ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές ΗΠΑ- Τραμπ ή Μπάιντεν: Έξι Πολιτείες λύνουν το γρίφο

16:52 - 03 Νοε 2020 | Εκλογές ΗΠΑ
Εκλογές ΗΠΑ- Τραμπ ή Μπάιντεν: Έξι Πολιτείες λύνουν το γρίφο
Το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ είναι περίπλοκο και καθώς το ντέρμπι Ντόναλντ Τραμπ-Τζο Μπάιντεν αναμένεται αμφίρροπο παρουσιάζουμε μία ανάλυση που μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε καλύτερα τις εξελίξεις. Για να μη... χαωθείτε εστιάζουμε σε έξι πολιτείες που αξίζει ιδιαίτερα να προσέξετε.

Είναι έξι πολιτείες - κλειδιά, που ανάλογα με την εξέλιξή τους θα δώσουν το στίγμα της εκλογικής βραδιάς.

Είναι περιοχές σε διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες με διαφορετικές "ανθρωπογεωγραφίες", που θεωρούνται από αναλυτές στις ΗΠΑ ως οι πιο σημαντικές στην εκλογική αναμέτρηση του Τραμπ με τον Μπάιντεν.

1. ΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑ

Η Πενσυλβανία δίνει τους περισσότερους εκλέκτορες και οι δύο υποψήφιοι έχουν ρίξει το βάρος τους σε αυτή την πολιτεία, στην οποία ο Τραμπ είχε επικρατήσει το 2016. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τζο Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις έκαναν εκεί τις τελευταίες τους προεκλογικές συγκεντρώσεις. Όσο για τον Τραμπ... όργωσε την Πενσυλβάνια το Σάββατο και πραγματοποίησε τέσσερις συνολικά συγκεντρώσεις!.

2. ΦΛΟΡΙΝΤΑ

Η Φλόριντα μετράει τις ψήφους από νωρίς και δίνει πάντα ένα στίγμα για το προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα. Μια νίκη του Μπάιντεν στη Φλόριντα θα τον χρίσει αυτομάτως φαβορί, αλλά και ο Τραμπ δεν έχει χάσει τις ελπίδες του. Το ερώτημα είναι αν η στρατηγική των Ρεπουμπλικανών για την ενεργοποίηση των συντηρητικών Λατίνων (πχ Κουβανών) θα αποδώσει καρπούς για να φέρει τα πάνω-κάτω.

3. ΝΟΤΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ

Ιστορικά, οι Δημοκρατικοί στο Νότο δεν έχουν καλή παράδοση. Ωστόσο, φέτος, ο Jaime Harrison, ένας νεαρός Μαύρος Δημοκρατικός στη Νότια Καρολίνα, στοιχηματίζει ότι το κράτος του είναι έτοιμο να κάνει την ανατροπή και να επικρατήσει το Μπλε των Δημοκρατικών. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, να ξέρετε ότι ο Μπάιντεν οδεύει φουλ για νίκη.

4. ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ

Η Βόρεια Καρολίνα επίσης αποτελεί προπύργιο των Ρεπουμπλικανών. Αν ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να γίνει ο πρώτος Δημοκρατικός από το 2008 που κερδίζει τη συγκεκριμένη περιφέρεια, τότε μπορεί να γνωρίζουμε από νωρίς τον νικητή των εκλογών. Αλλά αν ο Τραμπ μπορεί να επαναλάβει την επιτυχία του 2016, τότε το ντέρμπι ενδεχομένως να τραβήξει σε μάκρος.

5. ΜΙΝΕΣΟΤΑ

Η Μινεσότα είναι μία από τις περιφέρειες στις οποίες στοχεύει ο Τραμπ. Στις προηγούμενες εκλογές είχε χάσει από τη Χίλαρι Κλίντον, αλλά μόνο για 1,5 μονάδα και έτσι φέτος πιστεύει ότι μπορεί να κάνει την ανατροπή και να τη βάψει κόκκινη. Η Μινεσότα με κόκκινο χρώμα το βράδυ των εκλογών θα ήταν μεγάλη είδηση ​​για τον πρόεδρο και ένα σημάδι ότι οι λευκοί ψηφοφόροι της εργατικής τάξης που ενεργοποίησαν τη νίκη του πριν από τέσσερα χρόνια αποδεικνύονται σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά φέτος.

6. ΤΕΞΑΣ

Το Τέξας έχει 38 εκλέκτορες και για πρώτη φορά από τότε που ίσως ο Τζίμι Κάρτερ, υποψήφιος για δημοκρατική προεδρία, έχει την ευκαιρία να το κερδίσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι. Φέτος, περισσότεροι Τεξανοί ψήφισαν νωρίτερα από ό, τι ψήφισαν σε ολόκληρες τις εκλογές του 2016. Αυτό το διευρυμένο εκλογικό σώμα καθιστά αδύνατη την πρόβλεψη με ποιον τρόπο θα πάει η Πολιτεία του Lone Star.

Τα παραπάνω βοηθούν στο να έχουμε μία καλή αφετηρία για την εκλογική αναμέτρηση Τραμπ-Μπάιντεν, που αναλυτές εκτιμούν πως θα κριθεί... στα σημεία και πως ενδεχομένως θα χρειαστεί ένας μαραθώνιος καταμετρήσεων και αναλύσεων μέχρι να μπορούμε με ασφάλεια για το ποιος θα είναι ο νικητής.

Το Reporter.gr θα... ξενυχτήσει και θα καταγράψει λεπτό-λεπτό τις εξελίξεις, παρουσιάζοντας έγκαιρα, γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο κατανοητά όλα όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Όλες οι εξελίξεις για τις εκλογές στις ΗΠΑ ΕΔΩ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.