ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bernanke: Όταν έλθει η στιγμή θα πάρουμε κι αλλα μέτρα

18:05 - 20 Οκτ 2008 | Ειδήσεις
Χρειάζονται επιπλέον μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να μη διαιωνιστεί η ύφεση, δήλωσε ο πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Ben Bernanke. Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία, για τους οποίους πρέπει να παρθούν επιπλέον μέτρα την κατάλληλη, όμως, στιγμή.

Τα νέα μέτρα, θα πρέπει να είναι έγκαιρα, προσωρινά και στοχοποιημένα, ώστε να βελτιωθεί η «πρόσβαση» των καταναλωτών, των αγοραστών ακινήτων και των επιχειρήσεων στη ρευστότητα.

Τα εν λόγω δημοσιονομικά κίνητρα αφορούν τη φορολογία και τις δαπάνες με στόχο την προσωρινή ενίσχυση της ζήτησης, είτε μέσω της επιστροφής χρημάτων στους φορολογούμενους είτε μέσω κρατικών δαπανών.

Στα σχόλιά του για την οικονομία, ο Μπερνάνκι ανέφερε ότι διακρίνει κάποια ενθαρρυντικά σημάδια χαλάρωσης του ισχυρού «παγώματος» της πιστωτικής αγοράς μετά την πρωτοφανή συντονισμένη προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο για αναδιάρθρωση των κεφαλαίων σε όλες τις μεγάλες τράπεζες και εγγύηση του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού χρέους.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αξιολογηθούν πλήρως οι επιπτώσεις», δηλώνει και προσθέτει ότι ο ίδιος αισιοδοξεί ότι τα μέτρα θα κατορθώσουν τελικώς να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να επαφέρουν την ομαλή λειτουργία στην πιστωτική αγορά.

«Η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς αποτελεί ένα πρώτο βήμα, δεν θα εξαλείψει άμεσα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ευρύτερη οικονομία», σχολίασε ο Μπερνάνκι. «Ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητας πιθανότατα θα κυμανθεί χαμηλότερα από τα τελευταία έτη εντός των επόμενων τριμήνων».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.