ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουτιά και σήμερα στην Ευρώπη, Σημαντικά κέρδη στη Wall

20:13 - 16 Οκτ 2008 | Ειδήσεις
(upd2) Ανακάμπτει η Wall, με τον Dow να ενισχύεται κατά 2,41%, στις 8.784,60 μονάδες, τον Nasdaq να βρίσκεται στις 1.681,50 μονάδες, με κέρδη 3,27% και τον S&P 500 να κερδίζει 1,66%, στις 923,29 μονάδες. Στην Ευρώπη, σημειώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε πτωτικά κατά 5,35% στις 3.861,39 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 5,92% στις 3.181,00 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 4,91% στις 4.622,81 μονάδες.

Για μια ακόμη ημέρα παρατηρήθηκε μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 να καταγράφει τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από το 1987, υπό το βάρος των φόβων ότι τα σχέδια διάσωσης των τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ δε θα αποτρέψουν την παγκόσμια ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 5,36%, στις 205,52 μονάδες. Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν σε όλες τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Να σημειωθεί επίσης, ότι ο δείκτης BUX της Ουγγαρίας υποχώρησε 8,6% διευρύνοντας τις χθεσινές του απώλειες (-12%). Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει δάνειο 5 δισ. ευρώ στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας προκειμένου να τονώσει την πιστωτική της αγορά.

Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή και τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας φαίνεται να αποδεικνύονται αποτελεσματικά έναντι των διευρυμένων ζημιών τρίτου τριμήνου των Citigroup και Merrill Lynch. Επιπλέον, τους φόβους από τα άσχημα νέα για τη βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής, περιόρισαν τα νέα μέτρα φοροαπαλαγών που εγκρίθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι Rio Tinto Group και Vedanta Resources Plc είχαν απώλειες μεγαλύτερες του 11% στην Ευρώπη, μετά τη μεγαλύτερη βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ των τελευταίων 34 ετών.

Επίσης, ιδιαιτέρα κακή η μέρα και για τις πετρελαϊκές εταιρείες, με την Total να χάνει 8,6%, καθώς το αργό υποχώρησε κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, μετά την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και τους φόβους ότι η επαπειλούμενη ύφεση θα πλήξει τη ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα.

Ακόμη, στον τραπεζικό κλάδο, οι Barclays και ING Groep υποχώρησαν αμφότερες 13%,υπό το βάρος των  διευρυμένων ζημιών που ανακοίνωσαν Citigroup και Merrill Lynch.

Με 6 δισ. ελβετικά φράγκα (5,2 δισ. δολάρια) θα ενισχύσει την UBS η κυβέρνηση της Ελβετίας. Η «ένεση ρευστότητας» θα γίνει με τη μορφή υποχρεωτικών μετατρέψιμων ομολόγων. Με τα εν λόγω κεφάλαια η κυβέρνηση θα αποκτήσει ποσοστό 9% στην τράπεζα. Παράλληλα η ελβετική τράπεζα θα μεταφέρει περί τα 60 δισ. δολάρια από επενδύσεις σε «τοξικά» προϊόντα σε fund που θα υποστηρίζεται από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Χειρότερα των εκτιμήσεων ήταν στο τρίτο τρίμηνο τα αποτελέσματα της Merrill Lynch, της επενδυτικής τράπεζας η οποία εξαγοράστηκε από την Bank of America. Η εταιρία κατέγραψε ζημιές για πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο, καθώς η πιστωτική κρίση την οδήγησε σε διαγραφές 8,5 δις. δολαρίων. Οι ζημίες της διευρύνθηκαν στα 5,15 δισ. δολάρια, ή 5,58 δολάρια ανά μετοχή, από 2,2 δισ. δολάρια, ή 2,82 δολάρια ανά μετοχή για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Οι αναλυτές ανέμεναν ζημιές ύψους 5,18 δολαρίων ανά μετοχή.

Ζημιές ύψους 2,8 δις. δολαρίων, ή 60 σεντ ανά μετοχή εμφάνισε η Citigroup στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων διαγραφές προ φόρων ύψους 4,4 δις. δολαρίων στον κλάδο της Securities & Banking. Στο αντίστοιχο περσινό διάστημα η εταιρία είχε καταγράψει κέρδη 2,2 δις. δολαρίων, ή 44 σεντ ανά μετοχή. Πάντως τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν ζημιές 3,8 δις. δολάρια.

ΗΠΑ:"Βουτιά" 34 ετών στη βιομηχανική παραγωγή

Τη μεγαλύτερη πτώση από το Δεκέμβριο του 1974 κατέγραψε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, διαμορφωμένος κατά 2,8% χαμηλότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές ανέμεναν μια αρκετά μικρότερη υποχώρηση του δείκτη κατά 1,5%. Η απεργία στη Boeing, όπως και οι Τυφώνες Gustav και Ike είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή.

Συνολικά στο τρίτο τρίμηνο η παραγωγή υποχώρησε κατά 0,6%.

 ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο δείκτης τιμών καταναλωτή Σεπτεμβρίου

Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με την σημαντική κάμψη που κατέγραψαν τα πετρελαϊκά προϊόντα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.