ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Ψαλιδίζονται'' τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

12:01 - 17 Οκτ 2008 | Ειδήσεις
(upd) Περιορίζονται τα κέρδη στους δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς τα παράγωγα στη Wall Street υποχωρούν κατά 2% περίπου. Την ίδια ώρα που ο MSCI World Index οδεύει προς τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από το 2003. Την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών τροφοδοτούν οι εκτιμήσεις ότι η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης του για τις εταιρείες ασφαλίσεων ομολόγων. Ευφορία στην επενδυτική κοινότητα προκαλούν και τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα τριμήνου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,98% , στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 3,12% και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει κέρδη 1,69%. Σημειώνεται ότι οι δείκτες έφτασαν να καταγράφουν άνοδο μεγαλύτερη του 4% στην αρχή της συνεδρίασης.

Κέρδη άνω του 4% σημειώνουν οι μετοχές της Societe Generale και της UBS μετά και την ανακοίνωση της Ambac Financial Group, της μεγαλύτερης εταιρείες ασφάλισης ομολόγων, ότι θα παρουσιάσει σχέδιο διάσωσης του κλάδου στο υπουργείο Οικονομίας.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ψυχολογία έχει βελτιωθεί μετά και τα κέρδη της Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση. Σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα της Google ήταν εξαιρετικά και καθησυχαστικά για τους επενδυτές.

Ειδικότερα, τα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο σημείωσαν αύξηση 26% και διαμορφώθηκαν στα 1,35 δισ. δολάρια ή 4,24 δολάρια ανά μετοχή από 1,07 δισ. δολάρια ή 3,38 δολάρια ανά μετοχή για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Αν εξαιρεθούν ορισμένα κόστη, τα κέρδη ήταν 4,92 δολάρια ανά μετοχή, ξεπέρασαν δηλαδή τις εκτιμήσεις για 4,75 δολάρια ανά μετοχή.

Ο MSCI World καταγράφει κέρδη 1,2% στις 948,5 μονάδες στο Λονδίνο καθώς και οι 10 βιομηχανικοί κλάδοι που τον απαρτίζουν κινούνται ανοδικά. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει ενισχυθεί 4,6% από τις 10 Οκτωβρίου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 2,9%, ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε 1%.
 
Την ίδια ώρα το πετρέλαιο ανακάμπτει από τα χαμηλά 13 μηνών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων και κινείται πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι. Ωθηση στις τιμές του αργού έδωσαν τα χθεσινά κέρδη της αμερικανικής αγοράς αλλά και οι εκτιμήσεις ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται μειώσει την παραγωγή στην συνάντηση της επόμενης εβδομάδας.

Ο «μαύρος χρυσός» έπεσε χθες κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι μετά και την μετά και την, διπλάσια του αναμενομένου, αύξηση των αποθεμάτων που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.