ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εποχή» Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο: Οι προτεραιότητες της ατζέντας του

09:53 - 09 Νοε 2020 | Εκλογές ΗΠΑ
«Εποχή» Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο: Οι προτεραιότητες της ατζέντας του
Να αντιστρέψει την πολιτική ατζέντα του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα επιχειρήσει ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξαναγράφοντας, ή και διαγράφοντας, «εμβληματικές» επιλογές του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, από την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν επίσημα την επομένη των αμερικανικών εκλογών. Πριν από ένα χρόνο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ενημερώσει τον ΟΗΕ για την πρόθεση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία αυτή.

«Σήμερα, η κυβέρνηση Τραμπ εγκατέλειψε επίσημα τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Και σε ακριβώς 77 ημέρες, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επανενταχθεί σε αυτή», είχε γράψει την επίσημη ημέρα αποχώρησης από την συμφωνία ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην 20ή Ιανουαρίου 2021, όταν θα ορκιστεί ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Έχει επίσης στόχο να «παγώσει» την διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), διαδικασία που εκκίνησε ο Τραμπ.

Αναμένεται ακόμα να επαναφέρει το πρόγραμμα που προστατεύει από την απέλαση τους «Ονειροπόλους», τα χωρίς έγγραφα παιδιά που ήρθαν σε πολύ μικρή ηλικία στις ΗΠΑ και τα οποία βρέθηκαν στο στόχαστρο του απερχόμενου προέδρου.

Ένα άλλο ζήτημα που καλείται να διευθετήσει ο Μπάιντεν αφορά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που έχει επιβάλει ο Τραμπ σε πολίτες προερχόμενους από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες.

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν άμεσα με την ανάληψη της προεδρίας», υποστηρίζει στο CNN η Σιμόν Σάντερς, πολιτική αναλύτρια στο επιτελείο του Μπάιντεν.

Το πρώτο πράγμα, ωστόσο, που σκοπεύει να κάνει ο Μπάιντεν ως νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η συγκρότηση μιας ομάδας επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση της κύριας πρόκλησης που αντιμετωπίζει, κίνηση που αντικατοπτρίζει την σημασία που δίνει ο Μπάιντεν στην πανδημία, η διαχείριση της οποίας άλλωστε από τον Τραμπ δημιούργησε ως ένα μεγάλο βαθμό ένα θετικό προς τον υποψήφιο των Δημοκρατικών εκλογικό ρεύμα.

Η task force κατά του νέου κορονοϊού θα επιφορτιστεί με την εκπόνηση ενός σχεδίου για τον περιορισμό της ασθένειας, μόλις ο Τζο Μπάιντεν αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο. Επικεφαλής της θα είναι τρεις συμπροεδρεύοντες, ο πρώην γενικός χειρουργός Βίβεκ Μέρφι, ο πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων Ντέιβιντ Κέσλερ και η διδάκτορας Μαρσέλα Νιούνεζ-Σμιθ του πανεπιστημίου Yale, σύμφωνα με δύο ανθρώπους με γνώση του θέματος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.