ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη-Ανοδικά η Wall

20:02 - 22 Αυγ 2008 | Ειδήσεις
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, καθώς η αύξηση των εξαγωγών και η κάμψη των τιμών του αργού, ενίσχυσαν την αισιοδοξία για τον τραπεζικό κλάδο και τους κλάδους των αερομεταφορών και των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η είδηση για επικείμενη εξαγορά της Lehman διέλυσε τα «σύννεφα» που είχαν συγκεντρωθεί στη χθεσινή συνεδρίαση, μεταβάλλοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για την πορεία των κεφαλαιαγορών.

Στο Λονδίνο o FTSE ενισχύθηκε κατά 2,52% στις 5.505,60 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX βρέθηκε στις 6.342,42 μονάδες με κέρδη 1,69% και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε ανοδο 2,23% στις 4.400,45 μονάδες.

Παρά την θετική σημερινή τους εικόνα οι ευρωπαϊκές μετοχές, πλην αυτές του Λονδίνου, ολοκλήρωσαν σήμερα την εβδομάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου μήνα, καθώς ήταν έντονη η ανησυχία ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προβούν σε επιπλέον διαγραφές. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο o FTSE ενισχύθηκε κατά 0,92%, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε απώλειες 1,60% και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 1,19%.

Ο Πανευρωπαϊκός Δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,8% στις 283,40 μονάδες, μειώνοντας τις απώλειες που είχε καταγράψει σε επίπεδο εβδομάδας στο -2%.

Ισχυρά κέρδη της τάξεως του 11% κατέγραψε η μεγαλύτερη γερμανική κατασκευαστική, η Hochtief, ύστερα από δημοσίευμα του Manager Magazin που επισημαίνει ότι πρόκειται να διασπαστεί από τους βασικούς του επενδυτές, την ισπανική κατασκευαστική ACS και το Ρώσο δισεκατομμυριούχο, Oleg Deripaska.

Ακόμη κατακόρυφη αύξηση ύψους 30% κατέγραψαν οι μετοχές της Benfield Group, μετά την ανακοίνωση για εξαγορά της από την Aon, τη μεγαλύτερη αντασφαλιστική παγκοσμίως έναντι του ποσού των 844 εκατ. στερλινών, ήτοι 1,6 δις. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων νέων μετοχών.

Η Aon θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση. Η εξαγορά θα αυξήσει την παρουσία της Aon στη Φλόριδα, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο η Benfield σημείωσε πτώση 7% στο α΄ εξάμηνο.

Η πρόταση της Aon ακολουθεί αυτήν της Xstrata για την Lonmin έναντι 10 δις. δολαρίων και της General Dynamics για την Jet Aviation Management.

Σημαντικά κέρδη αποκομίζει ο τραπεζικός κλάδος με τις UBS (4,7%) και HBOS (6,5%) να ηγούνται των κερδών.

Ανοδικά κατά 5,9% κινήθηκε η SSL International, μετά τη σύσταση της Goldman Sachs για αγορά μετοχών της εταιρίας, η οποία είναι πιθανός στόχος εξαγοράς.

Κέρδη κατέγραψε η Deutsche Post, μετά την αναβάθμιση της σύστασής της σε «αγορά» από «διακράτηση» στην οποία προέβη η Goldman.

Ακόμη, όσον αφορά αεροπορικές και αυτοκινητοβιομηχανίες κέρδη άνω του 3% κατέγραψαν οι PSA Peugeot (4,1%) και η Deutsche Lufthansa (3,3%), καθώς η τιμή του αργού υποχωρεί πάνω από 2%.

Κέρδη και στη Wall

Κέρδη καταγράφουν οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές, αφού η είδηση για επικείμενη εξαγορά της Lehman δίνει τόνο αισιοδοξίας για τη συνολική πορεία του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος διανύει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 46 ετών. Στο θετικό κλίμα συμβάλει και η αποκλιμάκωση των τιμών του αργού, μετά το χθεσινό αλμα του 5% που «αναζωπύρωσε» τις ανησυχίες για την πορεία της κερδοφορίας του κλάδου των εταιρειών λιανικής.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 1,15% στις 11.562,11 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,63% στις 2.395,42 μονάδες και ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.284,41 μονάδες με κέρδη 0,52%.

Σε εξαγορά της Lehman Brothers φημολογείται ότι πρόκειται να προχωρήσει η Korean Development Bank. Η εν λόγω φήμη απογείωσε τις μετοχές της Lehman κατά 15% από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης.

Η σχετική πληροφορία μεταδίδεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Επίσης, ώθηση δέχεται ο κλάδος των αερομεταφορών και των αυτοκινητοβιομηχανιών εξαιτίας της κάμψης που καταγράφεται στην τιμή του αργού μετά το χθεσινό ράλι ύψους 5%.

Κέρδη 2,8% καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος, με τις Citigroup, Bank of America και JPMorgan να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Κέρδη καταγράφει και η μετοχή της WPP Group, μετά την ανακοίνωση για ανοδο της τάξεως του 14% που κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης διαφημιστικής εταιρίας παγκοσμίως, στο πρώτο εξάμηνο, καθώς οι πωλήσεις

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.