ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες 1,2% για το αργό

23:37 - 21 Δεκ 2009 | Εμπορεύματα
Με απώλειες έκλεισε σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, αδυνατώντας να ακολουθήσει την ανοδική πορεία των κεφαλαιαγορών, εξαιτίας την περεταίρω ενδυνάμωσης του δολαρίου, το οποίο πλήττει την ανταγωνιστικότητα του.

Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησαν κατά 1,2% στα 72,47 δολάρια, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που υποδεικνύουν το τόξο διακύμανσης μεταξύ 70 και 75 δολαρίων.

Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσει ο ΟΠΕΚ την παραγωγή αργού κατά την αυριανή συνεδρίασή του στη Λουάντα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις υπουργών από χώρες – μέλη του οργανισμού.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα και, συνεπώς, δεν υπάρχει ανάγκη μεταβολής της προσφοράς.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις άλλων αξιωματούχων του καρτέλ, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης της παραγωγής στα ίδια επίπεδα.

«Δεν θα μεταβληθεί η προσφορά αργού από τον ΟΠΕΚ. Ο οργανισμός δεν θα μειώσει ούτε θα αυξήσει την προσφορά», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων της Αλγερίας Σακίμπ Χελίλ, λίγο προτού αναχωρήσει για τη Λουάντα.

Την πρόθεση του καρτέλ να μην μεταβάλλει την παραγωγή του επιβεβαίωσε και ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Χουσεΐν αλ-Σαχριστάνι.

«Όλοι εμφανίζονται ευχαριστημένοι με την πορεία των τιμών του πετρελαίου και θέλουν να τις δουν να παραμένουν κοντά στα 75 δολ. το βαρέλι» τόνισε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Dow Jones ανώτατος αξιωματούχος του καρτέλ.

Συνεχίστηκε και σήμερα η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στο 1,4355 δολάρια από το επίπεδο των 1,4349 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4368 δολάρια.

Η άνοδος του δολαρίου αποδίδεται στα σημάδια ανάκαμψης που εμφανίζονται διεθνώς αλλά και στο κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί για το ενδεχόμενο ορισμένα κράτη της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους τους.

Η ζήτηση για ευρώ περιορίστηκε μετά και από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με το ύψος των διαγραφών (187 δισ. ευρώ) στις οποίες θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.