιρεία ορυχείων στον κόσμο, και σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων έξι μηνών χάρη στην ενίσχυση του χρυσού, του ασημιού και του χαλκού για δεύτερη μέρα.

Κέρδη 0,7% κατέγραψε η μετοχή της ThyssenKrupp στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Τα καθαρά της κέρδη για το τρίμηνο υποχώρησαν στα 573 εκατ. ευρώ, ξεπέρασαν ωστόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 531 εκατ. ευρώ.

Σε θετικό πρόσημο έκλεισε και η δεύτερη χαλυβουργία της χώρας, η Salzgitter, η οποία εμφάνισε καθαρά κέρδη 436,9 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 9,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Στο +2,7% βρέθηκε η Hochtief, η μεγαλύτερη κατασκευαστική της Γερμανίας, της οποίας τα κέρδη σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση. Η εταιρεία προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα κέρδη της στο σύνολο του έτους καθώς αυξάνεται η ζήτηση για κατασκευές στην Αυστραλία και την Ασία.

Στον αντίποδα, η L'Oreal υποχώρησε κατά 5,3%, ύστερα από την υποβάθμιση που δέχτηκε από τη Morgan Stanley, σε underweight από equal- weight.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 0,2% σημείωσε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για υποχώρηση της τάξεως του 0,3%.Σε ετήσια βάση η μείωση ήταν 1,5%. Η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο για πρώτη φορά από την εισαγωγή του ευρώ, περίπου μία δεκαετία νωρίτερα.

Αντιστάσεις στη Wall

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, ύστερα από την εισαγωγή κανόνων που θα επιτρέπουν στις Fannie Mae και Freddie Mac να διαπραγματεύονται τα προϊόντα τους στην βασική αγορά ενυπόθηκων ομολόγων σε περιορισμένες ποσότητες, δίνοντας έτσι θετική ώθηση στην αρνητική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι δύο εταιρείες. Οι δύο εταιρείες ενισχύονται αυτή τη στιγμή κατά 6%, «διασκεδάζοντας» παράλληλα το κλίμα που επικρατεί στην αγορά ακινήτων, ύστερα μάλιστα και από την ανακοίνωση για αύξηση των κατασχέσεων κατοικιών κατά 55% στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.

Θετικά κινείται και η μετοχή της Wal-Mart, ύστερα από την ανακοίνωση των καλύτερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων τριμήνου. Ειδικότερα, τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 17%. Η εταιρεία παράλληλα προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση στον στόχων για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου και εκτιμά ότι θα κυμανθούν μεταξύ 73 και 76 λεπτών ανά μετοχή.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, μειωμένες κατά 10.000 ήταν την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, και διαμορφώθηκαν στις 450.000, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Αναλυτικότερα, ο αριθμός των ατόμων που εισέπραξαν το επίδομα ανεργίας μέχρι τις 2 Αυγούστου, ανέρχεται στα 3,42 εκατ., αυξημένοι κατά 114.000, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το Νοέμβριο του 2003.

Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των νέων αιτήσεων αυξήθηκε κατά 19.500 στις 440.500, το υψηλότερο από τον Απρίλιο τ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.