ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Σε ήρεμα «νερά» το δεύτερο debate Τραμπ-Μπάιντεν

08:05 - 23 Οκτ 2020 | Εκλογές ΗΠΑ
Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Σε ήρεμα «νερά» το δεύτερο debate Τραμπ-Μπάιντεν
Δεν επαναλήφθηκε τελικά το χάος της πρώτης τηλεοπτικής τηλεμαχίας μεταξύ του απερχόμενου πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου, Τζο Μπάιντεν, με τους δύο υποψήφιους πλανητάρχες να αφήνουν πίσω τις κακές εντυπώσεις, που καλλιέργησαν με το πρώτο τους τηλεοπτικό ντιμπέιτ. Έτσι η τελευταία τους τηλεοπτική αναμέτρηση πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ κύλησε σε πιο ήρεμα νερά.

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ έφτασαν, λίγο μετά τις 04:00 (ώρα Ελλάδος) στο Πανεπιστήμιο Μπέλμοντ στο Νάσβιλ του Τενεσί για να απαντήσουν στις ερωτήσεις της δημοσιογράφος του NBC News, Κρίστεν Γουέλκερ, οι οποίες αφορούσαν σε έξι διαφορετικές θεματικές ενότητες, ήτοι την «μάχη κατά της COVID-19», την «αμερικανική οικογένεια», την «φυλή στην Αμερική», την «κλιματική Αλλαγή», την «εθνική ασφάλεια» και την «ηγετική ικανότητα». Σύμφωνα με τα επιτελεία και των δύο υποψηφίων, Μπάιντεν και Τραμπ υποβλήθηκαν σε τεστ κορονοϊού και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Οι δύο υποψήφιοι — κόκκινη γραβάτα ο Τραμπ, μπλε γραβάτα ο Μπάιντεν — χαιρετήθηκαν με μια μικρή χειρονομία όταν ανέβηκαν στο πλατό, τηρώντας απόσταση. Ο Τραμπ δεν φόραγε μάσκα.

{https://twitter.com/ABC/status/1319445242865737728}

Στο επίκεντρο η πανδημία

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία Τζο Μπάιντεν επέκρινε με σφοδρότητα τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, ο οποίος κατ’ αυτόν πρακτικά του στερεί το δικαίωμα να διεκδικεί το ανώτατο αξίωμα στη χώρα.

«Κάποιος που είναι υπεύθυνος για τόσους νεκρούς δεν μπορεί να παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν, κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο ένοικο του Λευκού Οίκου πως συνεχίζει «πάντα να μην έχει σχέδιο» για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. «Θα βάλω τέλος σε αυτό», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

{https://twitter.com/ABC/status/1319447882534191104}

Πάνω από 222.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη από την πανδημία.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε πως η χώρα οδεύει σε «μαύρο χειμώνα».

Ο Τραμπ, που απάντησε πως η κυβέρνησή του δίνει «σθεναρή μάχη» με την πανδημία, απέρριψε την πρόβλεψη αυτή, λέγοντας «δεν νομίζω διόλου πώς θα έχουμε μαύρο χειμώνα ανοίγουμε τη χώρα μας». Κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι μιλάει έτσι γιατί έχει την πολυτέλεια να αποφεύγει να βγαίνει έξω εν μέσω της πανδημίας, ενώ αντίθετα οι Αμερικανοί πρέπει να δουλέψουν.

«Δεν μπορούμε να κλειδωθούμε σε ένα υπόγειο, όπως κάνει ο Τζο», είπε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας για νιοστή φορά τη συγκεκριμένη μομφή σε βάρος του αντιπάλου του.

Ο Τραμπ επέρριψε την ευθύνη για την πανδημία του κορονοϊού αποκλειστικά στην Κίνα. Επανέλαβε εξάλλου ότι ο ίδιος έχει «ανοσία», αναφερόμενος στο ότι αποθεραπεύτηκε αφού μολύνθηκε πρόσφατα. «Έχουμε ένα εμβόλιο που έρχεται, είναι έτοιμο, θα ανακοινωθεί τις προσεχείς εβδομάδες», είπε — αποφεύγοντας να δώσει πιο σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ρατσισμός και μεταναστευτικό

Κατά τη διάρκεια μιας από τις σκληρές αντιπαραθέσεις τους στο δεύτερο και τελευταίο τους τηλεοπτικό ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «ρίχνει λάδι σε κάθε ρατσιστική φωτιά».

«Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής από όλους τους παριστάμενους σε αυτή την αίθουσα», υποστήριξε από την πλευρά του ο Τραμπ, ερωτηθείς σχετικά με τις μαζικές φετινές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας, των φυλετικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο Μπάιντεν επανήλθε αμέσως, υποστηρίζοντας πως ο Τραμπ είναι «από τους πιο ρατσιστές προέδρους στη σύγχρονη ιστορία» των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε, υποδεικνύοντας πως ο Μπάιντεν έχει ψηφίσει στη μακρά πολιτική του καριέρα νόμους που οδήγησαν στο να αυξηθούν εκθετικά οι φυλακίσεις μαύρων Αμερικανών.

Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι έκανε «λάθος» τασσόμενος υπέρ αυτών των νόμων στο παρελθόν και δεσμεύθηκε ότι θα λάβει μέτρα ώστε να μη φυλακίζονται άνθρωποι για μη βίαια ποινικά αδικήματα που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών αλλά να δίνεται έμφαση στην αναμόρφωση και την κοινωνική επανένταξη.

Εξάλλου, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών  κατηγόρησε τον πρόεδρο Τραμπ ότι άσκησε και συνεχίζει να ασκεί «εγκληματική» πολιτική έναντι των παιδιών που εισέρχονται παράτυπα στην επικράτεια.

Μόσχα και Τεχεράνη

Ο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν θα κληθούν να δώσουν λογαριασμό για τις προσπάθειές τους να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

«Οποιαδήποτε χώρα ανακατεύεται στις εκλογές μας θα πληρώσει το τίμημα εάν εκλεγώ, διότι πλήττει την εθνική μας κυριαρχία», τόνισε ο Μπάιντεν, ο οποίος αναφέρθηκε ονομαστικά στη Ρωσία, στην Κίνα και στο Ιράν.

Επιτέθηκε στον Τραμπ, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει υπερβολικά ήπια την ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές. «Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός ο πρόεδρος είναι απρόθυμος να τα βάλει με τον Πούτιν», είπε.

Ο Τραμπ απέρριψε τις κατηγορίες του Μπάιντεν, αντέτεινε ότι η κυβέρνησή του πούλησε όπλα στην Ουκρανία για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ότι οι χώρες-μέλη του NATO δαπανούν πλέον πολύ υψηλότερα ποσά απ’ ό,τι όταν αναλάμβανε την εξουσία για την άμυνά τους, ενώ υπενθύμισε ότι η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε στη Ρωσία επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, αντιπρόεδρος της οποίας ήταν ο σημερινός αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν σε δώδεκα ημέρες.

Η τελευταία ευκαιρία του Τραμπ να αλλάξει την ατζέντα

Όπως αναφέρουν αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, το ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του προέδρου Τραμπ καθώς ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων προσπαθεί να μετατρέψει έναν αγώνα που έχει μετατραπεί σε δημοψήφισμα για τον καταστροφικό χειρισμό του απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού σε δίλημμα ανάμεσα σε αυτόν και έναν αντίπαλο τον οποίο χαρακτηρίζει ως αδύναμο και επικίνδυνο.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν διπλό ποσοστό στον Τζο Μπάιντεν σε εθνικό επίπεδο και μεγάλη διαφορά υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών σε πολιτείες-κλειδιά.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:04 - 23 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.