ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ανοδική τροχιά οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές

12:22 - 22 Αυγ 2008 | Ειδήσεις
Ανοδικό ξεκίνημα πραγματοποίησαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται των κερδών, μαζεύοντας ορισμένες από τις απώλειες που έχουν καταγράψει την τελευταία εβδομάδα. Παρόλα αυτά η αισιοδοξία κάμπτεται από την ανοδο της τιμής του αργού, η οποία σημείωσε χθες κέρδη υψηλότερα του 5%.

Στο Λονδίνο o FTSE ενισχύεται κατά 0,61% στις 5.403,20 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται στις 6.258,94 μονάδες με κέρδη 0,35% και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει ανοδο 0,60% στις 4.330,63 μονάδες.

Ο Πανευρωπαϊκός Δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,4%, μειώνοντας τις απώλειες που είχε καταγράψει σε επίπεδο εβδομάδας στο -2,7%.

Πρωταγωνιστής αναδεικνύεται ο τραπεζικός κλάδος με την UBS να καταγράφει ανοδο 2,2% και την HBOS στο +1,8%.

Ανοδικά κινείται η SSL International, μετά τη σύσταση της Goldman Sachs για αγορά μετοχών της εταιρίας, η οποία είναι πιθανός στόχος εξαγοράς.

Κέρδη της τάξεως του 3,8% καταγράφει η μεγαλύτερη γερμανική κατασκευαστική, η Hochtief, ύστερα από δημοσίευμα του Manager Magazin που επισημαίνει ότι πρόκειται να διασπαστεί από τους βασικούς του επενδυτές, την ισπανική κατασκευαστική ACS και το Ρώσο δισεκατομμυριούχο, Oleg Deripaska.

Στο +2,3% βρίσκεται η Deutsche Post, μετά την αναβάθμιση της σύστασής της σε «αγορά» από «διακράτηση» στην οποία προέβη η Goldman.

Ανοδικά κινούνται και οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, καθώς η τιμή του αργού συνεχίζει ανοδικά, επεκτείνοντας το χθεσινό του ράλι. Από την άλλη, το γεγονός αυτό πιέζει αεροπορικές και αυτοκινητοβιομηχανίες, με την easyJet να υποχωρεί 0,6%.

Σημαντική πτώση 6,4% καταγράφει η Rentokil Initial, μετά την κατακόρυφη πτώση κερδών κατά 80% στο πρώτο εξάμηνο.

Παρά το ήπια ανοδικό ανοιγμα οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα την εβδομάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου μήνα, καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προβούν σε επιπλέον διαγραφές.

Απώλειες κατέγραψαν δείκτες στις ασιατικές κεφαλαιαγορές, με το βασικό δείκτη της οδηγείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2006, μετά την εκ νέου πυροδότηση των ανησυχιών για την πιστωτική κρίση που πιέζουν τις εταιρίες του χρηματοοικονομικού κλάδου. Πτωτικά κινήθηκαν και οι αεροπορικές εταιρίες εξαιτίας της ανόδου του αργού.

Στην Ιαπωνία ο Topix υποχώρησε κατά 0,66% στις 1.216,42 μονάδες και ο Nikkei κατά 0,68% στις 12.666,04 μονάδες. Στην Κίνα ο CSI 300 σημείωσε απώλειες της τάξεως του 1,60% στις 2.404,93 μονάδες. Στην Ταιβάν ο Taiex υποχώρησε κατά 0,10% στις 6.911,64 μονάδες, στη Νότιο Κορέα ο Kospi υποχωρεί κατά 1,04% στις 1.496,91 μονάδες και στη Σιγκαπούρη ο Straits κατέγραψε οριακές απώλειες 0,01% στις 2.713,24 μονάδες.

Ο Δείκτης MSCI Asia Pacific βρέθηκε στο -0,7% στις 122,13 μονάδες. Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ παρέμεινε σήμερα κλειστό, καθώς η τροπική θύελλα Nuri πλησιάζει την πόλη.

Σε χαμηλό τεσσάρων ετών διαπραγματεύθηκαν οι μετοχές της Sumitomo Mitsui Financial με απώλειες της τάξεως του 3,8% και ηγούνται των απωλειών στο χρηματοοικονομικό κλάδο, μετά τη χθεσινή έκθεση της Citigroup, η οποία προβλέπει νέες διαγραφές για τρεις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.

Απώλειες ύψους 4,2% κατέγραψαν και οι μετοχές της GS Holdings, μετά την αρνητική αναθεώρηση για τις μετοχές της εταιρίας από τη Goldman Sachs.

Στον κλάδο των αεροπορικών, των ρευστοποιήσεων ηγήθηκε η Korean Air Lines, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της χώρας (-3,6%), μετά το αλμα δυο μηνών στην τιμή του αργού.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.