ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη, ακολουθεί η Wall

20:11 - 20 Οκτ 2008 | Ειδήσεις
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βρίσκοντας στήριγμα στα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Ericsson, στην άνοδο των πετρελαϊκών τιμών που έδωσαν ώθηση στις μετοχές του κλάδου και στα μέτρα που εξήγγειλε η Ολλανδία αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς βρίσκονται σε θετικό έδαφος, μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Halliburton, που τονώνουν την αισιοδοξία για την κερδοφορία των πετρελαϊκών εταιρειών, ενώ επίσης η νέα μείωση του κόστους δανεισμού ωθεί υψηλότερα τις τραπεζικές μετοχές.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 5,41% στις 4.282,67 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ανοδικά κατά 3,56% στις 3.448,51 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX με κέρδη 1,12% στις 4.835,01 μονάδες.

Θετικό είναι το κλίμα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, με τον Dow να ενισχύεται 1,62%, στις 8.995,90 μονάδες, τον Nasdaq να βρίσκεται στις 1.722,91 μονάδες, με κέρδη 0,68% και τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο 1,92%, στις 958,60 μονάδες.

Η αγορά αντιδρά θετικά και στην ομιλία του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν, Μπερνάνκι, στο Κογκρέσο, ο οποίος τόνισε ότι ίσως αναγκαίο να προωθηθεί και νέο σχέδιο στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλλαν οι αποφάσεις της Ολλανδίας και της Νοτίου Κορέας να συμμετάσχουν στην παγκόσμια προσπάθεια στήριξης του τραπεζικού συστήματος.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το ξεκίνημα της εβδομάδας είναι σταθερό, αλλά η ψυχολογία παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

Αλμα ανόδου της τάξεως του 27% κατέγραψε η μετοχή της ING Groep, στον απόηχο της απόφασης της ολλανδικής κυβέρνησης να της παράσχει 10 δισ. ευρώ μετά και τις πιστωτικές απώλειες των πιστωτικών απωλειών που οδήγησαν τις μετοχές σε χαμηλά 13 μηνών.

Η κυβέρνηση θα αγοράσει προνομιούχες μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου και θα διορίσει δύο εκπροσώπους της στο διοικητικό συμβούλιο της ING, η οποία δεν θα καταβάλλει φέτος τελικό μέρισμα, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση.

Στο +17% βρέθηκε και η Ericsson, μετά και τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο. Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν κατά 28%, λιγότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών χάρη στις πωλήσεις της στη Βόρειο Αμερική και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,84 δισ. κορώνες (384 εκατ. δολάρια) ή 0,89 κορώνες ανά μετοχή από 3,97 δισ. κορώνες ή 1,24 κορώνες ανά μετοχή για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Σημαντικά τα κέρδη και για τις πετρελαϊκές Royal Dutch Shell και η BHP Billiton μετά και την συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του χαλκού, με το συμβόλαιο του αργού να ξεπερνά τα 74 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω εκτιμήσεων ότι ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής.

Κέρδη της τάξεως του 1%% κατέγραψε και η μετοχή της Prudential στον απόηχο δημοσιεύματος της Sunday Times που αναφέρει ότι η ασφαλιστική βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με επενδυτικά funds της Κίνας και της Μέσης Ανατολής για την πώληση μεριδίου 20%.

Tα κεφάλαια που θα αποκτήσει η εταιρεία θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά του ασιατικού σκέλους της American International Group, για το οποίο και έχει καταθέσει προσφορά ύψους 15 δισ. δολαρίων. Η Prudential έχει διορίσει σύμβουλο την Credit Suisse.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προέτρεψε για ακόμη μία φορά τις τράπεζες να ξαναρχίσουν να δανείζουν η μια την άλλη. Μετά και τις προσπάθειες των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα και αφού πλημμύρισαν την αγορά με ρευστό, ο Τρισέ εκτιμά ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει και πάλι η ομαλή λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς.

Επίσης, ο πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Ben Bernanke, δήλωσε ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να μη διαιωνιστεί η ύφεση.  Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία, για τους οποίους πρέπει να παρθούν επιπλέον μέτρα την κατάλληλη, όμως, στιγμή.  Τα νέα μέτρα, θα πρέπει να είναι έγκ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.