ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Το τελικό κείμενο της Συνόδου

21:49 - 16 Οκτ 2008 | Ειδήσεις
Για την προστασία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και την εγγύηση των καταθέσεων των πολιτών δεσμεύτηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ενεργώντας με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, όπως αναφέρεται στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου.

Σε ότι αφορά ειδικότερα τη χρηματοπιστωτική κρίση, στα συμπεράσματα της Συνόδου αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη βούλησή του να αναλάβει συντονισμένη και ολοκληρωμένη δράση για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την εξασφάλιση της ομαλής και αποτελεσματικής χρηματοδότησης της οικονομίας και την επάνοδο στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Επισημαίνεται ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν, από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από τις ενδιαφερόμενες εθνικές κεντρικές τράπεζες καθώς και τον καλό τους συντονισμό με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών. Η ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα εξασφαλιστεί από όλες τις αρχές, έτσι ώστε η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα να διαφυλαχθούν, αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευση ότι σε κάθε περίπτωση θα ληφθούν όλα τα μέτρα που χρειάζονται προκειμένου να διασφαλισθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, να υποστηριχθούν τα σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να αποφευχθούν οι πτωχεύσεις και να εξασφαλισθεί η προστασία των καταθέσεων των αποταμιευτών.

Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται επίσης ότι υπό τις σημερινές έκτακτες περιστάσεις, οι ευρωπαϊκοί κανόνες πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ταχείας δράσης και ευελιξίας.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων, θα θεσπιστεί μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης, ανταλλαγής πληροφοριών και αξιολόγησης (μονάδα αντιμετώπισης χρηματοπιστωτικών κρίσεων). Στο μηχανισμό αυτόν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της εν ενεργεία Προεδρίας, του Προέδρου της Επιτροπής, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνεργασία με τις λοιπές ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, του προέδρου της Ευρωομάδας και των κυβερνήσεων των κρατών μελών. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να ενεργοποιείται ανά πάσα στιγμή από ένα κράτος μέλος που αντιμετωπίζει κρίση και θα εξασφαλίζει την άμεση και εμπιστευτική ενημέρωση των θεσμικών οργάνων και όλων των κρατών μελών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η εποπτεία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα, κυρίως των διασυνοριακών ομίλων.

Σε πρώτη φάση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις εθνικές εποπτικές αρχές να συνεδριάζουν μια τουλάχιστον φορά τον μήνα για να ανταλλάσσουν απόψεις.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί ταχεία εξέταση της προσεχούς νομοθετικής πρότασης της Επιτροπής για την ενίσχυση της πλαισίωσης των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και της εποπτείας τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Απευθύνει έκκληση για ταχεία λήψη αποφάσεων όσον αφορά την ανάπτυξη ευρωπαϊκών κανόνων για την ασφάλεια των καταθέσεων έτσι ώστε να προστατευθούν οι αποταμιευτές. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση που ελήφθη όσον αφορά τα λογιστικά πρότυπα και την ερμηνεία τους που εφαρμόζονται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Προκειμένου να αντληθούν διδάγματα από την κρίση και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι πρέπει όλοι οι φορείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ιδίως του τραπεζικού τομέα, να καταστούν περισσότερο υπεύθυνοι. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι οι πραγματικές επιδόσεις των διευθυντικών στελεχών των επιχειρήσεων πρέπει να αντανακλώνται στις αμοιβές τους, μεταξύ άλλων στην αποζημίωση λόγω αποχώρησης, η οποία θα πρέπει να συνδέεται με την πραγματική συμβολή του στελέχους στην επιτυχία της επιχείρησης. Επίσης, πρέπει να εξασφαλισθεί ότι τα δικαιώματα απόκτησης μετοχών της εταιρίας ή το σύστημα αμοιβών, ιδίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα, δεν συνεπάγεται υπερβολικούς κινδύνους ούτε υπερβολική επικέντρωση στους βραχυπρόθεσμούς στόχους.

Εκτός από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι είναι αποφασισμένο να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Καλεί την Επιτροπή να διατυπώσει μέχρι το τέλος του έτους κατάλληλες προτάσεις, κυρίως για τη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.