ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Γκόρντον Μπράουν σώζει την Ευρώπη

09:19 - 13 Οκτ 2008 | Ειδήσεις
Σε μία άνευ προηγουμένου ενιαία στάση, οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν επιτέλους να κινηθούν από κοινού προκειμένου να σώσουν το τραπεζικό σύστημα, το οποίο βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρως Καν. Η κοινή απόφαση προβλέπει, ενέσεις στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να αποφευχθεί κάθε χρεοκοπία, πενταετή εγγύηση για τα διατραπεζικά δάνεια που θα συναφθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και συνεχή διασφάλιση της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά.

Οι χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούν επίσης να ανταλλάσσουν τα λεγόμενα «τοξικά» κεφάλαια έναντι κρατικών ομολόγων, προκειμένου να στηρίξουν τις τράπεζες, ενώ θα φροντίσουν για την εξυγίανση της διοίκησης και της λειτουργίας των τραπεζών, και τον εκσυγχρονισμό των λογιστικών κανόνων.

Στο τελικό ανακοινωθεν, δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα ποσά, αφού η κάθε χώρα όπου παρατηρείται έντονο πρόβλημα, θα ανακοινώσει το επιμέρους σχέδιο διάσωσης που την αφορά. Σήμερα Δευτέρα και όπως πιθανολογείται πριν από το άνοιγμα των αγορών, θα γίνουν ανακοινώσεις σε Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο και Ρώμη.

Ο Μάγος Μπράουν

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι αποφάσισαν να ακολουθήσουν το σχέδιο του βρετανού Πρωθυπουργού,Γκόρτνον Μπράουν. Η μεγάλη ειρωνεία για την Ευρώπη, είναι πως το σχέδιο διάσωσης της, έρχεται από μία χώρα η οποία διακρίνεται για τον αντιευρωπαϊσμό της και δεν είναι καν μέλος της Ευρωζώνης.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος πλέον αποκαλείται και Μάγος, συμμετείχε ως επισκέπτης στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, πείθοντας τους συμμετέχοντες για τα βασικά πλεονεκτήματα του προγράμματος διάσωσης που ανήγγειλε για τη χώρα του την περασμένη εβδομάδα.

Στην Σύνοδο συμμετείχαν ακόμη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αν και το κόστος του όλου εγχειρήματος δεν έγινε γνωστό αφού οι τελικοί υπολογισμοί δεν είναι εφικτοί προς το παρόν, η απόφαση έγινε δεκτή με θετικά σχόλια, αφού σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, αποτελεί την αφετηρία για την επαναφορά και την εδραίωση της εμπιστοσύνης. Η απόφαση έγινε ενθουσιωδώς δεκτή και από το ΔΝΤ.

Οι τελικές και πιο εξειδικευμένες αποφάσεις κάθε χώρας μέλους θα γίνουν γνωστές την Τετάρτη όταν θα γίνει νέα διάσκεψη, αυτή τη φορά με τους αντιπροσώπους και των εικοσιεπτά χωρών.

Η ώρα της Ευρώπης

«Απόψε ήταν η ώρα της Ευρώπης που επιδείκνυε την ενότητά της. Αύριο θα είναι η ώρα κάθε κράτους που θα βγάλει τα συμπεράσματά του απ' όσα αποφάσισε η Ευρώπη» δήλωσε ο Γάλλος ΠρόεδροςΝικολά Σαρκοζί.

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία, ανακοίνωσε σχέδιο διάσωσης-στήριξης ύψους 500 δισ. στερλινών, ενώ σήμερα θα ανακοινώσει επιμέρους σχέδιο στήριξης των Royal Bank of  Scotland, Lloyds TSB, HBO και Barclays το οποίο υπολογίζεται στα 35 δισ. στερλίνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες και η Γερμανία θα ανακοινώσει σχέδιο στήριξης, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 400 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Γερμανική Κυβέρνηση δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τις γερμανικές τράπεζες, προκειμένου να τις στηρίξει κυρίως όσον αφορά τις εγγυήσεις στον διατραπεζικό δανεισμό, ώστε να εμπνέουν την ίδια εμπιστοσύνη με τις βρετανικές.

Μέχρι σήμερα, επιμέρους σχέδια στήριξης έχουν ανακοινώσει και οι Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Ισπανία και Πορτογαλία.

ΗΠΑ: Εντείνονται οι κρατικές παρεμβάσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αμερικανική κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός των Οικονομικών, Χάνκ Πόλσον, στο πλαίσιο της συνόδου των G7, δήλωσε ότι επεξεργάζεται επείγον σχέδιο σύμφωνα με το οποίο, κρατικά κεφάλαια μαζί με ιδιωτικά, θα στηρίζουν τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, αγοράζοντας μερίδια. Ακόμη η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε εντολή στις Fannie Mae και Freddie Mac, να επαναγοράζουν κάθε μήνα στεγαστικά ομόλογα αξίας 40 δισ. δολαρίων, ώστε σταδιακά το συνολικό στεγαστικό χαρτοφυλάκιο τους να φθάσει το όριο των 1,7 τρισ. δολαρίων που έχει θέσει η Κυβέρνηση όταν τις κρατικοποίησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο αυτό είναι διαφορετικό από το σχέδιο στήριξης των τραπεζών που πέρασε από την Βουλή και τη Γερουσία.

Τα μέλη της G7 συμφώνησαν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να απελευθερωθεί η αγορά των ενυπόθηκων δανείων και οι χρηματαγορές, προκειμένου οι τράπεζες να έχουν μεγάλη πρόσβαση σε ρευστότητα και κεφάλαια

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι ενέργειες της κάθε χώρας δεν έρχονται σε αντίθεση και δεν υπονομεύουν τις ενέργειες άλλων χωρών», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζώρτζ Μπους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.