ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση στη Wall-Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

00:03 - 18 Οκτ 2008 | Ειδήσεις
Με απώλειες έκλεισε τελικά σήμερα η Wall, αφού ο Dow υποχώρησε 1,41%, στις 8.852,22 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.711,29 μονάδες, με πτώση 0,37% και ο S&P 500 υποχώρησε 0,62%, στις 940,55 μονάδες. Διαφορετική η εικόνα στην Ευρώπη, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος 5,22% στις 4.063,01 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 4,68% στις 3.329,92 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX με άνοδο 3,43% στις 4.781,33 μονάδες.

Όλα τα είχε η σημερινή συνεδρίαση της Wall, αφού ξεκίνησε με απώλειες που αγγιξαν ακόμα και το 1,5%, γυρνώντας ενδοσυνεδριακά σε κέρδη που έφτασαν το 2,8%, για να κλείσουν στο τέλος με απώλειες. Είναι φανερό ότι οι επενδυτές βρίσκονται σε σύγχυση για το αμεσο μέλλον των κεφαλαιαγορών και της οικονομίας, μετά και τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Οι ενάρξεις νέων κατοικιών και το καταναλωτικό κλίμα, υποδεικνύουν ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας παρατείνεται και ότι οι Αμερικανοί φοβούνται την ύφεση

Ωστόσο, την πτωτική τάση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά περιόρισε η δεδηλωμένη προτίμηση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο για τις αμερικανικές μετοχές, αλλά και η πεποίθηση του προέδρου Μπους ότι τα ληφθέντα μέτρα για την αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης θα τελεσφορήσουν.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη αυτήν την εβδομάδα, βρίσκοντας στήριγμα στα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα της Sony Ericsson και στη μείωση του διατραπεζικού δανεισμού.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 4,7%, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 3,7% και ο S&P 500 κατέγραψε κι αυτός κέρδη, της τάξεως του 4,6%.

Ίδια εικόνα επικράτησε αυτήν την εβδομάδα και στους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι σημείωσαν σημαντικά κέρδη, αφού ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 3,33%, ο CAC 40 κατά 4,83% και ο DAX κατά 5,21%.

Πτώση στη Wall

Ανάμεσα στις πρωταγωνίστριες της σημερινής συνεδρίασης ήταν η Google, με ανοδο 9%, καθώς και οι McDonald's Corp και Merck & Co, με κέρδη 1,8% και 6,3% αντίστοιχα, αφού οι δύο τελευταίες ήταν μέσα στη λίστα των 16 εταιρειών, για τις οποίες η JPMorgan αναμένει αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς.

Στον αντίποδα βρέθηκε η American International Group (-7,8%), για την οποία η FED ανέφερε ότι χρειάζεται «ένεση» ρευστότητας της τάξεως του 65% επιπλέον από το τρέχον επίπεδο ταμειακής ροής της.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης μεταβλητότητας Chicago Board Options Exchange Volatility Index, ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ, αφού διαμορφώθηκε στις 81,17 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

Τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα της Sony Ericsson (+5) παρείχαν στήριξη στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας, με τη Nokia να κλείνει στο +11%, μετά και την αναβάθμιση της μετοχής της από την WestLB.

Κέρδη και για τις πετρελαϊκές, μετά την ανάκαμψη των τιμών του αργού, με τις Royal Dutch Shell και Total να κλείνουν αμφότερες με κέρδη πέραν του 8%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και η Carrefour (+8,6%), μετά και τη είσοδό της στη λίστα με τις μετοχές προς αγορά της Goldman Sachs.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες έλαβαν ώθηση και από τη μείωση του κόστους του διατραπεζικού δανεισμού.

Το διατραπεζικό επιτόκιο προσφοράς δολαρίων του Λονδίνου, Libor, το οποίο χρεώνουν οι τράπεζες για τα μεταξύ τους overnight δάνεια, υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων ετών, σημειώνοντας κάμψη 27 μονάδων βάσης στο 1,67%. Το Libor για δάνεια τριών μηνών υποχώρησε κατά 4 μονάδες βάσης, στο 4,42%.

Επίσης πτωτικά κινήθηκε και το επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού σε ευρώ, euribor. Συγκεκριμένα, το euribor για δάνεια τριών μηνών υποχώρησε στο 5,04% από 5,09%

Στον αντίποδα της ανόδου, βρέθηκε η ING Groep, μετά τις εκτιμήσεις ζημιές 500 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Ωστόσο, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 πάνω από το 8,5% σύμφωνα με στοιχεία στις 30/9. Επιπλέον, υπάρχουν εκτιμήσεις για διαγραφές ύψους 1,5 δις ευρώ για προϊόντα Alt-A, subprime και δανειακές υποχρεώσεις.

Ασχημα τα νέα από το μέτωπο των μάκρο

Σε χαμηλό 17 ετών κατρακύλησαν οι ενά

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.