ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλμα πάνω από 4% στη Wall-"Βουτιά" στην Ευρώπη

00:04 - 17 Οκτ 2008 | Ειδήσεις
Μίνι ράλι ανόδου πραγματοποίησε η Wall, με τον Dow να κλείνει με κέρδη 4,69%, στις 8.980,37 μονάδες, τον Nasdaq στις 1.717,71 μονάδες, με κέρδη 5,49% και τον S&P 500 να κλείνει στο +4,25%, και στις 946,43 μονάδες. Αντίθετα, στην Ευρώπη σημειώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε πτωτικά κατά 5,35% στις 3.861,39 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 5,92% στις 3.181,00 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 4,91% στις 4.622,81 μονάδες.

Μετά από τρεις συνεδριάσεις απωλειών, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, αφού η νέα πτώση των τιμών του αργού κάτω από τα 70 δολάρια, και τα νέα μέτρα τιμαριθμοποίησης των αφορολόγητων ορίων από την κυβέρνηση, έδωσαν θετική ώθηση στις προσδοκίες των επενδυτών για σύντομη ανάκαμψη της οικονομίας. Στον αντίποδα βρέθηκε η Ευρώπη, όπου για ακόμη ημέρα παρατηρήθηκε μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 να κλείνει τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από το 1987, υπό το βάρος των φόβων ότι τα σχέδια διάσωσης των τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ δε θα αποτρέψουν την παγκόσμια ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 5,36%, στις 205,52 μονάδες. Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν σε όλες τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Να σημειωθεί επίσης, ότι ο δείκτης BUX της Ουγγαρίας υποχώρησε 8,6% διευρύνοντας τις χθεσινές του απώλειες (-12%). Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει δάνειο 5 δισ. ευρώ στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας προκειμένου να τονώσει την πιστωτική της αγορά.

Κέρδη στη Wall

Μετά από μια συνεδρίαση όπου η νευρικότητα προκαλούσε συχνές εναλλαγές προσήμων στους δείκτες της Wall, τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή και τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αποδείχθηκαν αποτελεσματικά έναντι των διευρυμένων ζημιών τρίτου τριμήνου των Citigroup και Merrill Lynch. Επιπλέον, τους φόβους από τα άσχημα νέα για τη βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής, περιόρισαν τα νέα μέτρα φοροαπαλλαγών που εγκρίθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση.

Πρωταγωνίστριες της σημερινής αναπάντεχης ανόδου ήταν η Wal-Mart Stores και η McDonald's, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 5%, καθώς και η Yahoo!, η οποία έκλεισε με κέρδη 17%, μετά την ανακοίνωση του CEO της Microsoft που αναφερόταν στην επανεμφάνιση του ενδιαφέροντος εξαγοράς της Yahoo!.

Μερική ανακούφιση θα βρουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι από της τιμαριθμικές αναπροσαρμογές των αφορολόγητων ορίων, που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

Συγκεκριμένα, περίπου τα 2/3 των φορολογουμένων θα έχουν σε μέρος του εισοδήματος τους φοροαπαλλαγές, καθώς το αφορολόγητο όριο αυξάνεται στα 13.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος, από 12.000 προηγουμένως. Επιπλέον, ζευγάρια που κάνουν κοινή φορολογική δήλωση και δηλώνουν εισόδημα άνω των 67.900 δολαρίων, το αφορολόγητο μερίδιο θα ανέλθει στο 25%, από 15% προηγουμένως.

Από την άλλη, χειρότερα των εκτιμήσεων ήταν στο τρίτο τρίμηνο τα αποτελέσματα της Merrill Lynch, της επενδυτικής τράπεζας η οποία εξαγοράστηκε από την Bank of America. Η εταιρία κατέγραψε ζημιές για πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο, καθώς η πιστωτική κρίση την οδήγησε σε διαγραφές 8,5 δις. δολαρίων. Οι ζημίες της διευρύνθηκαν στα 5,15 δισ. δολάρια, ή 5,58 δολάρια ανά μετοχή, από 2,2 δισ. δολάρια, ή 2,82 δολάρια ανά μετοχή για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Οι αναλυτές ανέμεναν ζημιές ύψους 5,18 δολαρίων ανά μετοχή.

Ζημιές ύψους 2,8 δις. δολαρίων, ή 60 σεντ ανά μετοχή εμφάνισε η Citigroup στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων διαγραφές προ φόρων ύψους 4,4 δις. δολαρίων στον κλάδο της Securities & Banking. Στο αντίστοιχο περσινό διάστημα η εταιρία είχε καταγράψει κέρδη 2,2 δις. δολαρίων, ή 44 σεντ ανά μετοχή. Πάντως τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν ζημιές 3,8 δις. δολάρια.

ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο δείκτης τιμών καταναλωτή Σεπτεμβρίου

Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με την σημαντική κάμψη που κατέγραψαν τα πετρελαϊκά προϊόντα και την αύξηση στις τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Εμπορίου σήμερα.

Οι εποχιακά προσαρμοσμένες τιμές των ενεργειακών προϊόντων υποχώρησαν κατά 1,9%. Από την άλλη, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα κατά 0,6%.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων των τροφίμων και των ενε

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.