ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρευστοποιήσεις μαζικής κλίμακας σε Ευρώπη και Wall

20:12 - 17 Σεπ 2008 | Ειδήσεις
Πτωτικά, για τρίτη μέρα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπαρασυρόμενα από τη βουτιά στους αμερικανικούς δείκτες. Αιτία τα απογοητευτικά στοιχεία για τις ενάρξεις κατοικιών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, που επανέφεραν στο προσκήνιο του φόβους ότι η κρίση στην αμερικανική αγορά κατοικίας θα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην οικονομία της χώρας, καθώς και η σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού, που δυσχεραίνει περαιτέρω τις όποιες προσπάθειες των εταιρειών για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα, οι δείκτες υποχώρησαν σε όλα τα χρηματιστήριατης Δυτικής Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,25% στις 4.912,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 2,14% στις 4.000,11 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX πτωτικά κατά 1,75% στις 5.860,98 μονάδες.

O Dow υποχωρεί 2,90%, στις 10.738,31 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.136,25 μονάδες, χαμηλότερα κατά 3,25% και ο S&P 500 υποχωρεί 3,39%, στις 1.172,46 μονάδες.

Η Hochtief AG, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Γερμανίας σημείωσε πτώση 3,1%, καθώς οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν σε χαμηλό 17 ετών.

Οι Fortis καιRoyal Bank of Scotland Group ξεχώρισαν για τις αρνητικές τους επιδόσεις στο χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς το κόστος δανεισμού σε δολάρια εκτοξεύτηκε στα ύψη. Η Fortis υποχώρησε 7,9%, η Royal Bank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, έκλεισε χαμηλότερα κατά 6,3% και η Bank of Ireland σημείωσε βουτιά 15%.

Επίσης, στον κλάδο των εμπορευμάτων, η Anglo Americanυποχώρησε 3,8% και η Xstrata 3% υπό το βάρος των ανησυχιών ότι η οικονομική επιβράδυνση θα πλήξει τη ζήτηση για μέταλλα.

Πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των μεταφορών, μετά τη μεγάλη άνοδο των πετρελαϊκών τιμών, πάνω από τα 94 δολάρια το βαρέλι. Απώλειες της τάξης του 5,1% σημείωσε η British Airways, ενώ η TUI υποχώρησε 5,3%.

Ανησυχία προκάλεσε στους επενδυτές η ενίσχυση κεφαλαίων της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, οργανώνοντας μια σειρά δημοπρασιών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο οικονομίας προσφέρει χρεόγραφα αξίας 40 δις. δολαρίων με διάρκεια 35 ημερών. Τα χρήματα θα συγκεντρωθούν μέσω δημοπρασιών εντόκων γραμματίων αμερικανικού δημοσίου, τα οποία στη συνέχει θα δώσει το υπουργείο στη Fed.

Το ρευστό που θα συγκεντρωθεί αναμένεται να βοηθήσει στη διαχείριση ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας. Να σημειωθεί ότι η Fed ανακοίνωσε ότι θα παράσχει δάνειο ύψους 85 δις. δολαρίων για τη διάσωσης της ασφαλιστικής AIG, ενώ χθες διοχέτευσε στις αγορές κεφάλαιο ύψους 50 δις. δολαρίων.

Το κλίμα επιδεινώνει και η γνωστή αναλύτρια της Oppenheimer, Meredith Whitney, η οποία ψαλιδίζει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη των Goldman Sachs Group και Morgan Stanley, των δύο μεγαλύτερων χρηματιστηριακών εταιρειών των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι μετοχές τους να υποχωρούν κατά 22,7%% και 37,9% αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι μετά τη Fannie Mae και Freddie Μac η ΑΙG, γίνεται η τρίτη κατά σειρά εταιρεία που κρατικοποιείται από την αμερικανική κυβέρνηση σε διάστημα λίγων μόλις ημερών. Ο ασφαλιστικός κολοσσός γλίτωσε την κατάρρευση, μετά το δάνειο ύψους 85 δισ. δολαρίων από τη Federan Reserve με αντάλλαγμα την πλειοψηφία των μετοχών της.

Η κυβέρνηση δέχτηκε να «βοηθήσει» την AIG, παρά την αρχική διστακτικότητά της, μετά και την αποτυχία των JPMorgan και Goldman Sachs, να ενισχύσουν με κεφάλαια την εταιρεία.

Η AIG θα παραχωρήσει ποσοστό 79,7% στην κυβέρνηση, ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου και του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Robert Willumstad, θα αποχωρήσουν.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να βάλει «φρένο» στην κατάρρευση του ασφαλιστικού κολοσσού American International Group μέσω δανείου 85 δισ. δολαρίων από την FED δημιούργησε αφενός θετικό αντίκτυπο, χωρίς ωστόσο να λύνει τα προβλήματα της παγκόσμιας κρίσης. Ετσι, τα απογοητευτικά μακροοικονομικά νέα ήταν αρκετά για να αντιστρέψουν το λίαν εύθραυστο κλίμα, οδηγώντας τους επενδυτές σε πωλήσεις.

Να σημειωθεί ότι η αγορά είναι επιφυλακτική, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις όποιες προσπάθειες των εταιρειών για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Ειδικότερα, το επιτόκιο euribor τρίμηνης διάρκειας ανέβηκε σε νέο υψηλό επίπεδο, αντανακλώντας τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά χρήματος. Το euribor τριμήνου έφτασε σήμερα το 4,974% προσπερνώντας το προηγούμενο υψηλό για φέτος 4,97%. Νέα υψηλή τιμή για φέτος σημείωσαν και τα επιτόκια μικρότερης διάρκειας.

Ο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.