ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμερικανικές εκλογές: Ήγγικεν η ώρα- Δίνουν και παίρνουν οι δημοσκοπήσεις

10:43 - 02 Νοε 2020 | Εκλογές ΗΠΑ
Αμερικανικές εκλογές: Ήγγικεν η ώρα- Δίνουν και παίρνουν οι δημοσκοπήσεις
Δύο ημέρες έχουν απομείνει για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και οι δημοσκοπήσεις έχουν πάρει «φωτιά» σχετικά με το αν θα είναι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ο επόμενος πρόεδρος της χώρας ή εάν θα επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς κάνουν λόγο για τη σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων χρόνων, καθώς οι πρωτοφανείς συνθήκες που δημιουργεί η υγειονομική κρίση διαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα και καθορίζουν αποφασιστικά το διακύβευμα αυτών των εκλογών.

Ο αναλυτής του CNN, Στίβεν Κόλινσον κάνει λόγο για ένα ήδη διαιρεμένο έθνος το οποίο καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον εκλεκτό των Δημοκρατικών και πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο Κόλινσον επισημαίνει ότι τα έντονα χάσματα στην αμερικανική κοινωνία επιδεινώθηκαν λόγω της πανδημίας και του αντίκτυπού της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς εκατοντάδες Αμερικανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους την ίδια ώρα που τα φαινόμενα ρατσισμού και αστυνομικής βίας βρίσκονται σε έξαρση.

Σύμφωνα με την ανάλυση, στην Ευρώπη υπάρχουν φόβοι ότι μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα εξασθενίσει αμετάκλητα τη διατλαντική συμμαχία και θα μπορούσε ακόμη και να θέσει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη, η εκλογή του Μπάιντεν μεταφράζεται ως μια ελπιδοφόρα νίκη απέναντι στις συνεχείς επιθέσεις στην αλήθεια και στην επιστήμη. Ο Μπάιντεν υπόσχεται λιγότερο θυμό, περισσότερη ελπίδα και διαφάνεια στη διακυβέρνηση της χώρας.

Όποιος όμως κι αν εκλεγεί θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία, τις οικονομικές συνέπειες της αλλά και τη διακυβέρνηση της χώρας καθώς οι ισορροπίες ανάμεσα στην κυβέρνηση το νομοθετικό σώμα παραμένουν εύθραυστες.

Οι δημοσκοπήσεις

Στον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων της Real Clear Politics, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν διατηρεί σταθερό προβάδισμα 7,2% έναντι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τον Μπάιντεν να λαμβάνει κατά μέσο όρο στο 51,1% των ψήφων, σε σύγκριση με το 43,9% του Τραμπ.

Η τελική δημοσκόπηση NBC / Wall Street Journal δείχνει ότι ο Μπάιντεν προηγείται του Τράμπ σε εθνικό επίπεδο κατά  52% -42%. Το 45% των ερωτηθέντων κρίνουν θετικά το έργο του νυν προέδρου, ενώ το 52% των ψηφοφόρων την απορρίπτει.

Η επίδοση του Μπάιντεν στην οικονομία αξιολογείται θετικά από το 55% έως 41% των ερωτηθέντων, αλλά του δίνουν χαμηλά ποσοστά για τον χειρισμό της κρίσης του κορονοϊού, με το 40% να το εγκρίνει και το 57% να το απορρίπτει.

Ο Τραμπ προηγείται στους λευκούς ψηφοφόρους κατά 51% -45%. Υπενθυμίζεται ότι το 2016, κέρδισε αυτό το γκρουπ με διαφορά 20 μονάδων.

Ο Μπάιντεν προηγείται στους αφροαμερικανούς ψηφοφόρους (87% -5%), τους ηλικιωμένους (58% -35%), τις γυναίκες (57% -37%) και τους πολιτικά ανένταχτους (51% -36%).

Πολύ σύντομα θα μάθουμε την ετυμηγορία του αμερικανικού λαού που θα κρίνει όχι μόνο το μέλλον τους αλλά θα επηρεάσει σημαντικά και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ωστόσο ο δρόμος προς το τελικό αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι πιο μακρύς, καθώς φέτος εξαιτίας της πανδημίας έχει εκτοξευθεί ο αριθμός των επιστολικών ψήφων, κάτι που δημιουργεί προβλήματα, τεχνικά και νομικά. Αν η διαφορά μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ αποδειχθεί πολύ μικρή την ημέρα των προεδρικών εκλογών, πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν η μάχη για τον Λευκό Οίκο να φτάσει των το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:50 - 02 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.